Rekordlavt tilbud av boliger i Oslo og Akershus: – Tallene burde være en tankevekker for politikerne

Mens boligprisene stiger, er det færre solgte boliger i januar. – For lite boligbygging, mener Eiendom Norge

VEKST: Christian V. Dreyer i Eiendom Norge la frem boligprisstatistikken for januar.
Publisert: Publisert:

Onsdag formiddag la Eiendom Norge fram sin boligprisstatistikk for januar.
Tallene viser at de regionale forskjellene mellom oljerelaterte områder og resten av Norge blir stadig større.

Mens boligselgere i gjennomsnitt bruker 90 dager på å selge bolig i Stavanger, tar det bare 19 dager i Oslo.

Oslo og Akershus skiller seg særlig ut i statistikken med en rekordlav tilbudsside av boliger til salgs.

– Det er behov for tiltak spesielt i Oslo for å få nok byggeprosjekter ut i markedet, uttalte Christian V. Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, under dagens pressekonferanse.

Ved utgangen av januar var det 11.789 boliger til salgs på landsbasis, 2,2 prosent færre enn for ett år siden. I Oslo er det 22 prosent færre på markedet.

Nå etterlyser Eiendom Norge handling fra byrådet i Oslo, for å møte etterspørselen på det sterke boligmarkedet i Oslo.

Les mer om boligprisutviklingen i januar her.

For lite boligbygging

Dreyer mener byrådet må begynne å levere på løftene de gikk til valg på.

– Oslo byråd har gått til valg på å regulere flere tomter til boligformål, Raymond Johansen har snakket om opp mot 100.000 tomter. Nå må de begynne å levere på disse løftene, for å motvirke presset i markedet som følge av for lite boligbygging, sier Dreyer til E24.

Finn Magnus Rogne-Hansen er administrerende direktør i Aktiv Eiendomsmegling og følger boligmarkedet tett. Han er enig i at det må bygges flere boliger.

– Det er boligmangel i Oslo. Dagens tall var ganske heftige, og burde være en tankevekker for politikerne, som må gjøre det enklere og raskere å bygge nye boliger i Oslo, sier han.

Finn Magnus Rogne-Hansen, administrende direktør i Aktiv Eiendomsmegling.

60 interesserte på visning

Rogne-Hansen forteller om et vanvittig boligmarked i Oslo om dagen.

Med 22 prosent færre boliger for salg i Oslo, og en stor nedgang også i Akershus, blir det mange om beinet på de boligene som ligger ute.
– Vi hadde 60 stykker på visning på en treroms på Torshov, og da sier det seg selv at det ikke er balanse mellom tilbud og etterspørsel.

Han understreker at dette er et spesielt tilfelle, men at det med dagens tilbud ikke er uvanlig at mellom 20 og 30 interesserte møter opp på visning i Oslo.

Alle de største meglerkjedene rapporterer om gjennomsnittlig salg over prisantydning i Oslo, mens situasjonen er en helt annet i for eksempel Stavanger, der det meste selges for under prisantydningen.

– Folk strekker seg godt i en budrunde på de gode objektene nå. Man får enda større uttelling, med den rekordlave tilbudssiden.

Les også

Meglertopp til unge boligjaktere i Oslo: – Flytt til Drammen!

Romerike kan bli vekstvinner

Rogne-Hansen tror Romerike kan bli en av vinnerne på boligmangelen i Oslo.

Han forteller at det her er et helt annet initiativ på boligbyggingsprosjektene, og at de som i utgangspunktet er låst til Oslo, i større grad ser mot Romerike nå.

– I lang tid har man sett masse mot Bærum, men her er det også rift om boligene.

Mens Romerike trekkes fram som en potensiell vekstvinner i forhold til tilflytning, pekte Eiendom Norge-sjefen på at Bergen trolig vil få en lavere vekst enn det de har vært vant til.

– Arbeidsledigheten er den faktoren som påvirker markedet mest. Vi ser at Bergen, som nå har større utfordringer på arbeidsmarkedet, har en større tilbudsside enn det de har vært vant til på boligmarket.

Han tror boligmarkedet i Bergen vil holde seg godt, men ikke med en slik vekst som i Oslo, der tilbudssiden er såpass lav.

Les også

Større sosiale forskjeller mellom utdanningsgruppene

Færre boliger solgt

Eiendom Norges boligstatistikk viser at det ble solgt 5.606 bruktboliger i januar, en nedgang på 13,3 prosent sammenlignet med januar 2015.

Det er fåtallet av boliger på markedet som får skylden.

– Hovedårsaken er at spesielt på det sentrale østlandsområdet er det få boliger til salgs. Nedgangen i antall salg skyldes primært markant færre omsetninger i Oslo og Rogaland, sa Dreyer under dagens pressekonferanse.

Les også

Ferske boligtall: Solid boligprisoppgang i januar

Les også

Skepsis til å endre Oljefondets kurs

Les også

Det kan bli mer skatt på bil og hus i framtiden

Publisert:

Her kan du lese mer om