Nå må du planlegge vårens prosjekter: Gjør håndverker-kupp nå

Har du mange planlagte prosjekter i år? Ved å bestille håndverker nå kan du sikre deg gode avtaler. Snekker Otto Robsahm mener du må være tidlig ute med planlegging og booking.

Start nå: Snekker Otto Robsahm mener at du må være tidlig ute med både planlegging og booking av håndverkere om du vil ha oppussingsjobben gjort i vår.

Foto: TeamOtto.no
  • Ida Aamodt-Hansen
Publisert: Publisert:

Det er størst etterspørsel etter håndverkere rundt påsketider og etter sommerferien, ifølge statistikk fra anbudstjenesten Mittanbud.no. (Se grafer lenger ned i artikkelen.)

Ønsker du å få tak i en håndverker til ditt prosjekt i disse periodene, er det stor sjanse for at de mest etterspurte er fullbooket.

Om du derimot er ute i god tid og bestiller nå, har du gode sjanser for å få i stand en bra avtale. På Mittanbud er det svært få som legger ut annonser i desember og rett etter nyttår. Det vil si at det er flere håndverkere som kjemper om de samme jobbene, og sjansen for å få en god pris er derfor stor.

Les også:Dette må med i kontrakten med håndverkeren

Januar er best. – Jeg tror at januar er den beste måneden for å legge ut et anbud, sier Håvard Bungum, administrerende direktør i Mittanbud.no.

Håvard Bungum, administrerende direktør i Mittanbud.no

Foto: Mittanbud.no

– Mange håndverkere jobber hardt for å fullføre prosjekter før jul samtidig som de planlegger kortsiktig. Når januar kommer risikerer de å stå uten noe å gjøre.

Da gjelder det å ha et oppdrag klart, mener han.

– Ikke bare får man flere å velge blant, man kan også få en god pris, ettersom mange håndverkere heller vil ta en lavere pris enn å gå uten noe å gjøre, mener Bungum.

Les også: Slik sparer du penger på oppussingen

Lurt å være ute i god tid. Kaija Ommundsen, leder i Finn Oppdrag, er enig i at det kan være lurt å hanke inn håndverkere nå, men tror ikke det nødvendigvis er så mye å hente på pris.

– Det er ikke sikkert at du får noe lavere pris, men fordelen med å være ute i god tid, er at du har bedre tid til å finne den rette håndverkeren til ditt oppdrag, sier Ommundsen.

Hun forteller at Finn oppdrag har absolutt flest anbud ute ved påsketider, og i september og oktober.

– Kan være for sent allerede. «Sinnasnekker'n» Otto Robsahm, mener at du allerede kan være for sent ute dersom du skal være sikret en håndverker nå.

– Nå til våren er mange allerede fullbooket. Jeg tror du skulle planlagt allerede på sensommeren i fjor, sier han. Dersom du finner en håndverker som kan komme "i morgen" i lang tid fremover, bør du ta det som et varsko. Da bør du heller vente, råder Robsahm.

Han mener likevel at du skal ringe og høre om den håndverkeren du ønsker er ledig.

– Du skal ikke ta det for gitt at han er opptatt, og de kan ha hatt frafall fra kunder. Jeg tror imidlertid ikke det er noe særlig å hente på prisen på å være tidlig ute. De fleste håndverkere har mye å gjøre og vet at de får betalt uansett, sier Robsahm.

Les også: Slik gjør du januarkupp

Planlegg utendørsjobbene nå. Ettersom etterspørselen etter håndverkere eksploderer ved påsketider, kan det vare lurt å planlegge utendørsjobbene allerede nå.

Det er Merete Bellingmo, daglig leder for NAML (Norske anleggsgartnere - miljø og landskapsentreprenører) helt enig i.

– Særlig når det gjelder utendørsjobber er det viktig å være tidlig ute. «Alle» vil ha utendørsjobbene gjort før sankthans, men for å få til det må man planlegge i god tid. Hos våre medlemmer begynner det å stramme seg til med jobber så fort snøen går, sier Merete Bellingmo.

Hun råder de som skal ha gjort utendørsjobber til å velge spesialister:

– Gå etter folk som er fagutdannet og har mesterbrev. De er ikke nødvendigvis billigst, men du får igjen de ekstra kostnadene ved at jobben blir gjort ordentlig. Mange har brent seg på at de har valgt billige leverandører som ikke har gjort godt nok grunnarbeid og dermed rammes av oversvømmelser og annet senere, sier Bellingmo.

Les også:En av fem har betalt håndverkeren svart

Rush til påske: Dette viser når folk la inn anbud på Mitt Anbud de tre siste årene. Grafene viser at det er forholdsvis rolig frem til påske, så er det fullt trykk. Ved å legge inn anbud nå kommer du før køen.

Kilde: Mittanbud.no


Slik pusser vi opp. Under ser du sesongvariasjonene i etterspørselen etter håndverkere på Mittanbud.no de siste tre årene. De høyeste "toppene" viser ukene etter påske og sommerferie. I desember faller etterspørselen kraftig.

– Jeg har hørt historier om håndverkere som priser seg opp i de mest travle periodene og velger de oppdragene som gir best betaling, sier Håvard Bungum.

Han mener at det viktigste når du skal velge håndverker, er å hente inn flere tilbud. Om du bruker en anbudstjeneste, er det lurt å legge ved bilder i annonsen.

Skriv en nøyaktig oppdragsbeskrivelse. På den måten får også håndverkerne et best mulig utgangspunkt for å vurdere et oppdrag og sette en pris.

Les også:Disse rettighetene har du når du bruker håndverkere

Ikke se deg blind på pris. – Det er viktig å ikke bare gå etter pris når du skal velge håndverker. Se på hvilke tilbakemeldinger og referanser de har fått fra andre kunder, sier Bungum.

Bygg uten papirer: Det er en god del du kan bygge uten papirer. Det kan du lese mer om i DP+ artikken: Dette kan du bygge uten å søke

Illustrasjon: Elisabeth Johannessen

Ifølge Bungum er oppdrag om innendørs maling ideelt å gjøre i januar.

– Da er det passe luftfuktighet, og malerne har ingen utendørsjobber å ta hensyn til.

Les også:Slik pusser du opp smart og billig

Unngå krøll med håndverkeren. Klager på håndverkertjenester har i en årrekke vært en gjenganger hos Forbrukerrådet med rundt 4000 klager hvert år. Første halvår i år var det en vekst på åtte prosent.

Klagene fordeler seg jevnt på krangel om pris, kvaliteten på utførelsen og tidsfristen for gjennomføring.

Les også:Unngå håndverkerfellen med kontrakt.

For ordens skyld: Finn.no, Mitt Anbud og Dine Penger er alle eid av Schibsted.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Anbudstjenester sparer deg for penger: Huskeliste før du bestiller nytt bad

  2. Spar penger og handle sikkert: Halve Norge skal pusse opp

  3. Stor rift om oppdragene: Slik kan du prute på eiendomsmegleren

  4. «Sinnasnekker'ns» tips tildeg som kjøper nybygget bolig: Disse oppgraderingene bør du styre unna

  5. Styr unna de kostbare fellene: Syv av ti skal pusse opp boligen nå