Meglere ut mot negativt fokus i boligmarkedet

Og det finnes flere. Etter måneder med store overskrifter om prisfall, går meglere ut mot det de mener er en unyansert fremstilling av Oslo-markedet.

250.000 OVER: Det ble trøkk både på visning og i budrunden for den 43 kvadratmeter store toromsleiligheten beliggende på Grorud.
  • Karl Wig
Publisert:

– Det har vært et enormt fokus på at det er så rolig, at ingen kommer på visning, og at alt liksom går under prisantydning. Men det stemmer ikke helt, sier Aktiv-megler Malin Goa til E24.

Hun har nettopp solgt en 43 kvadratmeters toromsleilighet beliggende på Grorud på Oslos østkant, prissatt til 2,5 millioner kroner.

Det gir en kvadratmeterpris på 58.000 kroner – forholdsvis stivt for denne delen av byen, hvor snittboligen ifølge Finn-statistikk går for 50.000 kroner kvadratmeteren.

Likevel var det langt ifra tomt på visning: Goa sier hele 37 personer satte seg på interesselisten, og i budrunden var det seks budgivere. Prisen ble presset opp i 2,75 millioner, 250.000 kroner over utsalgsprisen.

– Det kan ikke være at den høye interessen bare skyldes at leiligheten var for lavt priset?

Megler Malin Goa i meglerkjeden Aktiv.

– Nei, absolutt ikke. Vi gikk ut med samme pris som tilsvarende boliger ble solgt for tidligere i år, mens prisene var høyere, svarer megleren.

– Flere går hundretusener over

Boligprisene i Oslo har nå falt i tre strake måneder, etter flere år med kruttsterk utvikling.

Ny meglerstatistikk torsdag viste en nytt prisfall på 2,8 prosent i juli, det sterkeste som noensinne er registrert i denne sommermåneden.

Goa presiserer at hun ikke levner tvil om at Oslo-markedet som helhet har surnet, slik tallene viser.

Men hun minner om at nedkjølingen skjer fra elleville tilstander, med en årsvekst som bikket 24 prosent i februar – og mener alt fokuset på prisfall har glattet over de store variasjonene som råder blant boligsalgene.

Les også

Nordmenns boligkostnader ned 4,6 prosent siden 2008

Goa får full støtte av direktør Grethe Meier i Privatmegleren.

– Hun har helt rett. Det er sånn vi opplever Oslo-markedet også, sier Meier til E24, og fortsetter:

– Det er mye mer nyansert enn man kan få inntrykk av. Vi har solgt flere objekter som går flere hundre tusen over prisantydning, opplyser meglertoppen.

Adm. dir. Greie Meier i Privatmegleren.

Investor-brems

Hun merker faktisk knapt noen endring i salget av familieboliger, som er mangelvare i Oslo, og objekter i de øvre prissegmentene. Derimot merker de svikt i etterspørselen og prisene til sentrumsnære leiligheter.

– Det er nok en effekt av boliglånsforskriften. Investorer har begynt å selge unna sekundærboliger. Effekten ser vi på leieprisene – de stiger nå for første gang på flere år, et tydelig tegn på at færre investorer leier ut, sier Meier.

Men heller ikke markedet for små leiligheter er noen katastrofe for selgersiden, fremholder hun.

– Her er det viktig å huske på at det nærmest var Texas-tilstander i fjor, med ekstrem prisvekst for de mindre objektene. Når prisene går såpass mye opp, har de også rom for å korrigere seg en del ned, uten at det representerer noen faresignaler for markedet.

Les også

Studenter tar opp forbrukslån for å dekke månedlige utgifter

– Travleste juli noen gang

Mens vi journalister følger prisutviklingen måned for måned med argusøyne, sier Meier hun er mer opptatt av er volum: At det er fart i markedet, og at kjøpere og selgere ikke skygger banen.

Ifølge Eiendom Norge var boligvolumet i hovedstaden hele 60 prosent høyere denne juli-måneden i fjor. Da var byen rammet av en boligtørke som presset prisene kraftig.

–Her er Oslo-markedet nå veldig sunt og godt, sier Meier.

– Juli har faktisk vært den travleste måneden vi har hatt noen gang. Det viser at de fleste som kjøper, tenker langsiktig. De er ikke så opptatt av de små krusningene fra måned til måned.

Les også

Mener Oslo-prisfall mangler logisk forklaring

Les også

Varsler rekordtilbud av boliger

Les også

– Det rugler litt i markedet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bolig
  2. Boligmarkedet
  3. Oslo

Flere artikler

  1. Ga 110.000 per kvadrat for dette

  2. Meglere melder om positivt skifte: – Folk tenker at bunnen er nådd

  3. Leilighet på Grefsen solgt for 4,7 millioner over prisantydning

  4. Oslo-leilighet på 28 m² gikk 800.000 over prisantydning

  5. Tre visninger, ingen bud: – Tragisk