Byttet bank for å få bedre rente? Da bør du sjekke selvangivelsen

Rett over påsken kommer selvangivelsen. Utgifter i forbindelse med å skaffe bedre lånebetingelser er én av mange ting som gir skattefradrag.

SJEKK NØYE: I år er det riktignok de færreste som får selvangivelsen i papirform, men gå likevel grundig gjennom alle postene for å forsikre deg om at du har fått med alle fradragene du skal ha.
  • Astrid Dalen
Publisert: Publisert:

Bare et par dager etter at du har startet opp igjen på jobb etter påske, nærmere bestemt 31. mars, kommer selvangivelsen.

I fjor var det hele over 600.000 skattytere som ikke engang hadde åpnet selvangivelsen dagen før leveringsfrist, men dette kan du tape penger på.

– Det er ikke først og fremst fordi Skatteetaten gjør så mye feil, du bør gå gjennom selvangivelsen. Men det er ikke alt som blir automatisk utfylt, og dermed risikerer du å gå glipp av fradrag. En gjennomgang av selvangivelsen kan gi god timebetaling, sier forbrukerøkonom i Storebrand, Kristina Picard.

Les på Dine Penger (krever abonnement): Dette tjener du på skattejakten

Fradrag for bankbytte

Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand.

Én ting mange nordmenn har gjort det siste året som kan få betydning for skatten, er å skaffe seg bedre boliglånsbetingelser. I løpet av de siste månedene har boliglånsrentene gått fra et lavt nivå til et enda lavere nivå, og mange har byttet bank for å sikre seg lavest mulig rente. Dersom du har byttet bank for å få bedre lånebetingelser, minner Picard om at du har rett på fradrag for utgiftene du har hatt i forbindelse med bankbyttet. Kostnadene det da er snakk om, er tinglysningsutgift, takst/verdivurdering i tillegg til etableringskostnad når du bytter bank.

– Dette er typiske eksempler på ting som ikke automatisk kommer med i selvangivelsen, men som gir fradrag som monner, sier Picard.

– Kan føre til skattesmell

Den lavere renten kan for øvrig også gjøre at du kan ha hatt noe mindre renteutgifter det siste året enn Skatteetaten har regnet med, og følgelig fått for lavt skattetrekk.

– Mange nordmenn kan gå på en skattesmell som følge av at de har fått lavere boliglånsrente, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea.

Dette er det lite å få gjort noe med i årets selvangivelse. Men dersom du vil unngå en smell ved neste års skatteoppgjør, bør du ta grep nå, anbefaler Reitan:

– Ta en kikk på skattekortet, og gjør endringer, dersom du har fått lavere rente. Da får du nytt skattekort med en endret skatteprosent.

Les også

Sendte feil fil - 125.000 får for lav skatt i selvangivelsen

Mye Skatteetaten ikke vet

Selv om de fleste poster er forhåndsutfylt, er det altså ingen selvfølge at alle fradragsberettigede poster er fylt ut. Dette kan skyldes at det har vært endringer i ditt privatliv det siste året som får skattemessige konsekvenser, eller det kan være at noen ikke har innrapportert opplysninger som gir fradrag for deg.

– Det er helt ok å stole på Skatteetaten, men det er mye de ikke vet om deg, sier Picard og nevner blant annet giftermål, barnehagebarn eller lenger reisevei til jobben.

– Dette er klassiske eksempler på endringer som kan skattemessige endringer, men som ikke alltid kommer med automatisk, sier Picard.

I tillegg til at du kan gå glipp av tusenlapper i fradrag, minner Reitan også om at du har plikt til å informere skattemyndighetene om eventuelle feil.

– Alle skattytere har plikt til å se at alt i selvangivelsen stemmer, og du risikerer straffeskatt om du ikke sier ifra om feil, advarer Reitan.

Les også

SV krever rettferdighetsprinsipp i skattereform

Fradrag for gavmilde

I år er det ikke veldig mange endringer av betydning i selvangivelsen for private skattytere. Noe av det som imidlertid er nytt av året, er at maksimalt fradrag for gaver til frivillige organisasjoner økes fra 16.800 til 20.000 kroner.

Picard påpeker at vi har lagt et urolig år bak oss, og at flere enn vanlig kanskje har gitt penger til for eksempel flyktningorganisasjoner. Har du gitt over 500 kroner til en organisasjon som står på Skatteetatens liste over godkjente organisasjoner, har du rett på fradrag.

– Det hender seg at ikke organisasjonen har innrapportert beløpet du har gitt til Skatteetaten. Dersom du ser at beløpet du har gitt, ikke er oppført i selvangivelsen, må du selv ta kontakt med organisasjonen for å be dem innrapportere gaven til Skatteetaten, sier Picard.

Les også

Blåblå velgere sier ja til mer skatt for å få mer velferd

Rentefradragskutt først neste år

Mange har kanskje fått med seg at skattesatsen på alminnelig inntekt ble endret fra 27 til 25 prosent fra 1. januar 2016. For personer med store lån er kutt i alminnelig skatt imidlertid ikke bare godt nytt, da det også medfører kutt i fradrag – også rentefradraget. Konsekvensen av denne reduksjonen i skatteprosent blir at det blir noe mindre lønnsomt å ha lån, men denne endringen gjelder altså først for 2016-selvangivelsen – som kommer til neste år igjen.

Ønsker du å vite mer om hva som er nytt for årets selvangivelse, kan du sjekke ut denne siden på Skatteetaten.no.

Les mer om skatt på Dine Penger (krever abonnement)

Les også

Blåblå velgere sier ja til mer skatt for å få mer velferd

Les også

Siv Jensen: – Lavere skatt gir økt kjøpekraft

Les også

Det kan bli mer skatt på bil og hus i framtiden

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Skatter og avgifter
  2. Skatteetaten
  3. Rente

Flere artikler

  1. Folk kan tape store summer på glemte fradrag

  2. Skattemeldingen på 1-2-3

  3. Skattemeldingen på 1-2-3

  4. Syv tips til deg som skal sjekke skattemeldingen på leveringsfristen

  5. Rentekutt gir nordmenn langt større skattesmell