Slik bør du reagere på «selg alt»-overskrifter og spådommer om børsfall

Eksperter spår en turbulent høst i aksjemarkedet. Dette bør du gjøre - og ikke gjøre - med sparepengene dine.

KRISE PÅ VEI? Mange eksperter har vært ute og advart mot kraftig børsturbulens i månedene som kommer. Her får du råd fra investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet og seniorstrateg Christian Lie i Danske Bank Wealth Management på hva du bør gjøre.

Foto: Stan Honda Afp
 • Kristin Norli
Publisert:,

I det siste har det ikke skortet på advarsler mot det som visstnok skal bli en svært urolig høst i finansmarkedene.

Goldman Sachs' Peter Oppenheimer spår et børsfall på 10 prosent, mens Jeffrey Gundlach i DoubleLine Capital i et intervju med Reuters anbefaler «å selge alt».

Men hvordan skal du reagere på slike overskrifter hvis du er en helt vanlig person som kanskje har litt sparepenger i fond eller aksjer?

Aller helst skal du ikke lese slike nyheter, ifølge seniorstrateg Christian Lie i Danske Bank Wealth Management. Men han forstår svært godt at folk lar seg påvirke og får trang til å gå inn i nettbanken og sikre seg.

– Det er det ingen tvil om. Men man må være klar over at det er titusenvis av analytikere og eksperter og forståsegpåere som har en mening om det som skal skje i finansmarkedet fremover. Men kjensgjerningen er at det aldri er noen som over tid har konsekvent rett i sine veddemål, og det er fordi konkurransen om avkastning i finansmarkedene er så ekstrem at det er umulig å forutse på kort sikt hva som kommer til å skje.

– Et godt råd til private investorer akkurat nå, er at de ikke skal bry seg for mye om det som står i avisene og det eksperter - slike som meg - sier, fastslår seniorstrategen.

Han får støtte fra investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet:

– Mitt generelle råd er at man som regel er sin egen beste rådgiver. Disse ekspertene, inkludert meg selv, tar ofte like mye feil som de har rett, sier han.

Les også

Warren Buffett: Derfor bør du velge indeksfond

Det vi ikke vet

Lie i Danske Bank mener at private småsparere har én viktig lekse å huske, og det handler om at forutsetninger forandrer seg. Uansett hva man tror nå, så vil det som skjer i september, oktober, november i minst like stor grad som det vi vet i dag, påvirkes av ny informasjon, det vil si ting vi ikke vet ennå.

– Derfor skal private investorer ikke gjøre endringer i porteføljen sin basert på det som står i avisen om hva som kommer til å skje i høst, formaner han.

Seniorstrategen peker på følgende «oppskrift» for å lykkes langsiktig uten å miste nattesøvnen. Den handler om å ha en portefølje som passer til ens egen individuelle

 • risikoprofil
 • tidshorisont
 • og erfaring i finansmarkedene

(Saken fortsetter under bildet)

Seniorstrateg Christian Lie i Danske Bank Wealth Management

Foto: Danske Bank

Har du en portefølje du er komfortabel med, og er sikker på at passer til deg, så skal du ikke gjøre endringer basert på kortsiktige spådommer, ifølge Lie. For eksempel mener han at du ikke skal gjøre endringer som å redusere aksjeandelen i porteføljen din på automatikk fordi du tror det kan bli turbulent i høst, dersom du har en langsiktig profil på for eksempel 5 til 10 års horisont.

Men det finnes kanskje unntak?

For dersom du er en langsiktig sparer, og likevel får en følelse av at du ikke er komfortabel med nyhetene om at et børsfall kan komme - da kan det være greit å ta en prat med rådgiveren din for å sparre litt og få innspill på eventuelle endringer, mener Lie.

(Saken fortsetter under faksimilen)

Faksimile fra Reuters-oppslag om dystre utsikter i aksjemarkedet.

Foto: Faksimile fra Reuters

Når skal man lytte til magefølelsen?

Hauglund i Nordnet mener at man i slike tilfeller skal stole på magefølelsen.

– Føler man at investeringene preger hverdagen og at man bruker mye energi på å tenke på om man skal foreta seg noe, da er mitt råd at man bør vekte seg ned til et mer komfortabelt nivå, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

Investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet.

Foto: Nordnet

For andre mener også han at den viktigste rettesnoren å følge er å holde deg til strategien din, og ikke la fartsdumpene i markedet avlede deg.

