Oljebremsen har ridd norsk økonomi. Nå kommer feriebremsen

Sjekket lønsslippen? Feriepenge-milliardene drysses nå over Norge, men to av tre nordmenn vil ikke bruke dem på ferie. Samtidig krymper sommerens feriebudsjett kraftig.

FLERE HIT? Vi vil bruke mindre penger i sommer enn tidlgiere, og regner med å spare 15.000 kroner på å feriere i Norge fremfor å dra utenlands. Her fra en sommerdag i Lofoten.
Publisert: Publisert:

Vi nordmenn elsker å bruke penger på reise, men denne sommeren vil mange snurpe igjen pengesekken.

Nye undersøkelser, gjort uavhengig av hverandre for landets to største banker, viser at Norge står overfor en feriebrems.

– Vi har aldri sagt at vi skal bruke så lite på sommerferien som i år. Tallene viser at nordmenn tar nedturen i økonomien inn over seg, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til E24.

E24s valutkart - sjekk hvor det er gunstigst «billigst» å reise

– Det er et helt tydelig tegn på at vi er inne i en ny tid, sier forteller også Elin Reitan i Nordea til E24.

– Selv om prisene har økt, er kjøpekraften like god og vi har ikke mindre å rutte med enn før. Likevel strammer vi inn forbrukskranen ganske kraftig. Det har tatt tid, men nå virker det som at oljebremsen synker inn på mange, sier Reitan.

Bremser pengebruken

Les også

Har du timet ferien riktig? Slik spriker analytikernes krone-melding de neste månedene

«Oljebremsen» er et ord E24 har brukt hyppig for å beskrive de siste årenes fall i oljeprisen, og krisen som har oppstått i oljenæringer på Sør- og Vestlandet.

Det har imidlertid vært knyttet usikkerhet til ringvirkningene oljenedturen får for andre næringer - og økonomien til nordmenn flest.

Nå står fellesferien for døren, og mye tyder på at den blir den mest edruelige på lenge:

GIR PENGETIPS: Luksusfellen-programleder og DNB-forbrukerøkonom Silje Sandmæl.
  • I en ny, landsdekkende Ipsos-rapport utarbeidet for DNB oppgir kun 30 prosent av de spurte at de vil bruke årets feriepenger på ferie, en nedgang på 14 prosent.
  • I en ny Nordea-undersøkelse anslår nordmenn et gjennomsnittlig kutt i feriebudsjettet på 15 prosent, tilsvarende 3000 kroner. I DNB-rapporten oppgis årets snittbudsjett til 18.700 kroner, en nedgang på 2700 kroner fra i fjor.
  • Og i samme rapport svarer 16 prosent – over dobbelt så mange som før – at det er «meget viktig» å sikre billige boforhold, mat og drikke ved valg av reisemål. Andelen var åtte prosent i 2014 og syv prosent i fjor.

(saken fortsetter under bildet.)

IDYLL: Coney Island utenfor New York yrer av strandliv. Nordmenn er imidlertid mer sparsomme emd feriebudsjettet enn på lenge, viser undersøkelser. Bildet er tatt for et par uker siden.

«Winter is coming»

De nye tallene er oppsiktsvekkende fordi disse undersøkelsene ikke pleier å vise så store endringer fra år til år.

Fra 2013 og 2015 lå for eksempel andelen som sier de vil bruke feriepengene på ferie svært stabilt, på henholdsvis 43, 44 og 44 prosent.

Sandmæl betegner fallet til 30 prosent som kraftig.

GIR SPARETIPS: Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea.

– Langt flere er nå i tenkeboksen om hva de skal bruke feriepengene til. De holder igjen, og mange vil kanskje prioritere å fylle opp bufferen og gjør egen økonomi mer robust for tidene som kommer, tror hun.

Sentralbanksjef Øystein Olsens årstale i februar vakte oppsikt da Olsen sa at «winter is coming» – en klar referanse til Stark-familiens føre var-motto i TV-suksessen Game of Thrones.

