Bertel O. steen tjener millioner på eiendom

Mercedes-importøren har satset kraftig på eiendom de siste årene og har tjent millioner.

SATSER PÅ EIENDOM: Administrerende direktør Per E. Sandberg i Bertel O. Steen Eiendom tjener millioner på eiendom.
Publisert: Publisert:

Bertel O. Steen er en bedrift med lange tradisjoner. Konsernet er mest kjent for sin bilvirksomhet, som ble startet i Kirkegata i Oslo. Det begynte ved en ren tilfeldighet da Bertel Otto Steen som 25-åring etablerte en import- og agenturforretning i 1901.

Noen år senere hadde en av leverandørene, et amerikansk handelshus, satt tre Cadillac på en båt uten at de var bestilt. De lurte på om Steen kunne klare å selge dem.

Gigant i bil
Og det klarte han til gangs. I dag er Bertel O. Steen-konsernet en gigant innen bil. Blant annet importerer bilvirksomheten merkene Mercedes-Benz, Smart, Peugeot, Kia og Daihatsu til Norge. Disse distribueres gjennom et landsdekkende forhandlernett. Konsernet eier også den frittstående verkstedkjeden Snap Drive AS.

I tillegg til bilvirksomheten er konsernet involvert i landbruk, sport og fritid, industri og eiendom.

Les også: Europas beste eiendomsfond er norsk

Plasskrevende
Beslutningen om å satse på næringseiendom ble tatt tidlig på 2000-tallet. Frem til da hadde konsernet utelukkende kjøpt eiendommer som var knyttet til bilvirksomheten. I dag utgjør imidlertid de bilrelaterte eiendommene bare 1/3 av den totale porteføljeverdien. Resten er næringseiendom, primært kontorarealer i stor-Oslo.

- Tidligere var eiendomsvirksomheten primært et instrument for å skaffe bilanlegg. Ofte måtte man kjøpe for å komme i posisjon, for det dreier seg om en plasskrevende virksomhet med store behov for utearealer. I de fleste tilfeller må det være plass til 200-250 biler, sier administrerende direktør Per E. Sandberg i Bertel O. Steen Eiendom AS.

Les også: - Flere kontorbygg blir boliger

Snuoperasjon
Eiendomsporteføljen begynte for alvor å skyte fart da Bertel O. Steen Eiendom i 2003 kjøpte et bygg på 12.400 kvadratmeter i Sandakerveien 64 i Oslo. Bygget ble kjøpt av Storebrand.

- Vi gjennomførte en veldig god snuoperasjon i 2007 da vi sa opp nesten alle leiekontrakter, som var korte og med mindre aktører, slik at vi kunne få inn en stor leietaker. Deretter inngikk vi lang leiekontrakt med Patentstyret på ca. 70 prosent av byggets areal for så å rehabilitere bygget fullstendig innvendig, forteller Sandberg.

Snuoperasjonen ga bygget en økt eiendomsverdi på nærmere 100 millioner kroner. Rehabiliteringen skjedde i løpet av bare 10 måneder.

Les også: Vil ha bil, ikke møbler

Les også: - Kommunen motarbeider butikknæringen i sentrum

Opptur på borttauing
Bertel O. Steen fikk også en opptur på den tidligere borttauingstomten ved Ullevål Stadion. Den kjøpte de for 60 millioner kroner med tanke på et bilanlegg med eksponering mot den trafikkerte Ringveien. De fikk imidlertid tillatelse til å oppføre et kontorbygg også. Resultatet ble et areal på 23.500 kvadratmeter, hvorav 12.500 meter er kontor og 6.000 meter er parkering.

(Saken fortsetter under bildet)

GOD TIMING: Bertel O. Steens bygg ved Ringveien, like ved Ullevål stadion. Kontraktene med leietagerne ble signert like før finanskrisen inntraff.

Timingen på utleien var ekstremt bra over grensen til flaks, vil mange si. De fleste kontraktene, som var lange og til gode betingelser for utleier, ble signert like før finanskrisen brøt ut høsten 2008.

Solgt unna noe
I dag sitter Bertel O. Steen Eiendom med cirka. 150.000 kvadratmeter areal. Eiendommene er nær 100 prosent utleid. Leieinntektene i 2011 var på ca. 190 millioner kroner, mens resultat etter finans landet på drøyt 100 millioner.

Les også: Biltema vil speede opp flytting

De siste årene har selskapet solgt unna noen eiendommer, blant annet en tomt i Drammen våren 2010. Den var på 25 mål og kunne bygges ut med 20.000 kvadratmeter for næring og virksomheter innen kapitalvarer. Sandberg ønsker ikke å kommentere beløp, men sier at det var en bra gevinst på den ubebygde tomten.

- Tomten ble priset som om vi hadde bygget den ut, leid ut og solgt eiendommen med leiekontrakter.

Les også: Dyrt blir dyrere

Les også: Proffene mer lunkne til eiendom

Vurderer kjøp
Ifølge Sandberg er størrelsen på porteføljen til Bertel O. Steen Eiendom AS i dag på et akseptabelt nivå. I det ligger det at selskapet ikke skal vokse mye innenfor eiendom på kort tid. De er imidlertid åpne for å selge ut ferdig utviklede eiendommer, for så å fylle opp med nye kjøp.

- Vi er absolutt på kjøperen. Vi har vurdert flere eiendommer, men har ikke funnet noe til riktig pris, sier han.

Les flere nyheter om eiendom på Estate Nyheter

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om