Tusenvis av uferdige bygg: Irland river spøkelsesbyer

Norsk økonom mener Norge bør kjøpe opp, fullføre og gi bort Europas tomme boliger. - Uaktuelt, svarer Frp.

RIVES: Her rives en boligblokk i Gleann Riada utenfor den irske byen Longford tidligere i måneden.
Publisert: Publisert:

Denne uken startet det nasjonale kapitalforvaltning byrået i Irland (NAMA) å rive flere av boligkompleksene som ble stående uferdige eller tomme da boligboblen sprakk i 2008, melder Bloomberg.

- Hvis ingen vil bo der, så er den mest praktiske og fornuftige løsningen å rive det som er der, sa boligminister Jan O’Sullivan tidligere i måneden.

15 prosent av irske boliger står tomme, ifølge landets statistikkbyrå, og mange av de forlatte husene har vært en plage for mange naboer som gleder seg til å få de fjernet.

Dødsulykke

I tillegg til at det ser stygt ut har det forekommet flere ulykker i forbindelse med de ubebodde bygningene. En toåring døde i februar da han forvillet seg inn i et uferdig hus, mens det et annet sted har forekommet flere kloakk-relaterte ødeleggelser.

Flere hus har også blitt vandalisert, og likner nærmest på en søppelfylling.

Sjeføkonom i Terra, Jan Ludvig Andreassen, sier han likevel synes rivingen er feilslått politikk.

- Det er bare trist og nok et eksempel på at boligpolitikken feiler. Det er jo å ødelegge landets realkapital mens titalls millioner mennesker i Europa trenger et sted å bo, sier han.

- Forsøk på markedsregulering

Andreassen mener rivingen tyder på at myndighetene prøver å holde boligprisene oppe.

- De burde heller gitt det bort gratis og fått nye entreprenører til å ferdigstille det. Dette er forsøk på markedsregulering, akkurat som vi ser det i Spania.

(Saken fortsetter under bildet)

UBEBODD: I Seseña utenfor Madrid finnes et boligprosjekt hvor tusenvis av leiligheter er beslaglagt av banken, og området ligger nærmest igjen som en spøkelsesby.

Det er nemlig ikke bare Irland som sliter med ettervirkningene av boligboblen fra 2008. I Spania finnes det rundt en million usolgte boliger, og også der har det forekommet riving av ubebodde hus.

- Norge burde kjøpe

- Det er sikkert noen steder som er så skadet at det ikke går an å reparere, men grunnen til at man river disse halvferdige prosjektene er at man prøver å holde boligprisene og entreprenører kunstig i live, sier Andreassen.

- Norge kunne kjøpt prosjektene og betalt for å få dem ferdig, så kunne unge, eldre og innvandrere som trenger det fått et sted å bo.

Han erkjenner at det ikke er slik bistandspolitikk vanligvis fungerer, men sier det er synd at ikke boligene kunne gått til et bedre formål.

- Det er tragisk at vi ikke klarer å utnytte resursene i Europa på en god måte, vi kunne brukt denne realkapitalen til tusen gode formål, sier han.

VIL INVESTERE: Mazyar Keshvari (Frp) er åpen for at Norge kan kjøpe de uferdige eiendommene i Irland og Spania.

Frp vil investere

- Å skulle være Spania og Irlands sosialkontor er uaktuelt, svarer Frps Mazyar Keshvari, når E24 spør om Andreassens forlag kan være en idé.

- Vi mangler boliger i våre egne byer, og må først og fremst sørge for at våre innbyggere får et sted å bo, sier Keshvari, som leder Oslo bystyres helse- og sosialkomité.

Han er enig at Norge bør vurdere å kjøpe og ferdigstille boligene, men som en investering.

- Vi kan ikke bare bygge og gi bort boliger i Spania. I fremtiden vil eiendom være enda mer attraktivt enn det er nå, og å kjøpe når prisene er på bunn er en god investering. Da kunne Norge sikret seg store eiendomsporteføljer, leid ut, og solgt når markedet tilsier det, sier han.

Les også


Over 7 prosents rente på spansk gjeldMislykket spansk gjeldsauksjonSpanjolene rømmer landetØkonomer: Eurosonen har langt mer å ta fatt iIrsk folkeavstemning om finanspakten

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om