Her får du Europas billigste sommerferie

Prisnivået i Albania er om lag halvparten av i Hellas, Spania, Italia og Frankrike. Albania byr i dag på ferie fylt av kulturelle opplevelser og flotte badestrender.

STOR GJESTFRIHET: Ifølge Utenriksdepartementets ekspertise er albanere er svært gjestfrie til tross for omfattende fattigdom. Det er ikke uvanlig å bli bedt inn på kaffe og raki (druebrennevin) av tilfeldige bekjentskaper. En avvisning av en slik invitasjon bør gjøres taktfullt for ikke å fornærme vedkommende. Dette bildet er fra byen Vlora. Foto: Scanpix
  • Dine Penger
Publisert:

Av: Ivar Skoglund

- Et trygt land med stor gjestfrihet, forteller norske Anna som har Albania som sitt favorittland.
Norske Anna Harriet forteller at hele familien etter hvert er blitt ferdig med de mer tradisjonelle feriestedene i Europa og ønsket å prøve noe nytt og mer spennende - noe mer ekte. Familien ble fascinert av det første møtet med landet og folket, og for ett år siden kjøpte de leilighet i Vlora.

LES OGSÅ:

Disse landene er billigst i Syden

- Latterlig lave priser

Nå er de vel etablert der og koser seg - enten de er ved badestranda eller på tur i fjellene rundt Vlora. De anbefaler nordmenn å komme ned og oppleve landet og folket. Gjestfrie og flotte mennesker som ønsker det beste for alle turister, sier hun.

- Hva med kriminalitet?

- Vi har aldri opplevd noe som tyder på at utlendinger er mer utsatt her enn på andre feriesteder, snarere tvert imot, sier Anna.

- Hvordan er prisnivået?

- Helt latterlig lavt. Her kan du tillate deg å spise alle måltidene ute uten at det tømmer kontoen. I tillegg er det billig å reise ned hit hvis du er litt smart og planlegger turen. Vi bruker ofte å reise via Korfu eller Budva i Montenegro eller Dubrovnik i Kroatia. Avstandene gjør dette enkelt, sier hun.

LES OGSÅ:

Smart mobilbruk i utlandet

Saranda

Saranda er byen som mest ligner på de kjente feriestedene i andre middelhavsland - med hoteller spredd rundt hele bukta og et yrende liv langs den vakre strandpromenaden. Hit kommer båter daglig fra Korfu med turister som skal besøke Butrint, som er den mest kjente historiske byen i Albania - ca 20 km sør for Saranda.
I Saranda vil du finne flotte hoteller til behagelige overnattingspriser. Undertegnede har flere ganger benyttet et koselig lite hotell - Ari Hotel - midt på strandpromenaden i byen, hvor utsikten over byen og bukta er helt fantastisk.

Billige restauranter

I Saranda finner du mange restauranter. Der kan du hygge deg med et måltid før du eventuelt tar båten over til Korfu for retur. Restaurantregningen vil komme på 150-200 kroner for to personer, inkludert vin.

Billig hotell

For et dobbeltrom i Saranda må du betale fra 150 kroner i mai/juni, mens prisen gjerne dobler seg i juli og august, da det stort sett er fullt overalt.

I Tirana må du regne med fra 600 kr på «storhotellene», men velger du tostjerneshotellene California eller Nobel, er prisen straks rundt 400 kroner. Satser du på leilighet, vil du fort se at feriebudsjettet holder lenger enn i de fleste andre land.

Dyr elektronikk

Albania har gjort seg svært avhengig av importvarer fra spesielt Italia og Hellas. Det slår spesielt ut for varegrupper som hvitevarer og elektronikk, som faktisk er rimeligere i Norge. Suvenirer finner du imidlertid i de mange basarene, hvor du kan finne det meste uten at kvaliteten kan garanteres!
Ett produkt kan du imidlertid trygt kjøpe - et besøk hos frisøren koster fra kr 35. Myntenheten i Albania er leke, og avhengig av kursen er 100 leke ca kr 6. Minibanker finnes i stort sett alle byer.

