Begge rullebanene er åpne igjen på Oslo Lufthavn

Driften er normal igjen på Oslo Lufthavn, etter å ha vært stengt en snau time på grunn av underkjølt regn.

ÅPEN IGJEN: Flyene sto på Gardermoen på grunn av underkjølt regn. Bildet er fra en annen anledning.
Publisert:

Mellom klokken 15.00 og 16.00 tirsdag sto nyttårstrafikken i stampe på Gardermoen, som følge av nedkjølt regn. Nå er flyplassen operativ for både landing og avgang, får E24 opplyst.

- Nå har vi begge rullebanene åpne, og da kan vi ha normal trafikk. Men det vil bli litt etterslep fra den siste timen begge rullebanene har vært stengt. Det blir noe forsinkelser, sier pressetalsmann Lasse Vangstein til E24.

Temperaturen er minus 10 grader, mens nedbøren faller som regn. Dermed fryser det til is umiddelbart. Flyene er nå i ferd med å avvises for å bli klar for avgang.

Det var NRK som først meldte om saken.

Fly innstilt

Et titalls fly har utsatt avgang som følge av det nedkjølte regnet, ifølge Avinors hjemmesider.

Air Norway rute M3942 fra Gardermoen til Fagernes som skulle lettet klokken 16.00 er innstilt.

Det samme er rute SK469 med SAS. Flyet skulle ha lettet 16.15 og rettet kursen mot København.

SK3053 med SAS til Gøteborg som skulle gått 16.30 er også innstilt.

Passasjerene vil bli overført til senere avganger.

- To fly måtte snu til København på vei til Gardermoen, og så forsøker vi å få avgårde de passasjerene vi har på Gardermoen nå. Hvordan og når alle kommer av gårde prøver vi å bringe klarhet i så raskt som mulig, pressesjef i SAS Sverige, Henrik Edström, til E24.

- Vi vil få alle passasjerene på vei så snart som mulig.

Sto klar med kjemikalier

Oslo Lufthavn satt øyeblikkelig i gang avising av fly og påførte rullebanene kjemikalier. Først ble den ene rullebanen klargjort for landing, før den andre rullebanen ble isfri for avgang rundt klokken 16.00.

- Vi har veldig ofte vinter i Norge, så vi tør å påstå at vi begynner på å få en viss rutine med å håndtere vinterscenarioer. Vi har klart mannskap og kjøretøy med kjemikalier når det trengs. Vi kjører ut kjemikalier som vi sprøyter på rullebanen for å øke friksjonen. Det er isen som tas, og det er en litt ekstrem versjon av å salte. Når det tar tak sender vi ut målebiler som sjekker friksjonen og status. Når den når et visst nivå sender vi fly ut, sier Vangstein.

- Vi kan åpne så fort fordi de er i bilene nærmest før regnet falt på bakken. Vi visste det kom.

Veiene på Østlandet er også svært glatte, og flere biler har allerede vært utsatt for ulykker. Så langt er det ikke meldt om alvorlige personskader.

Publisert: