Hundrevis av hybler ledige
Er du en av dem som ennå ikke har skaffet deg hybel - fortvil ikke. Det er ennå muligheter på privatmarkedet.
Det er i dag registrert 4.943 ledige boliger på Finn.no. Nesten 700 av disse er hybler eller rom i bofelleskap. På Hybel.no er over 800 hybler lagt ut til leie, mens det hos Utleiemegleren er 425 til leie.
Lag annonse
Skal du legge inn annonse på nettet, kan du gjøre det på for eksempel Finn.no eller Hybel.no. Hos sistnevnte har du mulighet å legge inn gratis annonse, mens du på Finn.no må ut med 499 kroner for å ha annonsen liggende i 60 dager.
LES OGSÅ:
Hybel.no formidler mer enn 40.000 boligannonser i år fordelt på over 650.000 unike besøkende i alderen 18-35 år.
Hvor mye skal jeg betale?
Ifølge statistikk fra Hybel.no ligger gjennomsnittsprisen for et rom i bokollektiv i Oslo nå på 4.200 kroner. I Bergen er gjennomsnittsprisen 3.533 kroner, mens det i Trondheim i snitt koster 3.000 kroner for et rom.
Disse prisene er beregnet ut fra annonser som er lagt ut på Hybel.no det siste året, og er derfor ikke noen pålitelig statistikk for det totale markedet. De gir likevel en pekepinn på hvor prisene ligger.
Før du sier ja til å leie en hybel, bør du uansett bruke litt tid på å orientere deg i markedet og finne ut hva som er «gjengs leie» i området der du ønsker å leie.
Stigende leiepriser
Prisene på leiemarkedet har steget med 4,8 prosent i forhold til samme periode i fjor. Men det er ikke bare på privatmarkedet det blir dyrere.
Fra 1. august måtte også studentene tilknyttet Oslo/Akershus Studentsamskipnad (OAS) betale 5 prosent mer i husleie. Dermed blir det 115 - 300 kroner dyrere i måneden, eller 2300 - 6000 kroner dyrere i året for studentene.
De hyblene eller leilighetene som får best respons er de som er gunstige på pris samtidig som de er i et sentralt område.
Bredbånd og kabel-tv er også et pluss, men er likevel en mindre viktig faktor enn beliggenhet og pris.
Her kan du finne ledig bolig:
- Ikke gi opp
Dine Penger skrev for litt over en uke siden om
, og at over 12.000 studenter sto i kø for å få tildelt hybel ved de ulike studentsamskipnadene. Trolig har mange av disse nå kommet seg ut på privatmarkedet.
Tom Olstad, direktør i Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) ba da studentene om å ikke gi opp, og at de likevel burde sende inn en søknad.
- Hvis du ikke får bolig med en gang, søk igjen. Situasjonen bedrer seg som regel utover høsten. Kanskje kan du bo hos en venn eller slektning til å begynne med, sa Olstad i vår.
Her finner du link til alle de 25 studentsamskipnadene.
Når du skal finne bolig, husk at:
Jo større by, sentrumsnærhet og bedre standard - desto høyere pris.
Les Hybel.no`s 10 tips til jakten på leilighet her.
For å skille deg ut blant søkermassen på leiemarkedet, kan det være lurt å skrive en CV som du legger igjen på visning.
Les mer om CV i hybeljakten her.
Les også mer om
når du leier bolig her.