Strømprisene

NVE truer med fastpris-bøter – strømbransjen tordner

– Begrenser kundenes valgfrihet, sier Energi Norge. Men Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er klare: Strømkundene har en ulovlig fastprisordning, mener de.

 • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Nå truer NVE med bøter med mindre Fjordkraft raskt følger deres pålegg om å avvikle sin fastpris-tjeneste for strøm – til store protester fra både strømleverandøren og bransjen.

– Får NVE viljen sin, vil valgmulighetene for strømkunder i Norge svekkes, sier Torkel Rolfseng, direktør for rammebetingelser i Fjordkraft, til E24.

Imens frykter Energi Norge at NVE nå gjør det ulovlig for strømselskapene å tilby tjenester «som gjør kundenes strømutgifter mer stabile».

30. oktober sendte NVE et vedtak hvor de «pålegger» Fjordkraft å avvikle kontrakten «Full kontroll».

Dette er ikke en egen strømavtale, men en tilleggstjeneste som gir strømkundene en fast pris hver måned. Ifølge Fjordkraft er ordningen populær.

Les på E24+

Kort forklart: Faktorene som styrer strømprisen

– Ulovlig fakturering

Men NVE krever nå full stans i både markedsføring og salg av tjenesten innen 30. november – og derretter at alle «løpende avtaler» avvikles innen 20. januar.

Hvis Fjordkraft ikke følger pålegget, vil NVE «vurdere å treffe vedtak om tvangsmulkt», varsler direktoratet i sitt vedtak, som E24 har fått tilgang på.

– «Full kontroll» beregner et fast beløp som kundene betaler per måned. Det betyr at man betaler for mindre enn man bruker om vinteren, og mer enn man bruker om sommeren, sier seksjonssjef Guro Grøtterud i NVE til E24.

– Fjordkraft mener avregningen totalt sett blir riktig, men vi mener dette er en form for fakturering som er i strid med loven, forklarer Grøtterud.

Nærmere bestemt brudd på Forskrift om måling, avregning og fakturering av nettjenester og elektrisk energi [ ...].

NVE mener Fjordkraft-betalingsløsningen bryter denne forskriftens krav til «etterskuddsvis avregning minimum hver tredje måned basert på avlesning av faktisk forbruk», og mener løsningen også er i strid med kravene til forskuddsfakturering.

Les også

Ny måling: Strømkundene som er mest og minst fornøyde

Varsler kamp mot forbudet

De anklager ikke Fjordkraft for å overfakturere kundene samlet sett, understreker seksjonssjefen overfor E24.

Men Fjordkraft avviser at tjenesten bryter forskriftsbestemmelsene. De mener heller ikke av denne forskriften gjelder, men at betalingstjenesten deres heller omfattes av finanslovgivningen. Det fremgår av strømleverandørens tilsvar til NVE.

Fjordkrafts direktør for rammebetingelser sier de er svært skuffet over vedtaket, og varsler at de nå vil kjempe imot avgjørelsen.

– Vi gir oss ikke med dette, og vurderer nå å klage til departementet, sier han.

NVE opplyser at de har mottatt en foreløpig klage fra Fjordkraft.

– Vi vil selvsagt ta stilling til klagen og vurdere om det er grunn til å reversere vår beslutning. Hvis ikke vil vi sende klagen videre til Olje- og energidepartementet, sier Grøtterud.

Les også

Kraftbransjen venter mer ustabile strømpriser: – Ingen grunn til panikk

– Bekymret

Energi Norge gir strømleverandøren full støtte i saken.

– NVE vil forby strømleverandørene å tilby en betalingstjeneste som gjør kundenes strømutgifter mer stabile gjennom året. Energi Norge er bekymret for at forbudet vil ramme kundenes behov for forutsigbarhet og valgfrihet, skriver de i en uttalelse til E24.

Ifølge næringspolitisk rådgiver Lars Ragnar Solberg i Energi Norge må strømleverandørene få beholde sin frihet til å tilby «etterspurte tjenester som sørger for en enklere og tryggere kundeopplevelse».

– I stedet for å true med tvangsmulkt og forbud, så ønsker vi at NVE innbyr til dialog med næringen om de beste løsningene for kunden, uttaler han.

– Mange kunder ønsker en enklere strømregning – ikke minst folk med anstrengt økonomi. Hva er da mer forutsigbart enn å betale det samme beløpet hver måned?

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Strømprisene
 2. Fjordkraft
 3. NVE
 4. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
 5. Strømpriser

Flere artikler

 1. NVE pålegger ti selskaper å avvikle strømavtaler: – Bryter med regelverket

 2. Fortum straffes med 80.000 kroner dagen av NVE

 3. Forbrukerrådet mener Fjordkraft prøver å vri seg unna forbud

 4. Norges største strøm­leverandører saksøker staten

 5. Forbrukerrådet hardt ut mot Fjordkraft: – Nytt bunnpunkt for strømbransjen