Slik byr du smart i vårens boligmarked

Det er økende aktivitet på boligmarkedet, men fortsatt langt mellom de ville budrundene. - By godt under prisantydning, oppfordrer Forbrukerrådet. Sjekk ekspertenes budtips.

TID FOR BUD: Det er økende aktivitet i boligmarkedet. - By godt under prisantydning, mener Forbrukerrådet. Boligboken-forfatter Christer Vikebø mener det er viktigere å få god oversikt i markedet du kjøper i.Foto: Colourbox

  • Karl Wig
  • Astrid Dalen
Publisert:

- Ikke by for høyt. Meglerne melder om at kjøperne begynner å komme på banen igjen etter høstens tilbakegang i boligmarkedet - men fortsatt uten de villeste budrundene.

Fagdirektør i Forbrukerrådet Thomas Bartholdsen mener boligkjøpere gjør lurt i å være tilbakeholdne.

FORBRUKERRÅDET: Thomas Bartholdsen, fagdirektør bolig. Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven

- Jeg er svært kritisk til meglerråd om at det er lurt å ta i godt for å «skremme vekk andre». I en budrunde har du ingen garanti for at det faktisk er andre som er interesserte i å legge inn høyere bud enn deg. Start heller med bud godt under prisantydning, sier fagdirektøren.

- Sett en grense. Det er også viktig at du setter deg en klar grense for hvor høyt du kan gå før en budrunde, for det kan være lett å la seg rive med. Det kan koste deg flere hundretusen, dersom du gjør et feilkjøp, og må bytte bolig igjen etter kort tid.

- Orienter deg godt i markedet, slik at du har en klar formening om hva lignende boliger går for, råder Bartholdsen.

Han advarer også mot å bruke eiendomsmegler som rådgiver når det kommer til forhold som pris på boligen, rett og slett fordi han eller hun er betalt av selger – som igjen ønsker å oppnå en høyest mulig pris.

Les også: Slik foregår boligsalget - egentlig

BUD-EKSPERT: Christer Vikebø, megler og forfatter av Boligboken.

Foto: Privat

- Skaff prisantenner. Bergen-megler Christer Vikebø er bud-ekspert og forfatter av Boligboken. Han mener det viktigste til syvende og sist er å oppnå en god pris i markedet du kjøper i.

- Det å starte litt under prisantydning er et greit utgangspunkt. Men kjenner du ikke prisnivået i området, kan det være vanskelig å vite hvordan man følger opp. Derfor mener jeg det viktigste er å opparbeide seg gode prisantenner, sier Vikebø til Dine Penger.

Viktig pekepinn. I noen områder selges det færre boliger. I storbyene går det mer unna, og da blir snittprisene i området et godt utgangspunkt for sammenlikning, mener han.

- Gå på mange visninger og sjekk hva boligene selges for i ettertid. Det er ingenting i veien for å ringe meglere og spørre om hva de solgte lignende objekter for, sier Vikebø.

På Finn.no kan du sjekke gjennomsnittlige kvadratmeterpriser i ditt område. Det gir et godt utgangspunkt, men husk at disse er regnet fra prisantydningen til alle boliger som legger ute til salg - ikke hva de faktisk selges for.

Slik blir du forberedt til budrunden

1. Finn boligens prisområde. Du kan ikke stole blindt på taksten eller prisantydningen - den kan være både for høy og for lav. Gå derfor på flere visninger i området før du begynner å by, så du skaffer deg en «prisantenne».

Finn.no har oppdatert statistikk over kvadratmeterprisene for ulike områder, som gir et godt utgangspunkt.

2. Kjenn selgers situasjon. Har hun allerede kjøpt ny bolig, ønsker hun normalt å selge raskt - særlig om hun har forsøkt å selge boligen en stund. Kanskje de nå går med på prisen de sa nei til for noen uker siden?

3. Sett en øvre grense for budene dine. Det er særlig viktig når det er mange interessenter, med stor sjanse for hyppige høyninger i en het budrunde. Blir budrunden het, unngår du å bli revet med og får hoppet av i tide.

4. Ta en telefon til megler og vis interesse etter visning, slik at du er sikret informasjon om andre bud som kommer inn. Det er nemlig ikke sikkert at du får beskjed hvis du kun er ført opp på interessentlisten, hvor «alle» skriver seg opp.

FEM TIPS I BUDRUNDEN

1. Du skal aldri by på mer enn én bolig av gangen. Et bud er alltid bindende, og med to tilslag sitter du i saksen.

Samtidig må du alltid sette klare tidsfrister på budene dine, ellers kan du gå glipp av andre muligheter mens du venter i evigheter på at selger skal bestemme seg.

2. Hvis det er mange interesserte: Ikke sett så lang tidsfrist! Du skal ha god grunn for å gi selger mer enn én time på å bestemme seg, og det er oftest lurt å sette litt press på både han og andre budgivere.

Vær samtidig obs på at meglere kan komme til å avvise bud med superkorte frister på fem eller ti minutter, hvis de ikke får nok tid til å kommunisere budene videre. Dette gjelder særlig etter innføringen av skriftlige budrunder ved nyttår.

3. Hvis det er få interesserte: Du bør du i utgangspunktet by noe lavt, og heller gi lengre akseptfrist. Selgeren trenger litt tid for å «venne seg til» en lavere pris enn han først hadde forestilt seg for boligen.

4. Ikke by over deg selv som hovedregel – særlig om du er eneste budgiver. Unntaket er selvsagt dersom du har lagt inn et realt skambud eller et «proformabud» tidligere.

5. Merk deg «kobra-taktikken»: Etter en budrunde med beskjedne høyninger, hogger du plutselig til med et bud som drar fra de andre budgiverne.

Poenget er å vise styrke og få andre kjøpere til å gi opp, før prisen sakte men sikkert presses for høyt. Ulempen er at selger kanskje hadde takket ja til et lavere bud underveis. Denne teknikken bør kun vurderes når det er mest sannsynlig at mange budgivere vil presse prisen enda høyere enn du slår til med. Er det få interesserte, se punkt 3.

Kilder: Dine Penger boligkjøperskole, Forbrukerådets bolig-fagdirektør Thomas Bartholdsen og Christian VIkebø, megler og forfatter av Boligboken.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Tips til deg som er på boligjakt nå: Slik utnytter du det kravstore boligmarkedet

  2. Stor guide: Her er bud-knepene du kan møte på boligjakt

  3. Skal du på visning? Dette må du huske å sjekke

  4. Annonsørinnhold

  5. Tøyen-bolig solgt for én mill. over takst før fellesvisning

  6. Meglertopp advarer boligkjøpere: – By fornuftig