Sjekk listen: Dette er verdens rikeste familier

De sitter på verdier som tilsvarer et middels stort lands BNP og har bygget opp sine formuer på dagligvarehandel, olje, godteri, øl og mote. Her er verdens rikeste familier.

VELSTÅENDE: Sønn av Walmart-grunnlegger og finansdirektør Rob Walton (øverst til høyre), David Koch fra Koch Industries (nede til venstre) samt Axel Dumas og Pierre-Alexis Dumas på hver sin side av Hermes' direktør Robert Chavez.

Foto: Scanpix
 • Hans M. Jordheim
Publisert:

I 2016 var to tredjedeler av Norges rikeste, arvinger. Helt på nivå med de store utenlandske familiedynastiene er imidlertid hverken Andresen-, Mohn- eller Reitan-slekten.

En fersk liste laget av Bloomberg, viser de 25 rikeste familiene i verden. Der er Vesten i overkant godt representert, grunnet Bloombergs krav om at formuen skal ha blitt overført fra minst én generasjon til den neste. For eksempel er mange av de mest velstående asiatene for nyrike å regne i historisk sammenheng.

I tillegg har Bloomberg utelatt familier hvis formue er for vag til å beregne, eller umulig å verifisere. De nevner Rothschild, Rockefeller og huset Saud som eksempler på familieformuer som ikke er tatt med.

Topp 5 ser da slik ut, presentert med familienavn, navn på selskapet og formue:

1. Walton | Walmart | 1.230 milliarder kroner

Da han ble skrevet ut fra det amerikanske forsvaret i 1945, hadde Sam Walton både en kone og et barn å forsørge. Han bestemte seg derfor for å starte for seg selv, brukte 5.000 dollar av egne penger, lånte 20.000 av svigerfar og kjøpte en butikk.

Gjennom hardt arbeid ble butikken en stor suksess, og han bestemte seg for å utvide. De neste ti årene gikk med på å vokse. I 1960 eide han 15 butikker, men overskuddet lot vente på seg.

ENTREPRENØR: Sam Walton tok risikoer, men klarte å bygge opp et av verdens største selskaper.

Foto: Danny Johnston AP

Så han kom opp med en idé om å basere seg på langt lavere priser enn konkurrentene, hvilket ville kompenseres for gjennom større salgsvolum. Sam Walton fikk imidlertid ingen støtte fra investorer for ideen og endte opp med å ta opp lån med pant i egen bolig. Og i 1962 ble den første Walmart-butikken åpnet.

Kjeden vokste i et forrykende tempo, i 1980 var det 276 av dem, og ikke lenge etter kom det 100 nye hvert år. Da Sam Walton døde av kreft i 1992, hadde han fått Presidentens frihetsmedalje av George Bush og var god for nesten 25 milliarder dollar. Hans eldste sønn Rob overtok som styreformann.

Siden den gang har Walmart fortsatt den eventyrlige veksten. I dag er det over 12.000 Walmart-butikker rundt om i verden som til sammen genererer 500 milliarder dollar i salg hvert år.

Kilder: Entrepreneur.com og Wikipedia

2. Koch | Koch Industries | 804 milliarder kroner

Amerikanske Fred C. Koch (f. 1900) var i 1927 ingeniør og partner i Winkler-Koch Engineering Company. Da utviklet han en mer effektiv termisk krakkingprosess for å omdanne råolje til bensin. Denne gjorde det lettere for små selskaper å konkurrere med de større, hvilket førte til at de store oljeselskapene saksøkte Koch i stor skala. Av de 44 søksmålene vant han alle unntatt én av sakene, der det senere viste seg at dommeren var bestukket.

Søksmålene drev ham likevel ut av landet i flere år og han etablerte seg både i Sovjetunionen og i land i Midtøsten og Asia.

I 1940 slo han seg sammen med nye partnere og opprettet selskapet som i dag er blitt til Koch Industries, det nest største private ikke-børsnoterte selskapet i USA. Selskapet, med en årlig omsetning på 100 milliarder dollar, ledes av sønnene Charles og David, mens Frederick og William har meldt seg ut etter en familiekrangel på 80-tallet.

Kilder: Bloomberg og Wikipedia

3. Mars | Mars | 731 milliarder kroner

Franklin C. Mars ble født i Minnesota i 1882 og lærte å dyppe sjokolade og lage eget godteri av sin mor da han var hjemme fra skolen med polio. I 1911 startet han Mars Candy Factory, men denne ble ingen suksess og det samme gjaldt da han prøvde seg på nytt i 1914.

Ikke før i 1923, da Franklin C. Mars kom opp med oppskriften på sjokoladen Milky Way, gikk det hans vei. Den sørget for at salgsinntektene hoppet fra 72.800 dollar til 792.900 dollar på ett år. Og i 1930 ble Snickers oppfunnet, i 1932 Mars-sjokoladen. To år senere døde Frank Mars, men selskapet forble i familiens hender.

I 1988 rangerte Forbes familien som USAs rikeste og i dag er Frank Mars' tre barnebarn god for omtrent 11 milliarder dollar hver. Mars Incorporated har 80.000 ansatte rundt om i verden og omsetter for 35 milliarder dollar i året.

Kilder: Wikipedia, Fortune og mer Wikipedia.

4. Van Damme, De Spoelberch, De Mevius | Anheuser-Busch InBev | 441 milliarder kroner

Anheuser-Busch InBev er med nesten 30 prosent global markedsandel verdens største bryggeriselskap. Konglomeratet er av belgisk-brasiliansk eierskap og står bak ølmerker som Budweiser, Corona og Stella Artois.

Den belgiske delen av eierskapet består av tre familier med røtter tilbake til det 14. århundre. De Spoelberch og De Mevius-familiene har helt siden starten vært involvert i Stella-bryggeriet, Belgias bestselgende ølmerke, som kan dateres tilbake til 1366.

Og i 1987 sluttet Van Damme-familien seg til de andre, da selskapene Piedboeuf og Artois slo seg sammen til det som ble kjent som Interbrew – som igjen gikk inn i samarbeid med brasilianske AmBev i 2004. De tre familiene eier i dag 28,6 prosent av AB InBev, som omsetter for 56 milliarder dollar i året.

Kilder: Wikipedia, Financial Times og Brussels Times

5. Dumas | Hermes | 401 milliarder kroner

Franske Jean-Louis Dumas har fått æren for at fabrikanten og motehuset Hermès, som ble etablert i 1837, har blitt en global luksusmerkevare. Han ble den første utenfor Hermès-familien som ledet selskapet da han tok over i 1951.

I dag har selskapet, som spesialiserer seg på lærvarer, livsstilsvarer, parfyme og moteklær, over 12.000 ansatte på lønningslisten og omsetter for over 6 milliarder dollar årlig.

Jean-Louis Dumas døde i 2010, men nevøen Axel Dumas er i dag styreformann mens sønnen Pierre-Alexis Dumas fungerer som kunstnerisk direktør.

Kilder: Wikipedia, Bloomberg og mer Wikipedia

Resten av topp 25 kan du se her.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Forbes

Flere artikler

 1. Verdens rikeste familier øker formuene: Tjener 36 millioner i timen

 2. Betalt innhold

  En investeringsguide fra verdens rikeste familie

 3. Betalt innhold

  Her er USAs rikeste familie

 4. Walmart saksøker staten for å unngå opioid-ansvar

 5. David Koch er død