Her gjør du hagekupp

VGs store hagesenter-prissjekk viser at du sparer 15 prosent på hageredskaper og over 40 prosent på stauder, om du velger BoGrønt fremfor Hageland.

SESONGKLAR: Pantelis Toumazos hos BoGrønt Nordtvet på Kalbakken i Oslo forbereder sesongåpning i hagesentret. Foto: Marte Vike Arnesen
Publisert:

Prisene varierer voldsomt på enkeltprodukter, men i sum er det ikke mye som skiller de tre store, landsdekkende hagesenterkjedene i VGs store hagebørs.
Ser vi på regningen for mer enn 60 varer som føres av alle utsalgsstedene vi sjekket, er BoGrønt 5,6 prosent billigere enn Hageland. Plantasjen ligger midt imellom.

SE HELE TABELLEN NEDERST I ARTIKKELEN.

Dette er de billigst på

:
-

BoGrønt

er billigst på redskaper, plenfrø, plantevern, sommerblomster, stauder og krydderurter.
-

Plantasjen

er billigst på prydbusker, klatreplanter, bær og frukttrær.
-

Hageland

er billigst på jordforbedring og gjødsel.

LES OGSÅ:

Maxbo dyrest i VGs byggevarebørs

Vinneren: - Vil helst være best

Bogrønt-sjefen er litt overrasket over å være billigst. For målet er å være best. Best i faget.
- Alle våre sentre eies av fagutdannede anleggsgartnere eller produsenter. Det skal kundene merke på den hjelp vi yter og på kvaliteten på hva vi tilbyr, sier Lars Gulbrandsen.

- Seieren var knepen?

- Og det er vi glad for, definitivt! Vi prøver ikke å ta for høy avanse, for kundene er veldig prisbevisste. At forskjellene er små mellom kjedene, viser at konkurransen er sterk.

- VG har besøkt ett BoGrønt-senter. Vil hageeiere finne de samme prisene over hele landet?

- Vi har like priser på kampanjevarer som markedsføres felles, men ellers kan priser og vareutvalg variere litt. Du kan også finne lokale tilbud, sier lederen for BoGrønt-kjeden.

LES OGSÅ:

Du kan øke boligverdien med 300.000 kr

Hage for milliarder

Hageeiere ligger lett forfrosne i startgropene, klar til å svi av nærmere fire milliarder kroner så snart vårsolen sprer livgivende varme over hagesentrene.
Da VG stakk innom, var bare hardfør stemor satt under åpen himmel. Sommerblomster som ikke tåler kulde og sarte roser var ikke å se. Nettene er for kjølige.
Derfor finner du nesten ikke sommerblomster, få flerårige stauder og ingen roser i hagebørsen. Å sammenligne andre vekster er ikke alltid så enkelt, heller:
- Du må legge merke til pottestørrelsen, sier Pantelis Toumazos, hagesenteransvarlig hos BoGrønt Nordtvet Gartneri i Oslo, og holder frem to krypbuskfuruer.

Start i det små

Furua i 2-liters potte koster 199 kroner. Planten i 3,5 literspotten koster det dobbelte, fordi den har stått halvannet år lenger hos planteskolen. Kost og losji er ikke gratis.
- Du sparer penger på å kjøpe mindre planter og vente på at de vokser til. Enklere kan det også være å lykkes, sier fagsjef Thorgeir Næss i Det norske hageselskap.
- Hvorfor er det lettere å starte i det små?
- Det er større utfordring å få etablert større planter. De krever mer vanning og stell etter planting. Det er også viktigere å sjekke at røttene er friske, sier Næss.
Hans råd er å sjekke hva slags jord du har i hagen og hvor det er sol og skygge, før du oppsøker hagesenteret, slik at du kan kjøpe rett plante til rett sted.
- Du er tjent med å gå til sentre der du får hjelp og råd til å gjøre gode valg, fremfor dit der alt ansatte gjør, er å putte planter i posen og slå på kassen, sier Næss.

Sats på god jord

Han ville ikke gått for tilbud om tre sekker blomsterjord til 99 kroner, men heller kjøpt dyrere jordblandinger i større sekker til blomsterbedene.
- Sats på kvalitetsjord til ampler, krukker og kasser, og husk at surjordsplanter som rhododendron, hortensia og magnolia skal ha annen jord, sier fagsjefen.
- Er det likegyldig hvor plantene kommer fra?
- Det er viktig å få vekster tilpasset norsk klima. Om du går for billig fra Holland, tar du risikoen for at de ikke tåler vår vinter. De kan hete det samme, men opphavet er ulikt.

Flere sparetips

- Andre sparetips fra Hageselskapet?
- Vil du virkelig spare, så lag kompostbinge for å tilføre bedene næring og forbedre jorden. Ellers kan du jo så selv, ta avleggere og dele stauder, sier Thorgeir Næss.

Alternativer finnes

Du kan naturligvis også finne planter i dagligvarehandelen, på torget eller i frittstående gartnerier.
Du kan få hageredskaper, jordforbedring og plantevernmidler hos byggevarekjedene og jernvarehandlere.
Vi har ikke sammenlignet priser på hagemøbler, som du også finner hos møbelkjedene og andre forhandlere.
Kanskje er prisene høyere eller lavere der du handler. Alle har kampanjepriser for å lokke hageeiere i mai.

Foto: Scanpix, Nils Bjåland og Annemor Larsen

Prisene er hentet inn

hos Hageland Skajems Hagesenter, Oslo, BoGrønt Nordtvet Gartneri og Hagesenter, Oslo, og Plantasjen i Lier vest for Oslo. VG oppsøkte hagesentrene 27. og 28. april.

Hageredskaper:

Hageland og BoGrønt fører Norgarden, Plantasjen sitt eget merke. *Kampanjepris, ordinær pris er kr 189,90 **Kampanjepris, ordinær pris er kr 199,90.

Flere redskaper:

*Nordtvet Gartneri (BoGrønt) fører ikke Fiskars. Kategorien er derfor ikke med i totalsummen.

Jordforbedring og gjødsel:

Jord, torv, kompost, bark, kalk er kjedenes egne merker. Forpakningene varierer, vi har regnet om til lik størrelse. *BoGrøntsgjødsel kommer i 8,5 kg pakning.

Plenfrø og plantevern:

Jord, torv, kompost, bark, kalk er kjedenes egne merker. Forpakningene varierer, vi har regnet om til lik størrelse. *BoGrønts gjødsel kommer i 8,5 kg pakning.

Krydderurter:

Alle sorter. Hagelands pottestørrelse er 10 cm, BoGrønts 10,5 cm og Plantasjens 12 cm.

Prydbusker og vintergrønt:

*Smaragdtuja er 20 cm lavere hos Plantasjen *Kampanjepris, ordinær pris er kr 249.

Slyng- og klatreplanter:

*Kampanjepris, ordinær pris på klematis er kr 129,90.

Sommerblomster:

*Kampanjepriser, pris per plante for stemor i 10-pakning.

Publisert:

Her kan du lese mer om