Kjøpte sammen: - Hadde ikke kommet inn på boligmarkedet ellers

Søstrene Line (28) og Ida (26) Steine Oma gikk sammen om å kjøpe leilighet på Grønland i Oslo for tre år siden. Det angrer de ikke på i dag.

ANGRER IKKE: Det er et tøft boligmarked i Oslo for førstegangsetablerere, og søstrene Line og Ida Oma er glad for at de tok valget om å kjøpe bolig sammen.
Publisert:

– Vi er utrolig glade for at vi gjorde dette her, og hadde heller ikke trodd det skulle bli så bra. Når vi etter planen selger om to år, har vi begge noe egenkapital dersom vi skal kjøpe bolig igjen senere, sier Line Steine Oma.

Hun og søsteren gikk for tre år siden sammen om å kjøpe bolig i hovedstaden. Det var Line som var mest ivrig på å kjøpe noe, og alternativet ville vært at faren kausjonerte for henne.

– Men det ville vært urettferdig overfor Ida, og derfor fikk jeg henne med på at vi skulle kjøpe sammen. Vi hadde ikke kommet inn på boligmarkedet, hvis vi ikke hadde gjort det på denne måten, sier Line.

Les også

NEF-direktør: – Bør bli mindre gunstig å investere i bolig nr. 2

– Enklere å få lånt når man er to

Egenkapitalkrav og høy boligprisvekst har gjort det tøft å komme inn på boligmarkedet de siste årene, og særlig da i pressområdene. Nylig kom også regjeringen med sin tiltakspakke for å dempe boligpris- og gjeldsvekst, og dermed blir låneadgangen strammet enda mer inn.

– Jeg skjønner godt at folk tyr til venner eller søsken når boligmarkedet fremstår som så vanskelig. Det er enklere å få lånt når man er to, og det er en løsning som kan fungere helt fint for noen, sier forbrukerøkonom i Storebrand, Kristina Picard.

Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB.

Ikke klare tall på vennekjøp

En sjekkerunde som E24 har gjort til noen av de største bankene, viser at det ikke finnes klare tall på hvor mange som kjøper bolig sammen med søsken eller venner.

– Men det er ganske mange som kjøper bolig sammen med andre. Vi ser at en del unge kjøper bolig sammen for eksempel under studier, men det er også vanlig at foreldre eller besteforeldre spytter inn penger og er medeier i bolig. Det siste er kanskje den klareste trenden, sier kommunikasjonsrådgiver i DNB, Vidar Korsberg Dalsbø.

- Ekstra viktig med avtalefesting

Et boligkjøp sammen med en venn eller et familiemedlem skiller seg ikke nevneverdig fra kjøp med en samboer, men det er noen fallgruver, påpeker Dalsbø:

– Man bør være ekstra oppmerksom på å ha alt avtalefestet, selv om også «vanlige» samboere bør være like påpasselig for de kan gå i de samme fellene ved samlivsbrudd. Dere må ha klare avtaler ved kjøp, bruk og en klar og tydelig exitstrategi.

Les også

Bank: Mer press på foreldrene med nye boliglånsregler

– Banken krever at du realkausjonerer

For å unngå problemer, lønner det seg å gjøre et grundig forarbeid før dere setter i gang med å finne en passende bolig.

– Du må blant annet være klar over at banken krever at du realkausjonerer for den du kjøper sammen med, advarer Picard.

Dersom den du har kjøpt bolig sammen med, misligholder sin del av lånet, kan banken søke dekning for hele sitt krav ved å legge boligen ut for tvangssalg. Du skal også være klar over at dersom dere ikke lager en skikkelig, skriftlig avtale, er det kun sameieloven som gjelder.

– Det betyr blant annet at dersom én av dere ønsker å selge, kan ikke den andre stoppe det. Den andre parten vil ha forkjøpsrett, men til markedspris, forklarer Picard.

– Be om å få se selvangivelsen

Picards klare anbefaling er å skrive en avtale som tillegg til – eller som avviker fra – sameieloven, hvor dere kan avklare punkter som er viktige for dere (se faktaboks).

- Det er videre essensielt at dere kjenner hverandre godt, og at du også kjenner økonomien til den andre godt. Du kan for eksempel be om å få se selvangivelsen, foreslår Picard.

I ligningen vil du se alle gjeldspostene, også eventuell kredittgjeld, som kan være dyr å betjene.

Les også

Her er Sivs boligpakke

Sjekk betalingshistorikk

Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand.

Prøv å få innsikt i om din nye boligkjøpspartner har vært flink til å betale regningene sine, eller om han eller hun har en dårlig betalingshistorikk. Banken kan for eksempel undersøke om den andre har betalingsanmerkninger.

– Det kan være lurt å ha samme bank, da kan rådgiver se på den samlede betjeningsevnen. Men du bør likevel gjøre dine egne vurderinger rundt økonomien til den du skal kjøpe sammen med, råder forbrukerøkonomen.

– Ville ikke ødelegge søsterforholdet

Line og søsteren Ida hadde laget klare rammer rundt kjøpet, for de ønsket ikke at økonomiske forhold skulle ødelegge et godt søsterforhold.

– Det ble ingen skriftlig avtale, men vi hadde en klar muntlig avtale med faren vår som vitne, forteller Line.

Jentene avtalte blant annet at de skulle ha ett felles lån, et tidsperspektiv på fem år før det ble aktuelt å selge, og at begge skulle ha en eierandel på 50 prosent gjennom hele perioden.

– Vi hadde også en avtale om at dersom en av oss flyttet ut i en periode, skulle den som ble boende igjen bestemme hvem som skulle flytte inn på det ledige rommet, men leieforholdet skulle være opp mot den som hadde flyttet ut, forteller Line.

Kjæresten flytter inn i leiligheten

I dag har Line flyttet ut av leiligheten, og bor sammen med samboeren sin. Mens kjæresten til Ida snart flytter inn i jentenes leilighet, og blir Lines leieboer frem til leiligheten eventuelt skal selges om de avtalte to årene fra nå.

– Hadde det vært aktuelt for deg å kjøpe bolig med en venninne?

Jeg vet at det kan oppstå vanskelige situasjoner, så jeg ville neppe kjøpt sammen med en venn, avslutter Line.

Publisert:

Her kan du lese mer om