LES OGSÅ:

Her er Norges beste kredittkort

Ikke alle tar imot Visa-kort

Visa er gangbart i de fleste byene, men fortsatt er det litt få betalingsterminaler. Nesten alle hoteller tar i mot Visa, men ikke alle restauranter godtar betaling med kort. Ved varekjøp brukes stort sett kontanter.
Hygieneforholdene på de fleste internasjonale restauranter er akseptable. Helsemessige og sanitære forhold ligger under norske forhold. Vann fra springen bør ikke drikkes.
Norske borgere trenger ikke visum til Albania.

Vakker kystlinje

Det «lukkede land» har kastet av seg kommunistdrakten og byr turister på fantastiske opplevelser og fine strender. Albania er på størrelse med Hedmark fylke, men har en lang og vakker kystlinje nord-syd. I nord og øst er det i tillegg imponerende flotte fjellpartier med 20 topper over 2000 meter.

Artikkelen fortsetter under bildet

KVELDSSOL: Albania er en av de få kyststripene i Middelhavet som er vestvendt. Dermed er du sikret solnedgang i havet. Foto: Flickr

Barnevennlig

Med sine langgrunne strender er Vlora og Radhime ideelle for barnefamilier. I Vlora finnes også mer utfordrende strender - Vilas beach ved Hotel New York og stranda ved hotell Komleksi Sportiv «Liro» - for de som ønsker mer spenning!
I gamlebyen i Vlora finnes byens moské, som er fra 1542 - påbegynt da Columbus trodde han hadde oppdaget Amerika. De to kristne kirkene i sentrum og frihetsmonumentet er også vel verdt et besøk.

Underjordisk vannkilde

7-8 km fra Saranda mot byen Gjirokastra (Gjirokastër) kan du gjøre en liten avstikker til Syri i Kalter - et spesielt sted hvor et turistanlegg er bygd opp rundt en underjordisk vannkilde som har en utrolig klarhet og en blåfarge.

Tirana

Kommer du med fly til Tirana, har du muligheten til å legge veien om hovedstaden først. Et døgn i Tirana er absolutt å anbefale. Hovedstaden er blitt en spennende storby med rundt 1 million innbyggere som byr på spennende natteliv med gode restauranter.
Tirana har flere internasjonale hotell i de fleste prisklasser, og både Rogner og Tirana International kan anbefales hvis du ikke ønsker å bo på Sheraton, hvor George Bush jr. bodde i 2007 da han som første amerikanske president besøkte Albania.

LES OGSÅ:

Gebyrfrie bankkort i utlandet

Kommunist-safari

Du bør få med deg «Blokku»-området, hvor kommunistlederen Enver Hoxha og kommunisttoppene bodde. I dag er dette Tiranas mest berømte restaurant- og nattklubbområde.
Besøk også den store Skanderbeg-plassen, hvor Hoxhas statue tronet i mange år inntil innbyggerne rev ned statuen i frihetsrusen i 1990. Bare boltene viser hvor statuen stod.

Romersk amfiteater

I Durrës er det flere historiske bygninger fra blant annet romertiden. Her finner du det største amfiteatret på Balkan, som kun er slått av Colosseum i Roma. I Durrës finnes det hoteller av internasjonal standard.
Hotell Adriatik har undertegnede benyttet flere ganger, og det kan anbefales. Avstanden mellom Tirana og Durrës er ca 40 min på ny motorvei, og flyplassen ligger omtrent midt imellom.

Oldtidsby

På veien til Vlora kan du besøke den gamle oldtidsbyen Apollonia med et stort amfi og store ruiner etter en by som eksisterte før Kristus. Vlora var landets første hovedstad. I dag er byen i sterk utvikling, og spesielt innenfor turisme skjer det store ting med utbedring av infrastruktur og bygging av boligblokker for salg til turister.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Pyramideskandalen som nesten veltet et helt land

  2. Reiseekspertene: - Dette ville jeg brukt feriepengene på

  3. Kjøp hus her, og du får 170.000 kroner

  4. Måling: Topp ti steder å leve pensjonisttilværelsen

  5. Alpinferie til halv pris