- Boligtallene er svært negative

Boligprodusentene legger frem svært dårlige tall for november. - Nærmer oss takten vi så under finanskrisen, sier Prognosesenteret.

NYBYGG: Det bygges nye leiligheter i Nydalen, men Boligprodusentenes Forening mener at det igangsettes for lite.

Heiko Junge
  • Eric B. Utheim
Publisert:

- Salget er ned 39 prosent i november i år mot samme tid i fjor. Akkumulert ligger det an til et fall på ni prosent i 2013 sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening.

De legger frem boligstatistikk for salg og igangsetting av nye boliger.

Når det gjelder igangsetting av nye boliger, er november-tallene enda mer dramatisk, ifølge Jæger. Her er nedgangen på hele 43 prosent.

- Tallene svært negative. Lenge vi har hatt så negative tall. Tendensen for igangsetting går dramatisk nedover. Vi har en faktisk igangsettelse på 23.500 hittil i år. Det betyr at vi vil havne på rundt 26.000 nye boliger. Vi får ikke bygd det antall boliger vi trenger, sier Jæger.

Nærmer seg finanskrisen

- For den enkelte måneden november så er dette ned mot nivået vi så under finanskrisen, men når det gjelder året sett under ett – ni prosent – så er det ikke like ille. Men ettersommeren har det sviktet, ned 25 prosent.

ILLE: Per Jæger vil ikke spå for langtinn i 2014, men bruker ordet «ille om nåsituasjonen».

- Skulle denne utviklingen fortsette, vil det bli svært lave igangsettingstall neste år. Det er det ingen tvil om. Men jeg vil være forsiktig med å spå for mye inn i 2014 basert bare på de siste månedene, sier Jæger.

Og det er spesielt når det gjelder leiligheter at det igangsettelsen sviktet i november. Fra 2012 til 2013 er denne nedgangen på hele 61 prosent.

Også når det gjelder salg, er leilighetsegmentet den største taperen, med et fall på 54 prosent fra 2012 til 2013.

- Vi har størst underskudd i Oslo-området. Her igangsettes det litt over 2.000 boliger, men behovet er 7.000. Oslo må man gjøre noe med for ikke å få for høy prisvekst, sier Jæger.

Han hadde følge av Prognosesenterets administrerende direktør. Bjørn Birkeland deler bekymringen:

- Om november-utviklingen fortsetter, nærmer vi oss takten vi så under finanskrisen, sier han.

Forslår tiltak

Per Jæger mener det er behov for positiv stimuli.

- Boligsalg er psykologi. Nå er det negative oppslag i media. Alle har snakket negativt om dette, og da blir jeg stående og snakke negativt om dette, sier han.

Derfor har Boligprodusentene nå laget en egen kravliste til myndighetene, noe de ikke gjør i tide og utide:

- Vi trenger hjelp nå. Det er derfor vi har rettet en kravliste mot myndigheten. Det har vi ikke gjort siden krisen i 2008, sier han til E24.

Boligprodusentene ønsker følgende tiltak:

* - Siv Jensen må raskest mulig få satt ned egenkapitalkravet til 10 prosent.

* De ønsker også at Husbanken skal få bruke av sin låneramme fortløpende, og at de får rammene økt når lånerammen på 20 milliarder er brukt opp.

* De ønsker også forenklinger i teknisk forskrift, fjerning av kravet om uavhengig kontroll og at de foreslåtte endringene i permitteringsreglene skal oppheves.

Men hovedutfordringen er, ifølge Jæger, bankene.

- De gir ikke nok lån. Når de strammer inn, delvis etter råd fra finanstilsynet, stopper boligbyggingen, sier han.

- Vi håper novembertallene kan være en blipp, men ja – vi synes dette er ille. Utviklingen etter sommeren kan bare beskrives som ille. Får vi innfridd de kravene vi har stilt, og bankene begynner å fungere igjen, så vil det hjelpe på – tror Jæger.

Kan gi prisfall over tid

Jæger er ikke optimistisk med tanke på fremtidige priser:

- Jeg tror vi kan se fall i prisutviklingen en stund, men på sikt vil det snu om dette ikke fortsetter. Vi vil få et underskudd på boliger, som vil presse prisene. Det ble bygd litt over 29.000 boliger i fjor, behovet er 38.000 – vi ender på 26.000.

Jæger mener det er særlig en gruppe som taper i boligmarkedet:

- Det er ungdommene som blir taperne. Det er de som ikke kommer seg inn i markedet. Det er derfor vi ønsker at regjeringen skal senke egenkapitalkravet. Dette gir ikke normal flyt i boligmarkedet. De små leilighetene

Bygget mye

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities mener at fallet er et resultat av at det er bygget mye, i kombinasjon med at etterspørselen er svakere. Dette medfører ubalanse i boligmarkedet, som igjen rammer nybyggingen.

- Tallene kan være ganske volatile, så det er for tidlig å konkludere med en bråstopp. Men dette viser at markedet bremser kraftig. Ingen setter i gang prosjekter uten tilstrekkelig forsalg, og nå går dette tregere. Dermed blir prosjekter utsatt, sier han.

LES OGSÅ:

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Opplever bråbrems i salget av leiligheter over 4 mill.

  2. - Usikkerheten slår veldig ut i nyboligsalget

  3. Historisk svak boligbygging

  4. Kraftig nedgang i boligsalget

  5. Desember ble en knallmåned for nyboligsalget