Reagerer på «slapp» oppfølging fra helsemyndighetene: Mener leger som tar ulovlig gebyr må stanses

Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) krever at
helseminister Bent Høie (H) tar grep for å fjerne de ulovlige kortgebyrene ved flere hundre fastlegekontor og legevakter.

KREVER HANDLING: Arbeiderpartiets Freddy de Ruiter mener Helsedirektoratet har sovet i timen etter at de 14. august i fjor fastslo at legenes kortgebyrer er ulovlig.

Foto: NTB Scanpix (venstre), Karl Wig og innfelt brev.
  • Karl Wig
Publisert:

- Jeg forventer at helseministeren straks instruerer Helsedirektoratet om å umiddelbart følge opp dette og sørge for at praksisen tar slutt. Hvis legekontorene fortsetter å bruke gebyrene, bør de ilegges sanksjoner, sier de Ruiter til Dine Penger.

BAKGRUNN:Hundrevis av leger tar ulovlig kortgebyr

Sist helg kunne Dine Penger fortelle at 380 kommunale legekontor landet rundt tar fem kroner i gebyr for å la deg betale med kort – åtte måneder etter Helsedirektoratet fastslo at kortgebyret er ulovlig.

De ekstra kronene innkreves i spesialutviklede betalingsterminaler fra Melin Medical, som også mottar gebyrpengene i bytte mot at legekontorene slipper å betale leie for betalingsløsningen.

Har blitt flere. Legeforeningen ble tidlig orientert om direktoratets innstilling, og varslet alle sine medlemmer i fjor høst.

Likevel har praksisen bare økt i omfang: I dag er det over 100 flere fastleger og legevakter som benytter gebyret enn da myndighetene først reagerte igjennom et brev til Melin Medical i august i fjor.

VIL VURDERER GREP: Helseminister Bent Høie.

Jan Petter Lynau

- Sender uheldig signal. Helsedirektoratet har innrømmet overfor Dine Penger at saken har «dødd litt ut», og at de i dag ikke fører noen oversikt over praksisen.

Avdelingsdirektør Steinar Mathisen fremholdt lørdag at de er i tenkeboksen for mulige oppfølgingstiltak.

- Når Helsedirektoratet har vært så slappe, er det jo ikke rart at praksisen fortsetter. De sender ut et signal om at det ikke er så farlig. Det er svært uheldig, kommenterer de Ruiter, som selv har reagert sterkt på gebyrpraksisen.

- Her krever legene inn en ekstra egenandel fra forbrukere som går utover de fastsatte satsene. Når det er klart og tydelig at dette er lovstridig, er det ingen grunn til å vente med å agere, sier stortingsrepresentanten.

Les også:Fredrik (21) etter legebesøket: - Feil å påføre oss kostnaden

- Må gripe inn. Han mener helseminister Bent Høie nå må komme på banen.

- Det er han som har det øverste ansvaret. Nå må han gripe inn overfor Helsedirektoratet og sørge for at de gjør jobben sin. Dette bør være enkelt å rydde opp i, bare man viser vilje til det, mener Ap-politikeren.

Han presiserer at han ikke tror legekontorer flest med vitende og vilje har brutt loven.

- Noen tenker nok at det er lettere å få tilgivelse enn tillatelse. Men her er det først og fremst informasjonen og oppfølgingen fra Helsedirektoratet som har vært for dårlig, sier de Ruiter.

- Har ikke legekontorene en sak i at de må betale for terminalene, dersom de ikke krever inn gebyret?

- Nei, pasientene skal ikke finansiere legekontorenes terminaler. Jeg regner med at de sparer legene for en del personalkostnader, og det er en selvfølge at de dekker dem selv, sier de Ruiter.

Les også:Apollo og Star Tours gebyrer brøt loven

Vil ta initiativ. På bakgrunn av tips han selv har mottatt om kortgebyrene, tok han i slutten av mars opp problemstillingen i et skriftlig spørsmål til helseministeren.

I svaret stilte Høie seg bak Helsedirektoratets vurdering og sa at rammene for hva slags betaling fastleger kan ta imot er klart regulert – og at det ikke skal ilegges betalingsgebyr når pasienten betaler konsultasjonen på legekontoret.

«For å sikre meg at øvrige aktører er bevisst denne problemstillingen, vil jeg ta et initiativ overfor KS og Den norske legeforening. På bakgrunn av denne dialogen vil jeg vurdere behovet for å ta ytterligere grep», skriver Høie i svaret.

Kommunikasjonsavdelingen i departementet opplyser i en e-post til Dine Penger at Høie ikke ønsker å kommentere saken ut over svaret han ga de Ruiter.

Kan fratas støtte. - Jeg synes det var et relativt greit svar, men det som er viktig nå er at det følges opp, sier de Ruiter.

Fastleger mottar offentlig støtte og omfattes samtidig av en rekke standardvilkår. Blant dem er at legene holder seg til de regulerte normaltakstene for hvor mye behandlingene skal koste, og hva de ellers kan ta seg betalt for.

Siden Helsedirektoratet har fastslått at kortgebyrene er i strid med disse vilkårene, mener de Ruiter at det vil være naturlig å innføre sanksjoner som at legekontorene som fortsetter å ta gebyret, mister sin offentlige støtte.

- En slik reaksjon bør absolutt vurderes. Det er viktig at praksisen får konsekvenser, og det har den ikke gjort så langt, avslutter han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

  1. Leger tar ulovlig gebyr for å la deg betale

  2. Helsedirektoratet krever nytt svar om legenes kortgebyrer: – Underlig at de kan si det er lov

  3. Fikk kortgebyret etter legebesøk: - Feil å påføre oss kostnaden

  4. Annonsørinnhold

  5. Budsjettlekkasje: Høie med gladnyhet til kronisk syke

  6. Ap ber Høie slutte å skylde på andre