Fortsatt stor forskjell i levealder i Norge

Høyt utdannede menn lever sju år lenger enn dem med bare grunnskole, men kjønnsforskjellene er mindre enn på 50 år.

LEVER LENGER: Nordmenns levealder øker, men det er fremdeles store forskjeller i forventet levealder. NB: Illustrasjonsbilde.
Publisert: Publisert:

– Forskjellen i dødelighet mellom høyt og lavt utdannede personer økte i perioden 1960-2009. Men det store sosiale spriket er nå i ferd med å jevne seg ut, sier seniorforsker Bjørn Heine Strand ved Folkehelseinstituttet til Aftenposten.

Fra 2013 til 2014 økte forventet levealder med 0,5 år for kvinner og 0,4 år for menn. Norske kvinner blir 84,1 år, menn blir 80 år, viser ferske tall fra Folkehelseinstituttet.

Høyt utdannede menn lever sju år lenger enn dem som bare har grunnskole. For kvinner er forskjellen fem år. I flere av årene etter 2000 har levealderen steget mer for menn enn for kvinner.

– De nye tallene viser at kjønnsforskjellene ikke har vært mindre siden 1950-tallet. Årsaken er trolig mer lik yrkesaktivitet og livsstil, særlig når det gjelder røykevaner, sier Bjørn Heine Strand, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet.

– Men kvinner med grunnskole har nå kortere forventet levealder enn menn med høyere utdanning. Dette er en ny utvikling i Norge, sier Strand.

Les også

Halvparten vil være gjeldfri før pensjonsalder

Les også

– Pensjonsøkonomien er basert på tro og håp

Les også

Vil ha minst 70 prosent av lønna i pensjon: - Mange vil bli skuffet

Publisert: