Politiet etterforsker alvorlig boligsvindel: Skal ha svindlet boligsøkere for minst 35.000 kroner

En svensk mann bosatt i Bergen ble nylig siktet for å ha svindlet til seg 8.000-10.000 kroner i falsk depositum fra flere personer som søkte bolig. Slik unngår du å bli svindlet.

ETTERLYSER FLERE: Politiet i Bergen vil gjerne ha kontakt med flere som har betalt depositum til svensken som sitter i varetekt. – Vi har grunn til å tro at mannen kan ha bedratt flere boligsøkere, sier politiadvokat Harald Bilberg.

Foto: Erlend Aas
 • Anne Lise Stranden
Publisert: Publisert:

Via nettannonser. Onsdag i forrige uke ble mannen arrestert, siktet for to fullbyrdede bedragerier og minst to forsøk på bedrageri.

Personene som har betalt penger til mannen, har vært på jakt etter leiebolig i Bergen og Oslo.

Så langt har politiet i Bergen funnet bevis for at han har svindlet til seg 35.000-40.000 kroner.

– Dette kan ha et større omfang. Vi er interessert i å høre fra flere som har betalt depositum til denne mannen, sier politiadvokat Bilberg til Dine Penger.

Det var Bergens Tidendes papirutgave som søndag skrev om at mannen var siktet for boligjuks.

Les også:Nedbetaling av billån eller spare til bolig?

Lagt ut annonser. Mannen har kommet i kontakt med boligsøkere gjennom nettsteder som Hybel.no og Finn.no. Han skal både ha lagt ut egne annonser om utleie av boliger i Oslo og Bergen, og kontaktet personer som søkte bolig.

Han skal ha oppgitt til interesserte leietakere at han var bortreist og derfor ikke kunne vise leiligheten. Han har deretter sendt personene bilder av «utleieleiligheten».

Mye å passe på: Utleie av bolig gir gode inntekter, men kan være et villniss av regler. Hvis man ikke passer på. Utleieskolen guider deg gjennom et trygt og godt leieforhold.

Illustrasjon: Elisabeth Johannessen

Muligens flere ofre. De fornærmede personene har betalt depositum på mellom 8.000 og 10.000 kroner.

Den 31-årige mannen er nå varetektsfengslet for to uker. Ifølge politiet er det ikke utelukket at han kan få forlenget varetekt.

– Vi etterforsker videre på spreng. Vi har grunn til å anta at han har flere konti som han kan ha fått inn flere penger på, sier politiadvokat Harald Bilberg i Hordaland politidistrikt til Dine Penger.

Les også:Dette må du sjekke på visning

Kvalt tidlig. Bergenspolitiet klarte å kvele svindelen på et relativt tidlig tidspunkt. Men har etterforskningen har vist at mannen har kommunisert via e-post med langt flere personer enn de som til nå har tatt kontakt, forteller Bilberg til Dine Penger.

– Vi er derfor interessert i å komme i kontakt med flere som har betalt for hybel eller leiligheter som de ikke har gått tilgang til, sier politiadvokaten til Dine Penger.

Ikke lettlurt. Politiadvokaten synes ikke de svindlede personene har vært lettlurte.

– Jeg skjønner godt at de har stolt på denne mannen. Han har ført en tilforlatelig og imøtekommende korrespondanse på e-post, sier Bilberg. Mannen har et typisk svenskklingende navn.

Mannen har også krevd såpass lavt depositum (en måneds leie) at mange ikke har følt grunn til skepsis.

Les også:Krevde 34.200 kroner for vannskade dekket av fattig leietaker

Leilighetene har ikke bare skjedd i Bergen. Overfor en av de fornærmede tilbød han en leilighet på Bislett, og hevdet at han selv var i Bergen og ikke kunne vise leiligheten.

En person forteller til Bergens Tidende (BT) at hun fikk leiekontrakt i posten. Da tiden nærmet seg at hun skulle få nøkkelen, ble mannen umulig å komme i kontakt med.

