Smålån til 9000 prosent rente

Er du blakk og trenger cash? Folkia låner deg en tusenlapp uten sikkerhet i 30 dager. Den effektive renten er 9245 prosent.

KORT PROSESS: Espen Thomassen (20) klipte i stykker sitt kredittkort da han våknet opp etter et julebord med kredittgjeld på 10000. - Da jeg endelig hadde spart opp penger til å betale, hadde gjelden steget til 14000, forteller han. VG møter han på shopping i Karl Johan med kjæresten Julie Olsen (20). Hun bruker kredittkort når pengene ikke strekker til, men betaler alltid før rentene stiger. Hun vil ikke gå i den samme fellen som kjæresten. Foto: Trond Solberg/VG
Publisert:

Av: Sven Arne Buggeland, Linn Johansen og Trond Solberg (foto).

Etter en måned betaler du tilbake 1452 kroner. Da inngår etableringsavgift, renter, fakturaavgift og kostnadene ved å innhente kredittopplysninger om deg.
- Når du ikke har penger, kan et mikrolån være bedre og rimeligere enn at regningen går til inkasso, sier gründer og daglig leder i Folkia, Hördur Bender (43).
Selskapet oppgir å ha 100000 kunder i Skandinavia. I Norge er antallet «færre enn 5000» siden november, da Folkia begynte å markedsføre seg aktivt igjen.

- Likt for alle

Folkia låner ut inntil 5000 kroner i 30 dager. Effektiv rente inkluderer alle gebyrer og blir skyhøy, fordi lånebeløpet er så lavt. Effektiv rente på 5000 kroner er 371 prosent.
- Jeg er enig i at den effektive renten ikke ser bra ut. Men vi er åpne om prisene våre. Og det som teller ved dagens slutt, er hva lånet koster i kroner og øre.

GRÜNDER: Islendingen Hördur Bender står bak Folkia, som tilbyr mikro- og SMS-lån til skyhøy rente. Foto: JONAS BORG

- Men hva er det kunden betaler så mye for?

- Tilgjengelighet, høyt servicenivå, rask respons og lik pris for alle. Fordi vi låner ut små beløp, kan vi hjelpe mange som møter stengte dører i bankene.
Adm. direktør i Finansieringsselskapenes Forening, Anne-Lise Løfsgaard, sier det skal lite til før kostnadene driver den effektive renten i været på små beløp.

LES OGSÅ:

1 av 3 får høyrisikoråd i banken

Penger samme dag

- Når renten er høy, gjelder det å betale raskt tilbake. Så lenge Folkia driver innenfor lov og regelverk, må det være opp til den enkelte om de vil benytte produktet, sier Løfsgaard.
Bender hevder at en kunde som med bank-ID for hånden søker om lån på nett før lunsj, vil ha pengene inne på konto samme dag - om han anses kredittverdig.
- Har du lav kredittscore, får du lite lån første gang. Men betaler du tilbake, kan du få låne mer neste gang og bygge opp din kredittscore hos oss, sier Bender.

Han anslår at Folkias tap på utlån ligger 30-50 prosent høyere enn vanlige finansinstitusjoner. De fleste gjør opp for seg - og Bender sier at mange kommer tilbake.

- Det er dyrt å være fattig, kommenterer Geir Ormseth.
Men Dine Pengers redaksjonssjef vil ikke kalle Folkias mikrolån for et ran: Det koster å administrere en kunde, også om lånebeløpet er lavt og løpetiden kort.

LES OGSÅ:

Lån gratis av sjefen

- Skeptisk

- Det koster mye å være slumsete i planleggingen, slik at pengene ikke strekker til neste lønningsdag. Bedre er det å bygge opp en liten buffer, sier Geir Ormseth.
Forbrukerrådet er av samme oppfatning:
- Det smarte er å ha penger i bakhånd til småbeløp. Jeg er skeptisk til denne typen mikrolån, de er litt sånn «party party», sier Forbrukerrådets fagdirektør Jorge B. Jensen.
Han sikter til Sverige, hvor det ryktes at folk søkte SMS-lån i fylla fra selskaper som Folkia - og fikk pengene tidsnok til å gjøre opp regningen i baren.

Forbrukerombudet mener at långivere som fokuserer på tidsaspektet - at du kan få lån på timen eller dagen - opptrer i strid med god markedsføringsskikk.

