Ap presses om omstridte leilighetskrav: – Har åpenbart bidratt til å skyte fart i prisene

Nye tall fra SSB og meglerbransjen får debatten om leilighetsnormen til å blusse opp igjen foran kommunevalget. Mens Høyre refser Aps «boligbløff», åpner nå byrådsleder Raymond Johansen (Ap) for at de omstridte Oslo-reglene likevel kan endres.

VIL HA NORMEN VEKK: – Den har gitt stor mangel på små leiligheter, og har åpenbart bidratt til å skyte fart i prisene, sier Eiendom Norge-sjef Eiendom Dreyer.
Publisert: Publisert:

Men en varig skroting av leilighetsnormen blir neppe mulig i all tid det hersker politisk uenighet innad i byrådet, vedgår Ap-profilen.

– Jeg tror det er mulig å gjøre endringer, men ikke permanente. Her går det skillelinjer på tvers av partiene, og jeg innrømmer gladelig at det er noe uenighet, sier Raymond Johansen til E24.

Pia Farstad von Hall, fraksjonsleder for byutvikling i Høyre, avfeier midlertidige endringer som utilstrekkelig.

– Leilighetsnormen må fjernes helt, sier hun til E24.

– Og dét burde byrådet ha prioritert, i stedet for å legge opp til omfattende boligkjøp i kommunal regi.

Får ikke bygge under 35 kvadrat

Raymond Johansen har blitt hjemsøkt av sine uttalelser fra Arendalsuka for tre år siden, der han forespeilet endringer i den mye debatterte normen.

Det skjedde ikke, og Ap måtte besvare anklager om boligbløff.

Les også

Analysesjef regnet på boligkjøp med forbrukslån: – Hvis dette tallet stemmer, er det skremmende

Kritikerne av leilighetsnormen som først ble innført i 2007, mener den stikker store kjepper i hjulene for boligkjøpere med begrensede økonomiske muskler, særlig unge førstegangsetablerere.

Det er fordi normen nekter bygging av nye boliger mindre enn 35 kvadratmeter – og ellers krever at minst 40 prosent av alle nye boliger er på over 80 kvadratmeter.

Minstekravet på 35 kvadratmeter er, slik E24 har omtalt flere ganger, en størrelse mange førstegangskjøpere i Oslo kan se langt etter med dagens kvadratmeterpriser.

Meglersjef: – Har åpenbart skutt fart i prisene

Debatten om normen blusser igjen opp i kjølvannet av nye tall fra både meglerbransjen og SSB, som indikerer at unge boligkjøpere har fått det vanskeligere i Norge:

  • Ifølge SSBs nyeste analyse har andelen unge boligeiere i Norge sunket siden finanskrisen i 2008. Norge er imidlertid fortsatt landet mest flest unge boligeiere sammenlignet med våre europeiske naboer.
  • Og da meglerbransjen la frem de siste boligtallene for juli, fortalte Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer at riften etter boliger i landet er aller sterkest for mindre leiligheter i Oslo sentrum.
BEHOLDT LEILIGHETSNORMEN: Nå øker presset på Oslo-byrådet ledet av Raymond Johansen, som ikke vil utelukke midlertidige endringer i normen. Høyre mener det ikke holder.

Selv sier Dreyer han er skuffet over at leilighetsnormen har blitt beholdt.

– Den har gitt stor mangel på små leiligheter, og har åpenbart bidratt til å skyte fart i prisene. Små objekter i Oslo går jevnlig for over 100.000 kroner kvadratmeteren, sier meglertoppen til E24.

Les på E24+

Derfor betaler noen millioner for små hybler uten eget toalett

Johansen: Må ivareta barnefamilier

Han er blant dem som ble optimistisk av signalene byrådslederen ga under Arendalsuka i 2016.

– Raymond Johansen sa han ville endre normen, men det har han ikke gjennomført, fastslår Dreyer.

Byrådslederen bekrefter at han forespeilet endringer i normen med sine tidligere uttalelser.

– Ja, jeg har vært tilhenger av det. Men det hjelper jo ikke at bare jeg er tilhenger av det, sier Johansen – og viser til at politisk uenighet har gjort saken vrien.

Samtidig mener han det er viktig å være lydhør for argumentene til de som ønsker å beholde normen:

– Veldig mange er opptatt av at barnefamilier skal kunne bo i Oslo sentrum. Hvis du åpner kraftig for små leiligheter, kan det ha konsekvenser for disse, sier Johansen.

Farstad von Hall i Høyre kaller det «synd» at Oslo-byrådet ikke prioriterer bygging av mindre boliger som førstegangskjøpere har råd til.

Les også

1-roms på 14 kvadratmeter i Oslo solgt med kvadratmeterpris på 157.143 kroner

– Alternativet er å ikke ha råd til noe

– Dersom vi fjerner normen vil det åpnes for boligprosjekter som faktisk treffer førstegangskjøpere, sier hun.

– Johansen viser til argumentet om at Oslo fortsatt skal være en by hvor familier bosetter seg. Er det ikke da legitimt å forhindre bygging av masse små leiligheter som presser familiene ut?

– Det er faktisk ikke alle steder som egner seg for store familieboliger. Leilighetsnormen gjelder i tre sentrale bydeler, hvor prisene er høye og mange unge vil bo. Da må vi bygge små boliger folk faktisk har råd til. Alternativet for de fleste er jo ikke å kjøpe en diger bolig i sentrum – det er at de ikke har råd til bolig i det hele tatt, sier Farstad von Hall.

– Får dere makten, så skrotes normen?

– Ja, det er et helt klart mål for Høyre.

– Vil dere ha en annen norm i stedet for?

– Nei, det trenger ingen norm. Utbyggerne har god oversikt over hvilke typer boliger folk vil kjøpe.

Publisert:

Her kan du lese mer om