Mener børsfallet kan gi røverkjøp: – Nå er jeg snart «all in»

Røde børser verden over kan by på spennende muligheter, mener ekspertene.

GIR MULIGHETER? Usikre tider i kinesisk økonomi tynger aksjemarkedene verden over.

Johannes Eisele/
  • Anders Park Framstad
  • Marius Lorentzen
Publisert:,

Oslo Børs passerte mandag en dyster milepæl: Med en nedgang på over seks prosent utover ettermiddagen, må vi helt tilbake til 22. juni 2009 for å finne et større fall. Da falt Børsen 6,47 prosent på en enkeltdag.

Merker du at den kyniske investoren i deg våkner til live når børsene raser? Da er du i så fall ikke alene.

Flere eksperter E24 har snakket med mener det vi nå ser er en kortvarig korreksjon og ikke en langvarig nedgang.

- Det ser ut som en overreaksjon, sier sjefstrateg i Nordea, Leif-Rune Husebye Rein, til E24.

Han mener nøkkeltallene for verdens viktigste økonomier ikke støtter opp under argumentet om at dette skal være en langvarig nedtur.

Leif Rune Rein, sjefstrateg i Nordea.

Nordea

– Så langt støtter ikke dataene dette. Når man ser på ledende indikatorer fra USA, Europa, Japan og Kina, som boligtall, industriproduksjon og lignende.

Bekymret for kinesisk talltåke

– Det som er litt av utfordringen her er hvor denne nedgangen har startet og hva det skyldes. Det er Kina. Kina har på mange måter ikke klart å styre aksjemarkedet, i motsetning til det de har klart andre steder i økonomien tidligere, sier Husebye Rein.

Han mener også bildet tåkelegges av at de offisielle nøkkeltallene fra Kina ofte «stemmer dårlig» med det andre indikatorer for Kinas økonomi viser.

Han peker på at den ferske devalueringen av Kinas valuta enten kan være et forsøk på å normalisere valutakursen i forhold til andre valutaer, eller et forsøk på å drive valutakrig.

– Hvis vi legger godviljen til og sier at det er snakk om å normalisere yuan-kursen, så er dette uansett en veldig dårlig timing av kinesiske myndigheter. Det har skapt frykt, og det fører til at man ikke bare trekker penger ut av Kina, men også andre asiatiske land.

– Jeg mener vi ser en overraksjon i markedet, men vi har den usikkerheten som ligger der, sier han.

Gikk fra cash til å gi full gass i aksjer

Investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i Nordnet havnet tidligere i sommer på forsiden av Finansavisen under tittelen «Har 80 prosent i cash». Nå har han snudd, og kjører inn penger i aksjemarkedet.

– Nå er jeg snart «all in». Dette er den anledningen jeg har gått og ventet på, sier han til E24 og legger til:

– Hastigheten og omfanget av fallet bærer preg av at det en «flush» ut av markedet, sier han og karakteriserer det vi nå ser som en teknisk korreksjon.

Strøm forklarer at han mente det var mangel på gode investeringsobjekter til en attraktiv pris før sommeren. Etter det brede, globale børsfallet drevet av økt usikkerhet rundt veksten i Kina, mener han imidlertid at en rekke markeder og objekter er rimelig priset.

Slik startet Oslo Børs i dag: Største børsfall på Oslo Børs siden 2011

– Byr på muligheter

KOLLAPS? Kinas børser har rast ned i sommer.

China Daily/

Nordnet-økonomen mener det store spørsmålet ved ethvert kraftig børsfall, er om det er starten på et såkalt «bear-marked» eller ikke (et marked man forventer skal falle, journ.anm.).

Og han forteller at han kun har opplevd dette tre ganger: Ved bankkrisen i Norge, IT-boblens sprekk og finanskrisen.

– Alt annet, inkludert Asia-krisen på slutten av 90-tallet som var kortvarig for aksjemarkedets del, har vært glitrende kjøpsanledninger, sier Strøm.

(saken fortsetter under bildet)

OPTIMIST: Investeringsøkonom Karl Oscar Strøm ser muligheter i dagens marked.

– Hvorfor kan ikke Kina føre til at det blir en langvarig nedgang i aksjemarkedet?

– Det som skjer nå er negativt for råvarer, og ikke bare oljenæringen. Når det gjelder den totale verdensøkonomien, så rammer dette produsentene, ikke konsumentene. Det er etterspørselen som driver veksten. Nå er det mulig å få tak i folk og utstyr, og det gjør at bedrifter kan satse. Land som Norge, med penger på bok, kan nå investere i nye ting som veier, mye billigere enn før, sier Strøm, og mener det byr på mange muligheter som kan gi avkastning.

– Jeg ser ikke argumentene for at vi skal inn i en nedgangskonjunktur, der verdipapirer skal prises ned. Dette ser ut som en teknisk korreksjon. Det samme skjedde i fjor høst.

Les også

Dette betyr Kina-fallet for Norge

– Ikke starten på en ny finanskrise

Heller ikke i Danske Bank tror de at vi har gått inn i en ny, vedvarende finanskrise.

– Vår generelle vurdering er at dette er en korreksjon i markedet, og ikke starten på en ny finanskrise eller en ny global resesjon, sier seniorstrateg Christian Lie i Danske Bank Wealth Management til E24.

Christian Lie i Danske Bank Wealth Management.

Danske Bank

Bakgrunnen for dette er at kapitalforvalteren venter relativt gode vekstrater både i USA og Europa, på henholdsvis rundt tre og to prosent. Dette er noe svakere enn i første halvår, men ikke krisetall, og vil kunne oppveie for svakere fart i Kina og andre fremvoksende markeder.

Danske Bank Wealth Management har dermed en nøytral vekting mot aksjer i sine porteføljer, men utelukker ikke at det brede børsfallet etter hvert kan gi gode kjøp globalt.

– Verdsettelsen har generelt kommet noe ned, dog fra litt høye nivåer ved inngangen til sommeren. Med bakgrunn i vårt markedssyn, at dette ikke er noen ny krise, tror vi at dette kan by på muligheter, sier Lie.

Avventende

Han understreker imidlertid at de er avventende, blant annet for å se an hva den amerikanske sentralbanken foretar seg.
Når det kommer til norske aksjer konkret, minner strategen imidlertid om usikkerheten rundt oljeprisen. Denne har nå falt til det laveste nivået på seks og et halvt år.

– Spørsmålet er hvor oljeprisen skal. Med en såpass betydningsfull energisektor (på Oslo Børs) er det klart at presset er på nedsiden relatert til oljen, sier Lie.

Vi forventer kun en gradvis oppgang i oljeprisen i 2016. Og her kommer det globale vekstbildet inn: I tillegg til det rådende tilbudsoverskuddet i oljemarkedet, vil oljeprisen fremover kunne holdes lav som en følge av lavere enn forventet etterspørselsvekst.

Les også

Åhléns legger ned alle butikkene i Norge - 270 kan miste jobben

Les også

Dette betyr Kina-fallet for Norge

Les også

Fredrik har søkt 50 jobber uten å lykkes

Les også

Tror kinesiske aksjer kan fortsette fallet

Les også

Laveste oljepris på seks og et halvt år

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Kina-frykten sprer seg: Største børsfall på mange år

  2. – Børsfallet får ingen store konsekvenser

  3. Oslo Børs snudde til pluss: Uken endte likevel med et fall sett under ett

  4. Annonsørinnhold

  5. Investeringsøkonom om aksjefall: – Har ingen tanker om å kjøpe nå

  6. – Finansmarkedene mister sikkerhetsnettet