Daglig leder på hybel.no forteller til BT at mannen har tatt gamle annonser og satt på nye, fiktive adresser. Han skal ha brukt sitt eget navn i annonsene.

Sårbare mennesker. Politiadvokaten reagerer på at mannen har svindlet sårbare mennesker på denne måten.

– Dette er jo mennesker som trenger et sted å bo, gjerne raskt. Når de oppdager at de har tapt penger, er de fortsatt uten bolig og med mindre penger å betale depositum med, poengterer Bilberg.

Les også:Dyrere å leie to-roms boliger

Risikerer 3 år. Mannen risikerer fengsel i inntil 3 år, ifølge Bergens Tidende. Han har flere dommer på rullebladet fra Sverige, deriblant tre bedrageridommer. Han skal tidligere også ha fått behandling for spillegalskap.

Tre mistenkelige tilfeller. Ifølge daglig leder Lars Aasen i Leieboerforeningen forekommer slike svindelsaker sjelden.

AVSLØRTE SVINDELFORSØK: – Vi har avdekket mistenkelige boligannonser som vi har forhindret publisering av, sier daglig leder i Leieboerforeningen Lars Aasen.

Foto: Leieboerforeningen

– Advokatene hos oss hører om slike saker av og til, men vi har ikke gått inn i noen de siste årene det jeg kan huske, sier Lars Aasen til Dine Penger.

Han har tre ganger det siste året oppdaget forsøk på å legge inn mistenkelige annonser på Leieboerforeningens nettside www.boligjegeren.no, hvor det er mulig å legge inn gratis annonser. De er ikke blitt publisert.

Tegn på humbug. – Jeg har oppfattet annonsene som mistenkelige og jeg har bedt om tilleggsinformasjon. Dette har jeg ikke fått og annonsene er derfor ikke blitt publisert, forteller Aasen til Dine Penger. Årsaken til at Aase har fattet mistanke, er:

 • Boligens beliggenhet har vært i typiske kontor/næringsleie –områder
 • Lav leiepris i forhold til standard/størrelse
 • Bildene ser ut som de kommer fra boliger i andre land, for eksempel typisk amerikansk innredning
 • Tekst som virker google-oversatt
 • Beskrivelse av boligen som skurrer

Jevnlig henvendelser om svindel. Forbrukerrådet får med jevne mellomrom henvendelser fra fortvilte personer som har blitt svindlet når de skulle leie bolig.

– Disse sakene går typisk ut på at det legges ut annonser på nett, hvor «utleier» påstår han er i utlandet og ikke kan ha visning før senere.

Hvis du vil ha leiligheten i dag (det er selvsagt mange som skal se på den når han kommer tilbake), blir du bedt om å sette depositumspenger rett inn på konto, ofte i en utenlandsk bank, forteller regiondirektør Pia Kleppe Marken i Forbrukerrådet Hordaland og Sogn og Fjordane.

Depositumskonto. I tillegg til de klare svindelsakene får Forbrukerrådet veldig mange henvendelser fra leietakere som har satt pengene direkte inn på utleiers konto og ikke på en depositumskonto når de flyttet inn.

DEPOSITUMKONTO: – Depositum skal inn på en egen depositumkonto, da stiller leietaker mye sterkere, sier regiondirektør Pia Marken ved Forbrukerrådet i Hordaland og Sogn og Fjordane. De får mange henvendelser fra leietakere som føler seg lurt.

Foto: CF-Wesenberg/Kolonihaven.no

Når de flytter ut får de ikke tilbake disse pengene. Ofte hevder utleier at han beholder pengene som betaling for skader eller slitasje på utleieobjektet.

– Hvis pengene står på depositumskonto vil leietaker være bedre sikret i slike tilfeller, sier Marken.

Les på DP+:Slik ordner dere depositumet

Sikkerhetsteam. Finn.no har et eget sikkerhetsteam som kontrollerer annonser før de publiseres. Alle annonser går først gjennom en automatisert kontroll.

Utenlandske kontonumre og kjente svindeladresser som hotmail og gmail gir varsko-poeng.

