Hevder metallbrikke fjerner «skadelig informasjon» fra maten: - Dette er bare for drøyt
Den koster 700 kroner, legges under tallerkenen og skal påvirke informasjonsfeltet i maten din. Verken Mattilsynet eller Forbrukerombudet lar seg imponere.
Den norske nettbutikken I Medvind beskriver metallbrikken som en «memonizer» som harmoniserer den elektromagnetiske bærebjelken i maten.
Det gjøres angivelig rett igjennom tallerkenen eller drikkeglasset ditt, som brikken skal plasseres under.
Til den nette sum av 710 kroner lover nettbutikken at du da får fjernet «skadelig informasjon» i maten.
Slik forklares teknologien, som også tilskrives flere andre produkter for rensing av luft, vann og datamaskiner:
Les også:Ber om ginseng-bot etter klagestorm
Roteres 180 grader. «Ved hjelp av et enormt bibliotek med informasjon som er lagret i memonizerne, omformes den patogene/sykdomsfremkallende informasjonen inne i den gjenkjente bølgen, ved å rotere dem 180 grader på seg selv, og så reflektere dem tilbake og ut igjen.
Den nylig roterte og reflekterte informasjons- og energibølgen er nå en nøyaktig omvendt speiling av de originale bølgene, som nå er fullstendig nullet ut.»
- Helt tøvete. Forvirret? Det er Mattilsynet også.
- Dette må være et nytt begrep, for matinformasjon er den informasjonen vi gir om mattrygghet og helse. Det finnes ingen informasjon å fjerne fra selve maten. Dette virker helt tøvete, sier seksjonssjef Atle Wold ved tilsynsavdelingen til Dine Penger.
Han reagerer på det han mener er mattskremmeri uten fotfeste i virkeligheten.
- Man skaper feilaktig inntrykk av at mat inneholder skadelig informasjon, og at man trenger å kjøpe et verktøy for å få den vekk. Det er villedende, mener Wold.
Les også: Tusener av nordmenn med i ulovlig pyramide
- Drøyt. Den påståtte informasjonsfjerningen vekker også reaksjoner hos Forbrukerombudet, som sier de nå vil gå nettbutikken nærmere i sømmene.
- Dette er bare for drøyt, utbryter fagdirektør for helse Tonje Skjelbostad til Dine Penger etter å ha lest produktbeskrivelsen.
Hun mener påstandene er så ekstreme at markedsføringen etter alt å dømme bryter loven.
Krever nøkternhet. For alternative behandlingsformer gjelder en egen lov som blant annet stiller dette kravet:
«Den som tilbyr alternativ behandling, kan i sin markedsføring kun gi en nøktern og saklig beskrivelse av virksomhetens art.»
I tillegg kommer markedsføringslovens krav til å kunne dokumente salgspåstander. Siden alternative behandlingsformer kjennetegnes av at de ikke har dokumentert effekt, får de heller ikke påberope seg dette.
Les også:- Puslete fokus på forbrukervern i Finanstilsynet
- Ville påstander. Nederst på sine infosider opplyser nettbutikken at produktene er «ikke-helbredende» og at teknologien ikke er godkjent av den akademiske vitenskapen.
- Det er umiddelbart uklart for meg om dette skal regnes som alternativbehandling eller ikke, men uansett blir dette klart problematisk, sier Skjelbostad og fortsetter:
- De kommer med ville påstander som krever dokumentasjon, samtidig som de innrømmer at de ikke har denne dokumentasjonen. Da får de et problem når de skal oppfylle lovens krav.
Ønsker dialog. Daglig leder Marit Grendstad i I Medvind sier hun tar Forbrukerombudets kritikk på alvor og ønsker en åpen dialog.
Selv er hun overbevist om at produktet virker.
- Vi er inne på et område som er forholdsvis ukjent i den verdenen vi kjenner og hva vi lærer på skolen. Det er det som utfordringen her, sier Grendstad til Dine Penger.
Hun opplyser at hun har solgt rundt 20 metallbrikker til nordmenn.
- Det står at den fjerner informasjon i mat. Hvilket grunnlag er det for påstanden?
- I grenseland for noen. - Når vi snakker om informasjon, så snakker vi om mer subtile frekvenser. Utgangspunktet er det vi kaller et informasjonsfelt. Det er i dette feltet teknologien jobber. Det er forholdsvis nytt i Norge, og jeg skjønner at det for noen kommer i grenseland for det etablerte.
- Men bør det ikke etableres som sant før dere slår fast at det virker?
- Det som er godkjente retninger i noen fagmiljøer, er ikke godkjente i andre. Mange var skeptiske til akupunktur og kiropraktikk, men nå er det stuerent.
- Mattilsynet sier det ikke finnes noen informasjon i maten å fjerne?
- Informasjon finnes overalt. Jeg kan høre noe på radioen, selv om det jeg hører ikke er tilstede. Jeg snakker med deg på telefonen, men kan ikke se deg.
- Men det er bevist at radio og telefon fungerer?
- Ja, nå er det bevist. Men tidligere var det fortsatt nytt. Derfor bør man ha en åpenhet for ny teknologi, for dette endrer seg hele tiden, sier Grendstad.
Les også:Advarer mot boligprosjekt på Fornebu
Bruker milliarder. En kartlegging fra Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM) viser at nær halvparten av den norske befolkningen brukte alternative behandlinger i 2012.
Til sammen la de igjen 4,7 milliarder kroner. Da er imidlertid definisjonen bred, med både massasje og selvhjelpsteknikker inkludert.
For alternative urter og naturprodukter brukte vi 600 millioner kroner..
Mangler kontroll. I dag finnes ingen offentlig instans som fører tilsyn med alternativbransjen og produktene eller behandlingsformene som tilbys.
Forbrukerombudet overvåker kun selve markedsføringen.
– Vi etterlyser bedre kontroll, både av tilbydernes kvalifikasjoner og praksisen deres, sier fagdirektør Skjelbostad.