Julehandelen

Venter strammere marked: – Tror vi har sett bunnen på juletreprisene

Juletreimporten er historisk lav, og Innovasjon Norge har spyttet inn millioner. Situasjonen i Danmark kan dytte prisene oppover i årene som kommer.

Bonde og juletreprodusent Mikal Hetland.

Privat
 • Sigrid Moe
Publisert: Publisert:

– Det blir juletremangel i Europa de neste årene, så jeg er ganske sikker på at vi har sett bunnen på juletreprisene, sier Mikal Hetland, som er bonde og juletreprodusent i Rogaland.

Han er også daglig leder i Norsk Juletreservice, som er et engros-selskap for juletrær. Selskapet er heleid av norske juletreprodusenter fra Vestfold til Hardanger.

Hetland anslår at prisen for en edelgran som selges direkte til en kunde stort sett ligger mellom 250 og 350 kroner per meter.

Les også

Tror julestrømmen koster 300 kroner mindre enn i fjor: – Det blir billig å steke ribbe i år

Lite import

I 2018 importerte vi nesten 264.000 juletrær, ifølge Statistisk sentralbyrå. Det er et historisk lavt antall, om vi ser på SSBs statistikk tilbake til 1993. Det er kun i 2009 det ble importert færre juletrær, da var antallet 260.562.

Ifølge SSB er nesten all import fra Danmark. Vi eksporterer også flest juletrær til samme land, men eksporten er langt mindre enn importen. Totalt eksporterte vi 5.770 juletrær, 3.153 til våre naboer i sør, ifølge SSB.

– Det kan se ut som importen fra Danmark vil avta allerede neste år. De har hatt vesentlig lavere tilplanting de siste årene, og det har begynt å tære på trekapitalen, sier John-Anders Strande, som er daglig leder i Norsk Juletre, bransjeorganisasjonen for juletre og pyntegrønt i Norge.

Les også

Juletreprodusenter sier de må legge ned på grunn av konkurranse fra store kjeder

Dårlig kvalitet

Han forteller at det har vært et presset marked i Europa de siste årene, med mye trær av dårlig kvalitet. Dette har presset prisene ned, forklarer Strande.

– Det har gjort at vi også har flere trær av dårlig kvalitet i Norge, som ofte ender med å bli solgt til salgspris, sier Strande.

Han tror ikke at det nødvendigvis blir tydelig for forbrukerne som kjøper juletre direkte fra bonden at det blir strammere marked.

– Men det kan påvirke prisene på de store partiene, sier Strande.

Hetland, som også selger juletrær selv i Rogaland, forteller at han har inntrykk av at det selges flere norske juletrær nå enn før.

– Det har blitt satset fra blant annet Innovasjon Norge om å bygge opp og støtte produksjonen i Norge, sier Hetland.

Innovasjon Norge har siden 2005 gitt 16,5 millioner i støtte til ulike prosjekter knyttet til juletreproduksjonen.

– Produksjonen av juletre har i flere fylker vært en satsing for at bønder skal få flere økonomiske ben å stå på, og øke den norske produksjonen og markedsandelen, sier Kjell Bruvoll, sektoransvarlig for landbruk i Innovasjon Norge.

Les også

Kronen ofte svakest i desember: Julehandel i Sverige kan bli dyrere jo lenger du venter

Flere norske etter Coop-avtale

Juletrebonden forteller at den største forskjellen på en norsk og en utenlandsk edelgran er at den norske er kortreist.

– Jeg tror ikke forbrukerne er spesielt opptatt av hvor juletrærne kommer fra. De komme til oss og ønsker seg like lav pris som de har hos kjedene, som kjøper inn trær i store kvanta, sier Hetland.

I år er det tiende året Coop har en avtale med Norsk Juletreservice om distribusjon av juletrær fra norske produsenter i Sør-Norge. I fjor ble avtalen utvidet til å gjelde hele landet.

Hetland forteller at denne avtalen har gjort at det selges langt flere juletrær fra norske bønder, sammenlignet med tidligere i år.

– At næringen her står sammen er hele grunnlaget for at vi kan stå imot konkurransen fra utlandet. Det sikrer lokal sysselsetting og verdiskaping i Distrikts-Norge, skrev Hetland i pressemeldingen etter avtalen ble kunngjort.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Julehandelen
 2. Landbruk
 3. Jul
 4. Innovasjon Norge
 5. Trær
 6. SSB
 7. Statistisk sentralbyrå

Flere artikler

 1. Juletreprodusenter sier de må legge ned på grunn av konkurranse fra store kjeder

 2. Selgerne bekymret over storekjeders inntog i juletremarkedet

 3. Salget av juletrær i plast øker

 4. Britiske fiskere håper brexit skal gi importbrems

 5. De har fjernet plastglitter fra julepynten. Men noen frykter pandemien har satt miljøhensynet på vent.