Tregt hyttemarked før høysesongen: Prisras på sommerhytter

Markedet for sjøhytter går fortsatt tregt. Nå settes prisene ned for å få fart på salget.

Tregt hyttemarked. Denne totalrenoverte fritidseiendommen rett ved Blindleia i Aust-Agder, er en av mange hytter som har visning i pinsen. Prisen er satt ned fra 12 millioner i fjor til ni millioner i år. Foto: Kurt Engen.

  • Ida Aamodt-Hansen
Publisert:,

Pinsehelgen er vanligvis en av de travleste visningshelgene for sjøhytter her i landet. Godt vær i mai, har imidlertid fått fart på markedet tidligere enn normalt i år.

Likevel går salget tregt. Nå har flere meglere satt ned prisen på hyttene for å lokke kjøpere i pinsehelgen.

"Ny pris". Et kjapt søk på fritidseiendommer på Finn.no gir hele 415 treff på "ny pris" nå. Bare i Vest-Agder er det over 50 hytter som har fått nedsatt pris. (I tillegg kommer mange hytter som har satt ned prisen uten å skrive det i annonsen.)

- Vi har veldig mange fritidsboliger ute for salg nå i pinsehelgen, men samtidig har det vært en lang periode med fint vær, så interessen for hytter ved sjøen har egentlig vært der siden påske, sier Espen Brynsrud, kommunikasjonsrådgiver i DNB.

DNB Eiendom melder om at salget av sjøhytter fortsatt går tregt.

- Hytter i prisklassen 2-2,5 millioner går greit, men dyrere hytter tar tid, sier Terje Halvorsen, administrerende direktør i DNB Eiendom.

Les også:Her har boligprisene økt nesten 10 prosent på ett år

Terje Halvorsen, administrerende direktør i DNB Eiendom.

Foto: Kolonihagen

Tregt på Sørlandet. Salget av hytter på Sørlandet har gått tregt i flere år, og ifølge Halvorsen er det ikke noe bedre i år.

- Det er ikke noen endring på Sørlandet, sier Halvorsen, men påpeker at det fortsatt er tidlig i sesongen.

- Førstkommende helg og tiden fremover vil vise hvordan det går, sier han.

Les også:Én av fem har ikke lån på boligen

God maimåned. Sørlandsmegler Gustav J. Sædberg i meglerhuset Sædberg synes imidlertid at det er klare tegn til lysning for hyttemarkedet på Sørlandet. Han peker på at de i år har flere hytter til salgs, flere på visning og positive kjøpere.

- Vi har hatt en fantastisk maimåned med flere langhelger, så sesongen startet mye tidligere i år enn i fjor. Bare i mai solgte vi syv hytter og det er vi veldig fornøyd med, sier Sædberg.

Saken fortsetter etter bildet.

Spektakulært. Landstedet til Atle Brynestad og Linn Stokke ved Lillesand har vært til salgs i to år. Nå er prisen satt ned med ti millioner til 25 millioner kroner. Foto: Kurt Engen.

Meglerhuset Sædberg har en rekke fritidseiendommer til salgs i høy prisklasse, flere koster over ti millioner. Disse tar lengre tid å selge, og enkelte eiendommer har blitt lagt ut med lavere pris i år.

- Mange selgere har god tid, men samtidig ønsker man å komme videre i prosessen. Enkelte eiendommer har ligget ute for salg lenge, og nå håper de at en prisjustering vil få fart på salget.

Les også:Reiseekspertene: - Dette ville jeg brukt feriepengene på

Satt ned prisen med ti millioner. Et eksempel er den luksuriøse eiendommen til Atle Brynestad i Lillesand som nylig ble satt ned 10 millioner fra 35 til 25 millioner kroner, ifølge DN. Eiendommen har vært til salgs siden sommeren 2012.

Saken fortsetter under bildet.

Oppusset. Den arkitekttegnede hytta ved Blindleia er totalrenovert. Her fra en del av stuen. Foto: Kurt Engen

En annen er den totalrenoverte arkitekttegnede eiendommen rett ved Blindleia, som du kan se bilde av i toppen av artikkelen, som har blitt satt ned fra 12 millioner til ni millioner.

- Vi merker at kjøperne er selektive, de bruker god tid på visning og tenker seg nøye om før de kjøper. Hytte er jo ikke noe du MÅ ha, slik bolig kan være, sier Sædberg.

Saken fortsetter under bildet.

God plass. Det følger også med en innredet sjøbu, med gjesterom i overetasjen.

Få vil kjøpe dyre hytter. I en undersøkelse DNB har gjennomført, svarer over halvparten av dem som har planer om å kjøpe hytte, at de er villig til å betale mellom én og to millioner for den. 15 prosent vil gi mellom to og tre millioner, mens bare to prosent er villig til å gi mer enn fire millioner.

Til sammenligning viser statistikken at en hytte i Norge nå koster 1,38 millioner kroner i snitt. Det er omtrent det samme nivået det har ligget på de siste fem årene.

- I fjor så vi at innlandshytter som ligger ved ferskvann fikk en boost. Dette gjelder rimelige hytter som gjerne kunne gå to-, tre- eller firehundretusen kroner over takst.

Sørlandshytter er dyrest, med en snittpris på 1,8 millioner mens hytter i Nord-Norge er billigst med 700.000 kroner i snitt, ifølge SSB og Prognosesenteret.

Kort reisevei er viktig. I undersøkelsen fra DNB har de spurt om hvilke forhold man ville lagt mest vekt på om man skulle kjøpe fritidsbolig:

Gustav J. Sædberg, fagansvarlig eiendomsmegler i meglerhuset Sædberg.

Først og fremst er det beliggenheten som har betydning. 64 prosent ville lagt mest vekt på det.

- Samtidig ser vi at folk blir stadig mer opptatt av at reiseveien ikke skal være for lang, sier Terje Halvorsen.

58 prosent svarte at dette var viktigst, mot 39 prosent da samme spørsmål ble stilt for et år siden.

- Dette har nok sammenheng med at vi bruker hytta mer, særlig de som har alle fasilitetene som man har hjemme, sier Halvorsen.

Les også:66.000 vil kjøpe «hytte» i utlandet

Bruker hytta mer og mer. Vi bruker nemlig stadig mer tid på hytta. I undersøkelsen svarer hele 36 prosent at de bruker hytta mer enn 30 døgn i året. Det er særlig Stavangerfolk som bruker mye tid på hytta. Her svarer halvparten at de bruker hytta mer enn 30 døgn.

30 prosent bruker hytta mellom tre og 14 døgn i året og undersøkelsen viser at eldre bruker hytta mer enn de unge.

Halve Norge har tilgang til hytte. Undersøkelsen viser at over halvparten av alle nordmenn har tilgang til hytte i dag enten ved at de eier selv, eller at de låner av andre. 44 prosent svarer at de ikke har tilgang til hytte.

Både Dine Penger og Finn.no er eid av Schibsted. Enkelte ansatte har aksjer i Schibsted.

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Forventningene er ganske optimistiske

  2. Megler om hett hyttemarked: – Aldri vært med på noe lignende før

  3. Hytte ved sjøen har knapt blitt dyrere

  4. Annonsørinnhold

  5. Knallværet har ikke gitt knallsalg

  6. Ferske tall: Rekord på pris og antall solgte hytter ved sjøen