– Avhengig av poeng, går annonsen eventuelt videre til manuell etterkontroll. Da hender det at vi avdekker forsøk på svindel, sier sikkerhetsrådgiver Geir Petter Gjefsen.

Ukentlig stopper Finn 2-3 slike svindelforsøk før de publiseres. Men noen annonser går videre til publisering.

– Disse fjerner vi når vi får tips fra publikum om mistenkelige forhold ved annonsen, sier Gjefsen. Han beroliger med at dette ikke er et stort problem ved boligannonser.

Netthandel er stort sett er trygg, men det er viktig både for kjøpere og selgere å bruke retningslinjer for å unngå å bli lurt, påpeker Gjefsen.

Les også: Regjeringen får bolig-slakt av unge

Retningslinjer for trygg boligleie:

1. Bruk sunn fornuft. Vær ekstra på vakt dersom du kommer over et tilbud som er for godt til å være sant, eller du får en følelse av at noe ikke stemmer. Undersøk saken nærmere, og la deg ikke stresse til å gjennomføre en handel eller til å gi fra deg personopplysninger.

2. Unngå forskuddsbetaling – bruk FINN Betalingsgaranti. For å være sikker på at du ikke betaler uten å få varen bør du alltid bruke Finn betalingsgaranti hvis du ikke kan møte selgeren fysisk. Da blir kjøpesummen stående på en depositumskonto hos PayEx til kjøper har mottatt varen og godkjenner transaksjonen.

Kjøpers og selgers kontonummer vil oppbevares konfidensielt, slik at det ikke er fare for misbruk. Dette skaper større trygghet for begge parter enn vanlig forskuddsbetaling eller å benytte postoppkrav.

3. Benytt aldri Western Union, MoneyGram International eller andre usikre betalingsmetoder, og vær særlig på vakt overfor utenlandske selgere som foreslår at dere kan bruke et transportfirma eller lignende som mellommann.

4. Vær forsiktig med personlige opplysninger. Gi aldri kredittkortnummer, fødsels- og personnummer, innloggingsinformasjon, brukernavn/passord eller annen sensitiv informasjon til fremmede. Selv om kjøper og selger har behov for å vite hvem de handler med, holder det å oppgi navn, adresse og telefonnummer.

5. Unngå link-forespørsler. Vær også på vakt overfor e-poster hvor du får beskjed om å følge en link for å verifisere dine kontoopplysninger. Seriøse nettsteder sender aldri slike e-poster, og dersom du får slike e-poster bør du varsle nettstedet det gjelder.

6. Se leiligheten først. Ikke betal noe før du har fått kontrakt og sett på leiligheten.

7. Depositumkonto. Skal du betale depositum skal det inn på en egen depositumkonto, og ikke inn på utleiers konto. Hvis du ikke kjenner utleier, og utleier forlanger penger på konto før du får nøklene, så sjekk om det er en depositumkonto. Spør hvilken bank kontoen er opprettet i. Som regel må både utleier og leietaker møte opp i banken samtidig for å opprette depositumskonto

8. Legg ikke ut annonser på vegne av ukjente. Husk at du er fullt ut ansvarlig for innholdet i annonser som du legger ut.

9. Klag til Husleietvistutvalget. I de mest folketette fylkene kan du klage til Husleietvistutvalget hvis du har en tvist med utleier, som for eksempel om du mener han har svindlet deg for depositumpenger. Det gjelder om boligen du leier, er i Sør-/Nord-trøndelag, Oslo/Akershus eller Hordaland.

Kilder: Finn.no, Forbrukerrådet, Dine Penger.

Følg oss på Facebook!

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Eiendom

Flere artikler

 1. Brudd på loven stort problem for leietakere: - Du kan i verste fall tape depositumet

 2. Utleier krevde 75.000 kroner av studenter for «slitasje»

 3. - Flere har overført seks måneders leie for hybler som ikke fantes

 4. Stadig flere krangler om husleie

 5. Mange konflikter rundt husleieøkning: Forbudt å øke husleien i kulden