Meglertopp advarer boligkjøpere: – By fornuftig

Når vinnerinstinktet tar overhånd, kan salgsprisen få en vond bismak, mener NEF-styreleder Tormod Boldvik. – Hopp av i tide, råder Forbrukerrådet.

MANER TIL VARSOMHET: – Det kan være vel så fornuftig å by på boligen ingen andre byr på, som den alle byr på, sier styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) Tormod Boldvik.
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

– Det er veldig viktig å sette et tak før man går inn i budrunden. Prøv å tenke at det ikke finnes én drømmebolig. Særlig i byene er det som regel tusenvis av andre boliger som passer like godt. Vær tålmodig og hopp av i tide, sier Thomas Bartholdsen til E24.

Han er fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet og retter en advarsel til boligjaktene som lar følelsene ta overhånd i budrundene:

– IKKE FORELSK DEG: Fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet Thomas Bartholdsen har flere råd mot å la seg rive med i budrundene.

– Går du skyhøyt over prisantydning, risikerer du å ikke få igjen pengene når du skal selge igjen om noen år.

Onsdag skriver E24 om boligen i Godlia i Oslo som ble solgt hele 1,8 millioner kroner over utropspris etter helgens visning.

Både takst og prisantydning var satt til 4,2 millioner, men budgiverne ville det annerledes – og presset prisen opp i over seks millioner.

Sjeldent

Styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) Tormod Boldvik sier det sjelden oppstår så store avvik fra prisantydning som i eksempelet fra Oslo.

– Jeg har selv sett store prosentvise avvik opp mot 40–50 prosent, for eksempel en bolig som legges ut for to millioner og selges for tre. Men det er ikke vanlig på noe måte, sier Boldvik, som selv har lang erfaring som eiendomsmegler.

De gangene det skjer, er det gjerne leiligheter i pressområder eller eneboliger som har noe spesielt ved seg som er gjengangere, ifølge Boldvik.

– Tenk fornuftig

Meglertoppen advarer boligkjøpere mot å la følelsene ta overhånd når millioner står på spill – og mener det er grunn til å trå ekstra forsiktig når du har konkurranse.

Les også

DNB stanser valutalån til bolig: – Blir bare et spekulasjonsprodukt

Da kan vinnerinstinktet fort melde seg.

– Det kan være vel så fornuftig å by på boligen ingen andre byr på, som å by på den alle byr på. Jeg synes det er viktig at boligkjøpere tenker fornuftig når de er ute og handler, og ikke bare lar seg rive med i en budrunde, sier han.

Rasjonelt vs. irrasjonelt

Så hva skjer egentlig når boliger går milevis over takst? Boldvik mener kan snakke om to hovedforklaringer.

Den første er det han betegner som den «rasjonelle» grunnen:

– La oss si du har en eiendom med mye oppussingsbehov, noe meglere og takstmenn gjør fradrag for. Men så kommer det inn en kjøper med helt andre vurderinger: De skal gjøre jobben selv, slå ned vegger og endre planløsningen, eller dele objektet i to. Det kan være personer som ser et stort potensial som andre ikke får med seg.

– Og det kan være gjennomtenkte og rasjonelle vurderinger som står i stil til hva de er villige til å by, forklarer Boldvik.

Men når helt vanlige objekter likevel oppnår høye salgspriser, mener han det gjerne er av «irrasjonelle» grunner.

(Saken fortsetter under bildet)

– UMULIG Å FORUTSI: Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer, her under en av sine månedlige presentasjoner om prisutviklingen i boligmarkedet.

Drevet av å vinne

– Vi ser jo eksempler på nærmest like objekter som selges etter hverandre i samme område, og likevel oppnår helt forskjellig pris. Og det finnes ingen rasjonelle årsaker til det.

– Når man studerer disse salgene, vil man ofte finne to budgivere eller flere som har gått i tottene på hverandre. De er alle drevet av en «hype» om å vinne over sine konkurrenter. Og så blir prisen rett og slett for høy, uten logiske forklaringer, sier Boldvik.

Drømmescenario for selger

– Jeg støtter opp under dette, sier Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer om Boldviks analyse.

– Når du får to personer som begge er svært interesserte i objektet, har du et drømmescenario som boligselger. De strekker seg ofte langt for å vinne. Men det kan også være helt umulig å forutsi. Noen ganger treffer du veldig godt, og andre ganger ikke.

Les også

Mange tåler ikke én eneste renteøkning: – Løp og bind renten nå!

Tross mangeårig erfaring som megler, sier Dreyer han til nå ikke har klart å se noen bestemt trend for hvilke boligtyper som gjør folk ekstra bud-villige.

– Det er klart at boliger med god beliggenhet alltid vil være attraktive, men de er gjerne priset høyest i utgangspunktet, påpeker han.

– Ikke sikkert du får pengene igjen

– Møter du en pengesterk person som har forelsket seg i akkurat denne boligen, er det nesten ingen grenser for hvor høyt det kan gå, sier Bartholdsen i Forbrukerrådet.

Det er lett å få med seg alle boligene som går hundretusener over prisantydning, og lett å glemme alle som selges til edruelige priser.

Dessuten: Det å kjøpe bolig til over prisantydning betyr ikke nødvendigvis at du har gjort et bomkjøp, påpeker han.

– Noen ganger bommer meglere eller takstmenn med prisvurderingen. Samtidig har mange av oss et konkurranseinstinkt, og det er psykologiske mekanismer det er viktig å være bevisst på.

– Vi nordmenn er jo også blitt vant til boligene stiger i pris. Det er lett å tenke «pytt sann, det ble 200.000 mer enn jeg hadde tenkt, men de pengene får jeg igjen om noen år». Men det er jo ikke sikkert.

Meglerforeningen Eiendom Norge føler seg imidlertid sikre på at prisene er på vei opp akkurat nå. De har nemlig spådd hele fem prosents prisvekst i boligmarkedet i januar.

Les også

Luksusboligsalget stupte i fjor

Les også

Har ingen tro på SSBs bolig-spådom

Les også

Her har boligene blitt dobbelt så dyre på 10 år

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. – Meglerne bryr seg katta

  2. Beskyldningene hagler i striden om innføring av boligsalgsrapport

  3. Til kamp mot boligkupping

  4. Gikk én million over – der boligprisene synker mest

  5. Tøyen-bolig solgt for én mill. over takst før fellesvisning