Internettbrukere fra hele verden har avgitt dom: Denne vanen sparer oss for mest penger

Har du en krukke for vekslepenger, og husker du å ha vorspiel før du stikker på byen? Her er våre favorittvaner for å styrke hverdagsøkonomien.

MATSPARERE: Studentene Christine Sæterli (22, t.v.), Veronica-Adina Wold (25) og Jonas Rydningen (23) mener de sparer mest av å være bevisste på matbudsjettet. – Jeg lager store porsjoner, spiser ofte restemat og sparer mye på å ta med lunch hjemmefra, sier Christine.
  • Karl Wig
Publisert:

Sparevaner. – Hvis man vil gjøre fundamentale endringer i økonomien, hjelper det lite å skjære tynnere skiver av brunosten, sier forskningssjef ved Statens senter for forbruksforskning (SIFO) Eivind Stø.

«Hvilken av dine daglige vaner har spart deg for mest penger?»

Da spørsmålet ble stilt til millioner av brukerne på det verdensomspennende nettsamfunnet Reddit nylig, fikk det over 17.600 svar.

Les også:Slik kaprer du skattene på loppemarked

10 utvalgte.I den enorme kommentarrekken forteller folk om både vaner de har startet med, og dårlige vaner de hadde kuttet ut – alle med stor betydning for lommeboken.

Dine Penger har gjennomgått svarene og rangert de 10 mest populære sparevanene basert på antall stemmer de har fått av andre brukere.

Matparadoks. Gjennomgangen viser at folk flest har et ekstra øye på matbudsjettet:

Fire av de ti mest populære sparevanene handler om mat:

Å planlegge middagsinnkjøpene, droppe resturanter, drikke vann i stedet for å kjøpe kaffe og mineralvann, og ta med lunch hjemmefra. Sistnevnte topper listen med flest stemmer blant de 17.600 svarene som kom inn.

Det overrasker ikke forskningssjefen i SIFO – som like fullt kaller matfokuset et «paradoks».

– Det er et paradoks at man kjøper en stor, dyr bil, for å så kjøre den til Sverige og spare noen matkroner, sier Stø.

Les også:Spar tusener i Sverige – ikke bare på maten

Tar liten andel. De største utgiftene til norske husholdninger i dag er hus, transport og ferier. Imens er andelen fra inntekten vi bruker på mat rekordlav, ifølge SIFO.

– Før var den oppe i 30-40 prosent, mens i dag bruker vi bare en tidel av pengene våre på mat og drikke. Det er en tendens vi ser i alle land med voksende velstand: Matutgiftene synker.

– Likevel prøver vi å spare flere matkroner?

– Det er ikke så overraskende. Matbudsjettet er en variabel utgift folk føler de kan gjøre noe med. Men det er mer å hente på å få ned de faste utgiftene, for eksempel ved å bytte til en mindre bolig. Det er ikke brunosten det står på, sier forskningssjefen.

Spiser rester

For studentene Christine Sæterli (22), Veronica-Adina Wold (25) og Jonas Rydningen (23) (bildet i toppen av artikkelen) er smarte matvaner det viktigste for å spare penger i hverdagen. De bekrefter flere av god-vanene i Reddit-undersøkelsen.

– Jeg lager store porsjoner, spiser ofte restemat, og sparer masse på å ta med lunch hjemmefra, oppramser Christine når Dine Penger møter vennene i solsteken på Youngstorget i Oslo.

– Jeg har funnet fiskeboller til 12 kroner for halvkiloen, smiler Jonas.

Veronica forteller at hun og samboeren gjør ett gigantisk matinnkjøp én gang i måneden.

Les også:Studenter har ikke vært fattigere på 37 år

Dropper buksevasken. – Da handler vi i store kvantum for den faste månedlige summen vi har satt av, og fyller opp fryseren for lang tid fremover. Det gjør matøkonomien veldig oversiktlig, sier hun.

Jonas synes han sparer mye på å holde igjen på klesshoppingen. Men når han en sjelden gang går i klesbutikken, går han for kvalitet.

– Jeg velger dyre jeans når jeg først kjøper nytt par. Jeg vasker de aldri, og da varer de mye lenger! ler han mens venninnene gir noen oppgitte smil.

PS! Blant populære svar i Reddit-utspørringen som ikke ble tatt med i Dine Pengers rangering, er uvaner som har fått positive utfall for lommeboken.

En bruker forteller om et mørkt kapitel i sitt liv hvor han var totalt oppslukt av «World of Warcraft.».

De 15 dollarene han investerte i dataspillet hver måned, viste seg å være gull verdt – når han ble så avhengig at han ikke fikk tid til å bruke penger på annet.

En annet populær vane er «å bruke kondom», med en klar henvisning til svindyre barn.

Om Dine Pengers sparevane-rangering: Rangeringen er basert på svarene som har oppnådd høyeste poengsum blant flest unike brukerne på Reddit. Poengsummen viser netto positive stemmer når positive stemmer (+1 poeng) og negative stemmer (–1 poeng) er lagt sammen. Vi har kun rangert direkte svar på hovedspørsmålet, og sett bort ifra kommentarer til svarene, selv om disse også kan dele vaner som får stemmer. Vi har utelatt munnrappe tøysesvar og eksempler på engangsinnsparelser. Uvaner som har vist seg som innsparende å holde på grunnet tidsbruken, f.eks dataspillavhengighet, er også utelatt.

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

  1. SSB: Dyrere mat og møbler driver inflasjonen: - Forståelig at matprisene er skrudd opp

  2. 50 kroner på snacks per dag blir 18.000 kroner i året: Slik får du balanse i studentøkonomien

  3. Forbrukerrådet saksøker DNB på vegne av 180.000 kunder - bare åtte har klagd

  4. Forbrukerombudet kritisk til nytt lovforslag: Vil ha kortere bindingstid for mobil og bredbånd

  5. Forbrukerombudet bekymret: EU-forslag vil svekke flypassasjerers rettigheter