Tror Olsen kan kutte renten flere ganger

Nordea snur etter Norges Banks rentekutt. Nå åpner de for ytterligere flere rentekutt fra sentralbanken. 

VENTER MARSKUTT: Nordea Markets utelukker ikke at Norges Bank vil kutte renten flere ganger i tiden fremover. Første rentekutt tror de kommer i mars.Bildet viser makrostrateg Joachim Bernhardsen.
Publisert:

- Vi venter rentekutt i mars, og holder døren åpen for at det kan komme flere rentekutt, sier makrostrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.

Norges Bank overrasket kraftig torsdag, da sentralbanksjef Øystein Olsen avslørte at sentralbanken kuttet renten med 0,25 prosentpoeng til 1,25 prosent.

Nordea ventet ikke endringer fra sentralbanken torsdag, men tror nå at renten kuttes med ytterligere 0,25 prosentpoeng til 1 prosent i mars.

Det vil i så fall gi rekordlav norsk styringsrente. Den har aldri vært lavere enn 1,25 prosent.

Les også

Full kronesmell etter Olsens rentekutt

Det er særlig to grunner til at Bernhardsen venter rentegrep fra Norges Bank i mars:

** Han mener Norges Bank har ambisiøse prognoser for lønnsveksten

** Norges Banks ferske anslag er forutsatt med en oljepris på 70 dollar fatet (brent spot). Den ligger nå på 63 dollar fatet, og Bernhardsen utelukker ikke at oljeprisen vil holde seg lav langt inn i 2015, eller svekke seg ytterligere

Bernhardsen understreker at de ikke har konkludert med noe etter marsmøtet, men at det er en risiko for at to kutt ikke er nok.

- Dere ventet jo ingen endringer fra Norges Bank torsdag. Hvorfor har dere endret så mye på standpunktet deres?

- Norges Bank legger mer vekt på oljeprisfallet enn vi trodde de skulle gjøre, og de oppfatter at effekten av oljeprisfallet på norsk økonomi er større enn vi så for oss. Dette er ny informasjon for oss, og derfor tar vi den innover oss.

Les også

NHH-professor: – Et hakk nærmere boligkrakk

- Overrasket

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets skriver at han synes det var «overraskende» at sentralbanken kuttet torsdag. Imidlertid mener han det ikke var helt uventet.

«Usikkerheten på forhånd var stor, og vi pekte på at det også var gode argumenter for å la oljeprisfallet få vesentlige effekter på anslagene og dermed reagere med å sette renten ned», skriver Aamdal i DNBs morgenrapport.

Han skriver at sentralbanken over flere år har lagt vekt på at veksten i boligprisene og gjeldsøkningen i husholdningene er en risiko for den finansielle stabiliteten.

«Den har derfor holdt renten høyere enn den ellers ville ha gjort. Dette momentet tillegges fortsatt vekt, men nå har sentralbanken vurdert dette opp mot konsekvensene av å være for sent ute med å senke renten, skriver seniorøkonomen.

Les også

Første bank har kuttet renten

- Helomvending

Handelsbanken var blant de få som mente Norges Bank ville kutte styringsrenten på gårsdagens møte.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov og sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets.

Likevel er også Handesbanken-økonomene overrasket over «helomvendingen fra Norges Bank».

Særlig er det den kraftig nedjusterte rentebanen som overrasker.

«Vi mener det er for tidlig å si om Norges Bank vil gi nok et rentekutt, ettersom avgjørelsen vil avhenge tungt av data», skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i en oppdatering.

«Gitt de skjøre økonomiske utsiktene, vil til og med små avvik fra Norges Banks estimater øke spekulasjonene om nok et rentekutt», skriver han.

Les også:

Dette betyr rentekuttet for din lommebokForbrukerrådet: – Forventer at bankene senker boligrenteneAndreassen om rentekuttet: – Helt utmerket

Publisert:

Her kan du lese mer om