- Intens konkurranse om boliglånskundene

Bankene kjemper om de unge lånekundene. Sandnes sparebank er de siste som har kaste seg inn i kampen om førstehjemskjøperne.

Boliglån. Sandnes Sparebank er for øyeblikket billigste bank for unge boligkjøpere. - Det er en intens konkurranse, sier Odd Egil Flokketveit, direktør for personmarkedet.

  • Ida Aamodt-Hansen
Publisert:,

Mandag kuttet Sandnes Sparebank boliglånsrentene med 0,2 prosentpoeng. Dermed havner de helt i toppen av Finansportalens liste over de billigste bankene for unge lånekunder.

Er du under 34 år og tar opp lån i Sandnes sparebank, får du nå en effektiv rente på 3,301 prosent. (For et lån på 2 millioner innenfor 75 prosent sikkerhet)

- Det er en intens konkurranse om boliglånskundene, og vi ønsker med dette tiltaket å bli enda mer konkurransedyktig, sier Odd Egil Flokketveit, direktør for personmarked i Sandnes Sparebank.

Les også: Advarer unge boligkjøpere mot «egenkapitalfella»

Fremtiden. Han forteller at unge boliglånskunder har vært bankens hovedsatsing en stund og er den kundegruppen som har vokst mest de siste to årene.

- Hvorfor er de unge lånekundene så attraktive?

Kristin Nøkleby Holth, kommunikasjonssjef for bank og forsikring i Storebrand.

Foto: Storebrand

- Det er jo de som er fremtiden! Det er fortsatt stor tilflytting til Sandnes og Stavangerområdet, det bygges mye nytt og mange skal ha et sted å bo. Dette vil vi være en del av, sier Flokketveit.

For å bli kunde i Sandnes sparebank kreves det ikke at du bor eller har noen tilknytning til området, men du må ha lønnskonto hvor lønnen kommer inn og bruke kort og nett- og mobilbanken deres.

Les også: Sjeføkonom: Bør vurdere fastrente på boliglån nå

Mange banker vil ha kundene. Sandnes Sparebank er på langt nær alene om å ville kapre de unge låntakerne.

Det siste halvåret har en rekke banker satt ned renten på sine førstehjemslån og det lanseres stadig nye produkter som skal gjøre bankene attraktive for de unge.

Danske bank var først ute med å sette ned renten bare for de under 34 år, og de har uttalt at de ønsker å være den beste banken for unge.

- Vi mener vi er svært konkurransedyktig på pris, og vi følger konkurransesituasjonen løpende. Boliglån til unge er en stor andel av boliglånsveksten vår, sier Øyvind Hurlen, konserndirektør for Personal Banking i Danske Bank.

Men det er ikke «bare» lav rente som skal lokke til seg kundene:

Øyvind Hurlen, konserndirektør for Personal Banking i Danske Bank.Foto: Danske Bank

- Det at vi kan tilby en av landets beste BSU-renter og en god lånerente, er viktige elementer i denne kampen. Erfaringsmessig er unge kunder tidlig ute med å ta i bruk nye digitale løsninger. Danske Bank var i fjor først ute blant de store norske bankene med å tilby kundene nettmøte.

- Ved å logge inn på nettbanken sin kan kundene dele skjerm med bankens rådgiver. Dette betyr at de får tilgang til dokumenter, presentasjoner og beregninger, som om de satt sammen i et møterom, sier Hurlen.

Les også: Merete droppet leieboer - finansierer studiene ved å leie ut til turister

- Skal være i tet. Storebrand Bank har i flere måneder hatt den laveste renten for dem under 34 år, med en effektiv rente på 3,356 prosent.

Nå må de altså se seg slått av Sandnes Sparebank. Hva synes de om det?

- I vår bestemte vi oss for å satse mer på de unge låntagerne. Vi har som mål å ligge i tetsjiktet på boliglån til unge. Vi kan ikke være absolutt billigst til enhver tid, men vi skal være blant de billigste, sier Kristin Nøkleby Holth, kommunikasjonssjef for bank og forsikring i Storebrand.

Les også: - Gi tidlig arv for å sikre bolig til barna

Hun vil imidlertid ikke ut med om de planlegger noen ytterligere rentenedgang i nærmeste fremtid.

- Unge voksne er gode betalere. Det er normalt ikke noe mer mislighold blant unge låntagere enn blant eldre. Stiger renten mye er unge mye mer tilbøyelige til å ta en ekstrajobb og leve på brødmat enn en femtiåring i samme situasjon, mener Holth.

- Storebrand Bank satser på de unge lånekundene fordi de har et potensielt langt kundeforhold foran seg, sier hun og påpeker at de også har attraktive løsninger innenfor sparing til pensjon og forsikringer som unge har behov for i fremtiden.

Les også: Unge får 20.000 kroner av foreldrene hvert år

Gir mer enn 85 prosent i lån. -Kommer dere til å ta andre grep i kampen om de unge lånekundene?

- Vi forsøker å finne gode løsninger med kundene, og gir en del unntak fra kravet om 15 prosent egenkapital, slik Finanstilsynet åpner for. Det vil si at vi kan gi lån til unge med mindre egenkapital, dersom det foreligge ekstra sikkerhet eller kunden har en god utdannelse og dermed et stort potensial for fremtidig inntektsvekst, forteller Holth.

Under ser du listen over de ti billigste bankene på boliglån for unge:

(Tallene er hentet fra Finansportalen, og vi har utelatt banker som krever medlemskap i organisasjoner o.l. )

1. Sandnes sparebank eff. rente: 3,301 %

2. Storebrand Bank eff. rente: 3,356 %

3. Danske Bank eff. rente: 3,405 %

4. Sparebank 1 Lom og Skjåk eff. rente: 3,449 %

5. Sparebank 1 Modum eff. rente: 3,455 %

6. Flekkefjord Sparebank eff. rente: 3,461 %

7. Spareskillingsbanken eff. rente: 3,463 %

8. Skagerak Direktebank eff. rente: 3,477 %

9. Etnedal sparebank eff. rente: 3,482 %

10. Vik Sparebank eff. rente: 3,488 %

(Enkelte banker krever lokal tilknytning for å få lån. Effektiv rente gjelder for et lån på 2 millioner med 25 års nedbetalingstid innenfor 75 % belåningsgrad. )

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Sjeføkonom: Bør vurdere fastrente på boliglån nå

  2. Sjeføkonomen og bankdirektøren anbefalte å binde renten: Siden har fastrenten stupt

  3. Danske bank kutter fastrenten

  4. Annonsørinnhold

  5. Her får du billigst boliglån - men da må du flytte hit

  6. DNB skreller fastrentene