Sjekk prisutviklingen på boligen din

Har boligen din falt eller steget i verdi? Sjekk Dine Pengers landsoversikt.

VEKST ELLR FALL? Det siste året har prisene vokst kraftig i boligmarkedet, mens den siste måneden har prisene falt, foruten på leiligheter. Sjekk hvordan prisene på din bolig har utviklet seg den siste måneden og året.

Kilde: NEF
  • Maria Lekve
Publisert: Publisert:

Onsdag formiddag la Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff), sammen med Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Pöyry, frem tallene som viser hvordan temperaturen har vært i boligmarkedet i juli.

I juli i år falt alså prisene med 0,8 prosent, men korrigert for sesongvariasjoner var det en vekst på 0,8 prosent.
Prisene har vokst med 7,8 prosent siden i fjor sommer. Dersom du kjøpte en leilighet ifjor sommer, har den trolig hatt en pen prisvekst. Prisene på leiligheter har nemlig økt med hele 9,3 prosent siden juli ifjor.

Store geografiske forskjeller. Men det er store geografiske forskjeller. Sjekk hvordan prisene har utviklet seg den siste måneden og det siste året der du bor:

Kilde: NEF

KILDE: NEF

Her falt det mest. I alle byene/områdene som inngår i statistikken fra NEF falt prisene totalt i juli, men byen hvor det falt mest var Sarpsborg, med et fall på 2 prosent i feriemåneden juli.

Prisene på eneboligene i Sarpsborg raste med et fall på 6 prosent. Men dersom man ser kun på eneboliger, falt også Fredrikstad og Hamar med 6 prosent.

På leiligheter er bildet noe annerledes. Totalt sett vokste prisene på leiligheter i juli. Sterkest var veksten i Tromsø, der prisene på leiligheter steg med 1,3 prosent.

NB! Dette er ikke sesongjusterte tall og aktiviteten i markedet er vanligvis mye lavere i julimåned, derfor kan enkelte salg medføre store utslag på statistikken.

LES OGSÅ:Boligkrakk rundt hjørnet?

Drammen på topp. Dersom man ser på utviklingen fra ifjor, topper Drammen statistikken. Prisene på alle boliger har vokst med 13 prosent siden 1. august ifjor. Også på eneboliger og leiligheter er veksten i Drammen sterkest. Prisene på en leilighet i Drammen har økt med hele 15,1 prosent siden juli ifjor, mot 10,4 prosent i hovedstaden.

Prisutvikling for de ulike boligtypene.

Boligprisstatistikken for juli viser forskjellig prisutvikling for de ulike boligtypene:

- Prisene på eneboliger falt med 4,7 prosent fra juni, men var 4,0 prosent høyere enn i juli 2011.
- Prisene på delte boliger falt med 3,0 prosent fra juni, men var 6,0 prosent høyere enn i juli 2011.
- Prisene på leiligheter steg med 0,6 prosent fra juni, men var 9,3 prosent høyere enn i juli 2011.

Samme mønster som før. - Prisutviklingen følger samme mønster som tidligere år, med fallende priser på større boliger i juli, mens prisnivået på leiligheter opprettholdes i feriemåneden. Ferievanene for de ulike målgruppene i boligmarkedet, kan i stor grad forklare prisvariasjonene, sier Leif J. Laugen i Eff.

- Barnefamilier som ønsker seg større bolig er lite aktive i skoleferien, mens studenter og førstegangsetablere som jakter på sin første bolig er svært aktive. Dette bidrar til fortsatt prisvekst på leiligheter i juli, sier Laugen.

LES OGSÅ:Stor rift om små boliger

NB! Vi har kun tatt inn de byene/områdene som omfattes av statistikken til NEF/Pöyrÿ. Dersom du savner din hjemby skyldes det ikke vond vilje, men altså kun mangel på tallgrunnlag.

For flere nyheter om privatøkonomi - følg oss på Facebook!

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Se den store oversikten: Så mye steg prisen på din bolig i 2012

  2. Store regionale forskjeller: Her stiger boligprisene mest

  3. Store variasjoner: Sjekk boligprisene der du bor

  4. Annonsørinnhold

  5. Bedre høst i boligmarkedet

  6. Stor landsoversikt: Her falt boligprisene mest