Boliglånsforskriften: Partifeller ber Jensen trosse Finanstilsynet

Finansministeren bør gå motsatt vei enn Finanstilsynet råder henne til. Det mener regjeringspartienes medlemmer i Stortingets kommunal- og forvaltningskomité.

FÅR SPRIKENDE RÅD: Finanstilsynet ber Siv Jensen stramme inn bankenes unntaksmulighet i boliglånsforskriften. Hennes egne ber om det motsatte.
Publisert: Publisert:

Det er komiteens medlemmer i Frp, Høyre og KrF som nå gir et klart råd om hvordan Finansdepartementet og Siv Jensen bør utforme nye boliglånsregler i sommer:

I stedet for å stramme inn bankens mulighet til å fravike de strenge boliglånskravene – slik Finanstilsynet anbefaler i sitt forslag til ny forskrift – bør Jensen heller gjøre det motsatte og myke opp kravene for unge boligkjøpere, mener komitémedlemmene.

De har fremmet en merknad hvor de ber regjeringen «vurdere hvordan bankenes fleksibilitet i større grad kan ivareta unge og førstegangsetablerere som har gode inntektsutsikter, men som ikke oppfyller de generelle regler i boliglånsforskriften».

Les også: Vil skrote egenkapitalkravet – mot å innføre fastrenteavtale

– Det viktigste for oss er at ungdom lettere kommer inn på markedet. Dette sender vi en tydelig melding om, sier Mari Holm Lønseth, komitémedlem og stortingsrepresentant i Høyre, til E24.

– Vanskelig å finne bolig til to mill.

Hovedkravet i dagens forskrift er at du maksimalt kan få fem ganger inntekten i boliglån, fratrukket annen gjeld. Samtidig må du hoste opp 15 prosent av boligens kjøpspris i egenkapital.

Det er trøblete krav å innfri for mange førstegangskjøpere. Bankene kan gjøre unntak fra kravene hvis det er forsvarlig, men det går en grense: I dag får de maskimalt gjøre unntak for inntil ti prosent av boliglånene i hele Norge bortsatt fra Oslo – hvor grensen er satt til åtte prosent.

Les også

Her koster snittboligen fire millioner. Folk flest har bare tre

Finanstilsynet har anbefalt en innstramming hvor unntaksmuligheten senkes til åtte prosent i hele landet.

Det frykter komitémedlemmene vil gjøre situasjonen desto verre for unge førstegangskjøpere. Lønseth sier bankenes mulighet til å utøve skjønn heller bør bli større overfor unge lånesøkere.

Hun mener hovedkravene i dagens forskrift er såpass strenge at «mange unge» får boliglån-avslag også selv om betjeningsevnen er god.

– Er du nyutdannet med en lønn på rundt 400.000, er det ikke med dagens regelverk mulig å få mer enn to millioner i lån. På toppen av det kommer egenkapitalkravet. I og rundt de store byene kan det være vanskelig å finne en bolig til den prisen, sier Høyre-politikeren.

Les også

April-stemningen i boligmarkedet: – Har ikke ristet av oss sjokket fra i høst

Ber Siv finne løsningene

– Men Finanstilsynet har jo anbefalt Siv Jensen å gjøre det motsatte, nemlig å stramme inn unntaksmuligheten til bankene. Dere mener hun ikke skal lytte til rådet?

– Man må selvsagt fortsette å ha god kontroll med utlånene, og det er viktig at gjeldsgraden ikke blir for høy. Men når vi ser at mange med god betjeningsevne holdes utenfor boligmarkedet, er mitt råd til Siv Jensen å finne løsninger som gjør det lettere for unge å få lån.

– Bankene oppgir selv at lånegrensen på fem ganger inntekten i dagens forskrift er den største flaskehalsen for lånesøkere. Vil dere ikke heller gjøre noe med den?

– Vi er enige at fem ganger inntekt-kravet er et problem. Det er derfor vi sier at bankene bør gis større mulighet til å gjøre unntak fra kravet.

– Vil dere ha en egen formulering om at bankene skal prioritere unntak for unge?

– Intensjonen er i alle fall det, og så får Finansdepartementet se på hvordan dette kan formuleres i en ny forskrift, sier Lønseth.

Les også

Sjekk utviklingen der du bor: Her peker boligpilene nedover

Har forsvart forskriften

Finansminister Siv Jensen har vært meget hemmelighetsfull om hva hun akter å gjøre når dagens omdiskuterte forskrift utgår i juni.

Hun har forsvart boligpris-korreksjonen som startet måneder etter at forskriften ble innført 1. januar 2017, og kalt det en «ønsket effekt» i lys av den elleville boligprisveksten.

Flere eksperter har advart mot å legge samtlige av forskriftens innstramminger på skraphaugen. Jensen har antydet at det ikke vil skje og at forskriften vil få en erstatter, men det store spørsmålet er hvilke justeringer som da gjøres.

Enkelte brukte fjorårets markante priskorreksjon som et argument for at forskriften var for kraftig kost, og nå trenger en oppmykning.

Dersom Jensen gjør akkurat som Finanstilsynet anbefaler, vil det komme både en innstramming og en oppmykning: Bankenes unntaksmuligheter utenfor Oslo snevres inn, mens det ekstra strenge egenkapitalkravet for sekundærbolig-kjøpere i hovedstaden skrotes.

Publisert:

Her kan du lese mer om