Reitan i Nordea tror budskapet om en økonomisk mørketid har truffet hos folk flest.

– Det har skjedd mye bare de siste månedene. Sentralbanksjefen, men også myndighetene og mediene, har hatt sterkt fokus på å kommunisere at norsk økonomi er inne i en mørkere periode, sier hun.

(Saken fortsetter under bildet.)

NORGESFERIE? Det finnes mange vakre reisemål også her til lands. Besseggen er en favoritt for fjelltur-folket.

Regner med å spare 15.000 på norgesferie

Det er naturlig nok store forskjeller i hva nordmenn svarer at de vil bruke i løpet av sommerferien – avhengig av om de holder seg hjemme, reiser bort, og i så fall om de holder seg i Norge eller ikke.

Les også

Sjekk feriebesparelsene: Mobilselskapene i full Europa-krig

De som dropper utenlandsturen regner med å oppnå store besparelser, ifølge Ipsos-målingen for DNB. Her er snittbudsjettene fordelt på hva vi svarer at vi skal bruke ferien til:

Sandmæl i DNB synes denne måneden gir en «gyllen anledning» til å skaffe seg økonomisk ro:

– Du får feriepenger, og mange får igjen på skatten. Da er oppskriften enkel: Har du kontroll på økonomien din skal du selvsagt ta ferie og nyte den ferien du har. Hvis ikke handler det om å komme seg økonomisk à jour, slik at du slipper å få økonomiske bekymringer etter sommeren.

– Det er mye du kan gjøre som ikke koster penger. Fritid med familien handler ikke om dyre fornøyelsesparker og utenlandsreiser, sier Sandmæl.

(saken forstetter under bildet.)

STORE SPRIK: Snittbudsjettet for utelandsreisende i sommer er 28.619 kroner, mens folk som nøyer seg med Norges-ferie regner med å bruke 13.683 kroner.

7 tips for god pengekontroll denne sommeren

Her er forbrukerøkonom Elin Reitans beste råd til deg som vil holde forbruket på et edruelig nivå denne sommeren:

1. Lag budsjett. Regn ut hva ferien faktisk koster deg, og hva lommeboken tåler av daglig forbruk. Det gir god oversikt og et verktøy å styre etter i ferien. Du reduserer også sjansene for at du kommer tilbake fra ferien og møter en økonomisk blåmandag.

2. Delta i delingsøkonomien. For eksempel ved å bruke Airbnb i stedet for hotell i utlandet. Det kan gi gode besparelser. Bare husk å ta gode forholdsregler og forberedt godt.

3. Kutt i restaurantbesøk. Det tar en stor jafs i feriebudsjettet.

4. Sjekk kronekursen! Tenk over dine kjøp i utlandet og vær bevisst på hva varene du faktisk kjøper koster i norske kroner før du legger de i handlekurven.

5. Betal alltid i lokal valuta. Dette er regelen uten unntak. Betaler du i norske kroner er det utsalgsstedet selv som setter kursen, og denne er ofte dårligere enn det som tilbys gjennom Visa/MasterCard. Noen utsalgssteder legger også på et gebyr i tillegg.

6. Dra til hytta. Har du tilgang på hytte å dra til, blir det fort mye billigere enn å dra til Syden. Husk at det også er mulig å være med venner eller bo hos familie.

7. Krev momsen tilbake! Da Norge står utenfor EU kan vi handle taxfree i nesten samtlige europeiske land utenom Norden. Be om tollskjema i butikken du handler hos, og fyll ut papirer på flyplassen før hjemreise for å få momsen tilbakebetalt.

Les også

Sjekk feriebesparelsene: Mobilselskapene i full Europa-krig

Les også

Har du timet ferien riktig? Slik spriker analytikernes krone-melding de neste månedene

Les også

Billigere i Europa også for Telia-kunder

Publisert:
Gå til e24.no