Du kan spare tusener med enkle grep: Så mye sløser vi bort

Sjekk hvor mye vi i snitt bruker på å kjøpe kaffe, brus, godteri, øl, tobakk, taxi og lignende i løpet av året.

Unner seg litt ekstra: Øydis Rasmussen (34) og Haldis Hansen (35) har ikke dårlig samvittighet for at de unner seg en kaffe eller et kafèbesøk av og til. - Det var verre da vi var studenter med dårlig økonomi, sier Øydis. Her på kafè med sønnen Rasmus (8 mnd.)
 • Ida Aamodt-Hansen
Publisert: Publisert:

Nytt år, nye muligheter. Blir det stadig tomt på konto uten at du skjønner hvor pengene blir av? Du er ikke alene. En undersøkelse Nordea har fått gjennomført, viser at vi kan spare mange tusen kroner hvert år, på å kutte ned på det impulsstyrte forbruket.

Med det mener vi småsummene som forsvinner fra konto hver dag, som kaffen på vei til jobb, pølse på kiosken, småsnacks i butikken og så videre.

Les også: De beste sparetipsene for 2013

Bruker i snitt 16.500 på tobakk. Undersøkelsen viser at av de som bruker penger slikt, brukes det i snitt 53 kroner i uken på kaffe, 67 kroner på godteri og 167 kroner på øl og vin på utesteder.

Blant de 26 prosentene som sier de bruker penger på sigaretter og snus, brukes det i gjennomsnitt 318 kroner i uken. Det vil si hele 16.552 kroner i året.

Les også:Slik gjør du januarkupp

Mange bekker små: Shahzad Rana fra NRKs Teenage Boss synes folk skal bruke penger på det de vil, så lenge man har råd til det.

Blir mye tilsammen. Shahzad Rana, IT-gründer og programleder for økonomiprogrammet Teenage Boss på NRK, mener at det ikke nødvendigvis er negativt at vi bruker mye penger på slike småting:

– Jeg synes at dersom man har råd til det og har lyst til å bruke penger på det, så skal man selvfølgelig få lov til det, så lenge det ikke går på bekostning av totaløkonomien, sier Rana.

Men han råder deg samtidig til å se på hele bildet:

– I handlingsøyeblikket virker 15 eller 20 kroner som ubetydelige beløp, men bruker du det hver dag et helt år, så blir det mye penger til slutt.

Handler om kos. Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea, mener at kaffelatten har blitt symbolet på sløseforbruket:

Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea mener særlig unge har mye å hente på å være mer bevisst på pengebruken sin.

– Jeg mener ikke at man skal leve et liv i askese. Mye av dette forbruket handler om kos og har gjerne en sosial dimensjon ved seg. Kaffen eller sjokoladen gir oss et lite stemningsløft. Men kan man løse dette på andre måter, og kan man kutte ned på antall ganger man unner seg noe?

Les også: Gjør håndverker-kupp nå

Har råd til det. Venninnene Øydis Rasmussen og Haldis Hansen (bildet øverst i artikkelen) er på kafé for å spise lunsj sammen med lille Rasmus på 8 måneder.

– Jeg føler at det er litt unntakstilstand nå som jeg er i permisjon. Det blir nok noen flere kafébesøk enn ellers. Når jeg jobber har jeg jo ikke mulighet til det, sier Rasmussen.

Haldis Hansen, som venter barn om to måneder, er enig. Hun anslår at hun kjøper med seg kaffe en til to ganger i uken og går på kafè cirka annenhver uke.

– Jeg har råd til det og føler at jeg har god kontroll på småbeløpene - selv om jeg ikke har noe oppført budsjett. Hun innrømmer imidlertid at det var annerledes da hun var student og levde på studielån med stram økonomi.

Les også:Derfor bør du starte boligjakten nå

Unge bruker mest. Og det viser seg at det er de yngste som er verst:

Undersøkelsen fra Nordea viser at de mellom 18 og 25 år bruker mest penger av alle på kaffe, brus, godteri, mat i farta, øl/vin og taxi.