- Finansieringsforetak bør ikke appellere til impulsivitet. Det å ta opp lån er en alvorlig avgjørelse, sier fagdirektør hos Forbrukerombudet, Jo Torkel Gjedrem.

Tabellen viser rente, månedlige kostnader og hva du samlet betaler for å låne 10 000 kroner i ett år, 50 000 kroner i tre år, eller 100 000 kroner i fem år. Effektiv rente inkluderer alle gebyrer. For å gi lån, krever bankene gjerne at du oppretter brukskonto eller at de blir din hovedbankforbindelse. Kilde: Finansportalen

M

å oppgi prisen

Finansinstitusjoner er lovpålagt å fortelle hva lånet koster deg i all markedsføring. Også på Google og Facebook.
Forbrukerombudet og finansnæringen er blitt enige om en bransjenorm for hva som skal oppgis om forbrukslån:
Du skal få vite effektiv rente, etableringsgebyr og samlet kostnad ved å låne 65000 kroner over fem år.

LES OGSÅ:

- Ikke push kredittkort på unge

Foreslår gjeldsregister

Forbrukerminister Audun Lysbakken (SV) ventes å legge frem forslag om gjeldsregister til våren.

Et register over privatpersoners samlede gjeld kan forhindre at noen pådrar seg mye forbruksgjeld fra mange kreditorer.
20 prosent av husholdningene oppga i fjor at de tok opp forbrukslån året i forveien, ifølge Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).
Husholdninger med forbrukslån eller kredittkortgjeld har betydelig større risiko for å ha betalingsproblemer, ifølge SIFO.

LES OGSÅ:

Slik blir du millionær

Rentene spriker

Om du vil ta opp et forbrukslån på 50000 kroner, varierer den effektive renten fra 12,16 til 28,40 prosent.

Spriket viser hvordan risikovurdering slår ut på smålån uten sikkerhet: De beste kundene får laveste renten.
Men Finansportalens prisbarometer er langt fra komplett.
Av mer enn 150 banker og finansieringsforetak er det bare 33 som kunngjør rentene på forbrukslån i portalen.
- Det kan tenkes at de andre ikke har lyst til å få sine priser sammenlignet med konkurrentene, sier daglig leder i Finansportalen, Elisabeth Realfsen.
Finansinstitusjonene har ingen plikt til å innrapportere priser til Forbrukerrådets portal. Finansieringsselskapenes Forening (Finfo) mener likevel at flere bør gjøre det.
- Vi håper at våre medlemmer ser verdien av en tjeneste som bidrar til åpenhet om betingelser, sier adm. direktør i Finfo, Anne-Lise Løfsgaard.
At få kunngjør sine betingelser i portalen, kan ifølge Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) skyldes at det finnes så mange varianter og ulike priser på forbrukslån.
- Derfor er det stor risiko for at informasjonsverdien blir svært begrenset, sier FNO-direktør Jan Digranes.

LES OGSÅ:

Å betale gjeld er smarteste sparing

- Lån heller på boligen

Vi har over 47 milliarder kroner i kredittkortgjeld og andre usikrede forbrukslån.

Mange har et bedre alternativ. - Lån på boligen, sier Geir Ormseth.
Redaksjonssjefen i Dine Penger påpeker at renten er mye lavere om du bruker kreditten på rammelånet eller ber banken om å øke boliglånet innenfor tinglyst beløp.
- Sier banken nei fordi du ikke har begynt å nedbetale på boligen, bør du be dem fryse avdragene mens du gjør opp kredittkortgjeld eller det dyre forbrukslånet, sier Ormseth.
Må du først ta opp forbrukslån, bør du innhente flere tilbud - og sjekke om den effektive renten på kredittkortet er lavere. Kortrentene ligger fra 15 prosent og oppover i dag.

Plikter og regler ved lån og renter

* Både banker og finansieringsforetak yter forbrukslån uten krav om pant eller sikkerhet.
* De har plikt til å vurdere om du er kredittverdig.
* De har plikt til å fraråde deg å ta opp lån, hvis de mener du ikke har evne til å betale tilbake.
* En låneavtale skal være skriftlig. Du må skrive under.
* Renten styres av konkurransen mellom långiverne og risikoen de løper ved å låne deg penger.

Kilde: Finanstilsynet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om