Krisetiltak fra OBOS

OBOS vil nå kjøpe kundenes brukte bolig hvis de kjøper ny bolig i tre prosjekter som er under bygging. I tillegg får kjøperne gunstige lån.

Martin Mæland sier selv at han tok grundig feil om boligmarkedet da han satte i gang bygging av 177 leiligheter i Møllehjulet borettslag i Kværnerbyen i vår.
Publisert:

I vår ble OBOS spekulant og satte i gang bygging av flere prosjekter, selv om forhåndssalget lå på et lavmål. Nå kommer tapene. OBOS prøver å begrense dem ved å operere på samme måte som bilforhandlere og ta innbytte.
- Dette er en reprise av hva vi gjorde forrige gang det var krise, på slutten av 1980-tallet. Vi så at det virket den gangen, sier administrerende direktør Martin Mæland.
Han sier at han vurderte markedet feil i vår.
Milliontap.

I den forrige krisen tapte OBOS 300 millioner kroner på bygging av nye boliger. Nå budsjetterer OBOS med et tap på nye boliger på 100 millioner kroner neste år.
Mæland anslår at salgsprisen på de boligene som er under bygging tilsvarer 700-800 millioner kroner. Det er 831 boliger under bygging, enten av OBOS alene eller sammen med partnere, og 451 er ikke solgt.
Maksimalt vil OBOS ta inn 100 brukte boliger til enhver tid. Det er også en betingelse at den brukte boligen har lavere verdi enn den nye. De tre prosjektene som er aktuelle for bruktboliginnbytte er Rolf Hofmos borettslag på Ensjø, Stenbråten på Mortensrud og Møllehjulet i Kværnerbyen.
Samlet er det over 300 usolgte leiligheter i disse prosjektene.
Gunstige lån.

På toppen av det blir kundene tilbudt gunstige lån til 70 prosent av innskuddet. Renten blir garantert til maks 5 prosent ut 2011. Synker markedsrenten under det, får disse kundene den lavere renten. Det dreier seg altså ikke om et fastrentelån.
Lånene blir gitt etter en vanlig kredittvurdering.
Det er OBOS' egne meglere som skal vurdere innbytteprisen.
- Risikerer ikke da kjøperne å få for lav prisvurdering?
- Den diskusjonen får vi ta med kunden. De som ønsker det, kan eventuelt også bestille en uavhengig takst, sier Mæland.
- Hvorfor setter dere ikke ned prisen?
- Det vil være med på å ødelegge markedet. Jeg tror ikke det er mulig å bygge noe særlig billigere enn vi gjør. Prisnedslag ville være et panikktiltak, sier Mæland. Han innrømmer at han var altfor sen til å se alvoret i situasjonen.
Selvaag Bolig gir kjøpere av nye boliger lån med fast rente 3,9 prosent i tre år, og kjører store kampanjer. Nylig skrev Aftenposten også om JM Byggholt og Urbanium som har slått ned prisen på en del nye boliger.
Flere nyheter på E24

Publisert:

Her kan du lese mer om