BOLIGPRISENE: Lavere boligpriser i april

Boligprisene falt 1,0 prosent fra mars til april.

NEDGANG: Boligprisene var høyere i mars enn i april. Her forbereder megler Carl P. Sveistrup visning av en enebolig på Grefsen i Oslo.
Publisert:

Justert for sesongvariasjoner falt boligprisene med 1,0 prosent fra mars til april, viser ferske tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund (Nef) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF) mandag.

Ikke sesongjustert falt boligprisene 0,3 prosent.

Dermed innehar mars 2011 ennå rekordnoteringene for de norske boligprisene.

Begrenset påskeeffekt

Eneboliger falt mest i pris, ned 1,6 prosent sammenlignet med mars. Prisene på leiligheter steg med 0,2 prosent.

- Jeg tror man først og fremst skal tolke dette som en reaksjon på de ekstremt sterke tallene i mars, sier styreleder Terje Buraas i EFF til E24.

Både han og Nef mener priskorreksjonen dessuten kan tilskrives at det var et større antall boliger på markedet i april enn i mars.

Det ble omsatt 5000 boliger i april, mot 4500 i april i fjor, selv om påsken stakk av med flere arbeidsdager i 2011 enn i 2010.

- Til tross for påsken har det altså vært trøkk i markedet i april, og raskere tempo i markedet enn det vi har i de største byene, bør det ikke være, sier Christian M. Dreyer, leder i Nef.

Omsetningstakten var svært høy i april. I Bergen, Oslo, Stavanger og Trondheim tok det i snitt mellom 14 og 16 dager å selge en bolig i april. Det er den raskeste omsetningstiden på et år.

Tror på oppgang

Tross prisnedgangen regner de aller fleste med at boligprisene skal fortsette å stige.

Ifølge DnB Nor Eiendoms Forventningsbarometer, som også ble presentert mandag, sier 7 av 10 at de tror på boligprisvekst.

- Det er ny toppnotering, ifølge konsulent Henrik Høidahl i Opinion, som gjennomfører undersøkelsen for DnB Nor.

- Forrige gang folk var så positive hadde vi rekordhøy vekst i markedet. Forventningene er nå på et høyere nivå enn før finanskrisen. Det har vært en stabil økning over flere måneder, sier salgsdirektør Kent Victor Syverstad i DnB Nor Eiendom.

Les mer: 7 av 10 tror boligprisene skal opp

Rentehopp

I vår har bransjen rapportert om ville tilstander i deler av boligmarkedet. Det har ikke vært uvanlig at boliger er blitt solgt både 10 og 20 prosent over takst i de største byene.

I mars nådde boligprisene et rekordnivå, 9,5 prosent høyere enn samme måned i fjor og 2,4 prosent høyere enn i den forrige toppmåneden, august 2007 (justert for prisstigning).

Norges Bank har det siste året med stigende intensitet advart mot at lave lånerenter over tid kan føre til høy kredittvekst og bobledannelser i boligmarkedet.

Når Norges Banks hovedstyre møtes torsdag i neste uke kan imidlertid det nåværende lavrenteregimet være over. I en morgenrapport torsdag konkluderer sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken med at alt nå tyder på at Norge Bank vil sette opp renten fra 2,0 prosent til 2,25 prosent neste uke.

Deretter skal Norges Bank etter planen heve renten mellom tre og fire ganger i året de neste årene, slik at styringsrenten i 2014 vil ligge rundt 5 prosent.

LES OGSÅ: - Endelig har folk skjønt at renten skal opp

Les flere økonominyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om