De yngste bruker i snitt faktisk over 3000 kroner mer på taxi i løpet av et år, enn de mellom 40 og 54 år.

– Unge med lav inntekt er spesielt sårbare for denne type forbruk. Og det verste er at det er de som er de største sløserne, sier Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea.

Så mye «sløser» vi:

Her går pengene: Tabellen viser ulike sløsepunkter, hvor mange kroner som brukes i snitt i uken av de som bruker, og hvor mye det utgjør i året. Spørreundersøkelsen er gjennomført av TNS Gallup for Nordea i November 2012. 1010 respondenter mellom 18 og 65 år har svart via internett.

Les også: En småbarnsfamilie får 60.000 kroner mer i 2013–2015

Lag budsjett. Første skritt på veien for å kutte forbruket, er å få oversikt over hva du bruker penger på i dag. Ved å sette opp et budsjett er du på god vei.

LAST NED HER: Dine Pengers månedsbudsjett.

Les også: Slik får du stålkontroll på økonomien din

– For å få best oversikt er det smart å betale alle kjøp med kortet i stedet for å ta ut kontanter. Da er det lettere å spore hvor pengene tar veien, mener Christine Warloe.

Hennes råd er å lage noen handlingsregler for hvor mye og hvor ofte du vil unne deg ting som kaffe, lunsj på kafé eller bytur.

– Da har du mer kontroll og kan nyte med god samvittighet. Skal du ut å gjøre ærend må du regne med at du blir både tørst og sulten. Medbrakt vann på flaske er gratis. En matpakke er både sunnere og billigere enn pølser og burgere, sier Warloe.

Les også:Vi er klodens heldiggriser

Under ser du oversikt over andre pengetyver du har liten glede av og rådene for å bli kvitt dem:

 • Treningsstudio: Sett opp en plan over treningsdager per uke, og gi deg selv noen måneder. Hvis du ikke overholder planen, si opp medlemskapet. Husarbeid, gå/sykle til og fra jobb, gå turer, ta trappen – få inn gratis trim i hverdagen.
 • Bokklubber, blader og aviser: Gå kritisk igjennom og si opp de abonnementene eller medlemskapene som ikke utnyttes slik de bør.
 • Kanalpakker: Se litt mindre på tv i 2013? Prøv å klare deg med den rimeligste kanalpakken.
 • Strøm: Sjekk konkurransetilsynets hjemmesider og velg en spotprisavtale. Les mer om valg av strømleverandør her: Bytt strømleverandør før kulda kommer
 • Bank, forsikring: Bruk Dine Pengers kalkulatorer, Penger.no eller Finansportalen for å orientere deg om mulighetene for å oppnå bedre betingelser enn det du har i dag. Spør etter tilbud og forhør deg om nåværende leverandør har mulighet til å matche dette.
 • Hytte som står ubrukt store deler av året: Planlegg nå hvilke uker du ønsker å bruker hytta selv, og lei den ut de resterende uken av sesongen. De første 10.000 kronene (per år) er skattefrie. Overstiger leieinntektene dette beløpet, skattlegges 85 prosent av det overskytende beløpet med 28 prosent.
 • Handlemønster: Handlefrekvens og om man handler på lavpris vs supermarked gir store utslag når man ser hvor mye man totalt bruker på mat i løpet av et år. Lavpris bør være regelen for hverdagshandelen og standardvarer som melk og vaskepulver. Les mer:Spar 11.000 kroner i året på å handle riktig

Enhver må gå gjennom sin egen økonomi og finne hvilke utgiftsposter de kan sette en stopper for.

Kilde: Dine Penger og Christine Warloe

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

 1. Blir millionærer av å hjelpe deg med å få mest ut av kronen

 2. Penger ut av vinduet: 120.000 er «støttemedlemmer» på treningssenter

 3. Lite å rutte med etter ferien?: Førstehjelp til lommeboken

 4. SSB: Dyrere mat og møbler driver inflasjonen: - Forståelig at matprisene er skrudd opp

 5. – Et drømmebryllup trenger ikke være dyrt