– Dersom man eier fond og har en langsiktig plan rundt det, ville jeg ikke solgt meg ned nå, sier Hauglund.

Han er enig med Danske Bank-strategen i at det er veldig vanskelig å time uroligheter, og at man som «amatørinvestor» lett blir preget av følelser. Da kan man gå i en klassisk felle: Nemlig å selge når det er som mest urolig og kjøpe når ting er rolig.

– Det er som oftest det motsatte av hva man skal gjøre, sier Hauglund.

– Stort sett umulig å treffe bunnen

Leser man finansnyheter eller lever seg inn i film- og TV-verdenens investorer, så vet man at det ofte snakkes om «penger å tjene på å treffe bunnen». Men ifølge Danske Bank-strategen er dette ikke en tilrådelig strategi, heller ikke dersom man ser en spennende aksje man får lyst til å satse på.

– Det skal man ikke prøve på, sier Lie, og utdyper:

– Det er stort sett umulig også for proffe investorer å treffe bunnen i en markedssykel.

Han legger til at dersom vi får et børsfall på 20 prosent, så kan det for langsiktige være interessant å kjøpe gode selskaper til en lavere pris, men da gjelder uansett den overodnede regelen om at man som privat investor ikke bør konsentrere risikoen i bare noen få selskaper, da sannsynligheten for at ett eller flere av dem underpresterer det brede markedet blir betydelig større.

– Ikke umulig

Hauglund i Nordnet er på sin side uenig i at det er umulig å treffe bunnen.

– Jeg sier ikke at det ikke er mulig, man bør gjerne forsøke og time markedet, men da ville jeg gjort det med en mindre andel av den totale porteføljen.

Han legger til at dette er for de risikovillige.

Det betyr at man må være villig til å ta tapet dersom man forsøker seg på det som selv proffene ikke alltid lykkes med.

Les også: Rapport: Høyere avkastning hvis forvalteren investerer selv

Nordnet hadde 528.600 aktive kunder i Sverige, Danmark, Norge og Finland i juli. Bankens forretningesområde er nettopp aksjehandel og fondssparing.

Investeringsøkonom Tom Hauglund påpeker at det i perioder/markedssykler finnes fornuftige grunner til å ta mer risiko, men at akkurat nå ikke er en slik periode.

Derfor advarer han mot dette, og anbefaler investorer å tenke seg om to ganger før de låner penger til aksjekjøp.

– I dag syntes jeg ikke man får godt nok betalt for den ekstra bekymringen, sier han til E24.

Trauste, men trygge: fond

Etter Lies mening så vil det - for de aller fleste private investorer - være verdipapirfond som er det aller beste. Årsaken er at da har man automatisk god risikospredning på mange ulike selskaper, og man har en profesjonell forvalter som gjør jobben.

– Norske investorer har de siste årene gjennomgående blitt flinkere til å kjøpe aksjefond når det er turbulent, og er forsiktige når det har gått bra lenge. Det er viktig å ikke la seg friste til å la følelsene ta overhånd når man tar investeringsbeslutninger.

Også når det gjelder fond er det lurt å ha en blanding av både fond som investerer i aksjer, og såkalte rentefond, som investerer både i pengemarkedene og obligasjonsmarkedene.

Ifølge Lie er det også her lurt å ta beslutninger ut fra hvilken tidshorisont du har - men i tillegg vurdere hvor stor risiko du er villig til å ta.

 • De som de har en kort til mellomlang horisont - det vil si 1-3 år eller 3-5 år - da bør man ha størst andel i renter.
 • Har du derimot en utpreget høy risikoprofil, og har en del erfaring, så kan du ha mer i aksjer enn i renter.
 • Det samme gjelder med langsiktig horisont på 10 år eller mer - da bør hovedvekten være i aksjer.
 • Og sparer du til pensjon, skal du også ha en høyere aksjeandel - som igjen bør reduseres jo nærmere du kommer pensjonsalder.

Her kan du lese mer om

 1. Valuta
 2. Danske Bank
 3. Fondssparing
 4. Aksjer
 5. Rente
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Investorer selger - venter kraftig nedgang

 2. Ekspertene mener børsene dopes av lave renter

 3. – Selskapene skuffer på hvor mye de faktisk slår estimatene

 4. Annonsørinnhold

 5. Nordnets derivat-kunder: Fire av fem vedder på børsfall

 6. «Mange bekker små»-taktikk har økt Larsens forsprang