Utleieprisene faller i Oslo

– Svenskene har omtrent rømt landet. Det er nok kronen som må ta litt av skylden her, sier Lasse Røssland i Room Xpress.

DYRERE Å LEIE: Prisene for å leie ettroms eller treroms er lavere enn på samme tid for ett år siden, ifølge Utleiemegleren. Aker Brygge i Oslo sett fra sjøsiden.

Foto: Erik Johansen NTB scanpix
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

– Boligprisstatistikken fra Eiendom Norge viser rekordhøy boligprisvekst i mai. Vårt inntrykk er at stadig flere investerer i utleieboliger. Utleiemegleren har større oppdragsinngang enn noensinne, sier administrerende direktør for Utleiemegleren, Vibecke Lyse Augdal.

Den høye prisveksten i boligmarkedet på Østlandet gjør det mer attraktivt å investere i utleieboliger.

Det skaper igjen større tilbudsside i utleiemarkedet, og gapet mellom veksten i utleiepriser og boligpriser i hovedstaden øker, ifølge Utleiemeglerens siste prisstatistikk.

Ettroms- og treromsleiligheter faller i pris

I Oslo er årsveksten i boligprisene på over 12 prosent, men i utleiemarkedet går prisene ned på årsbasis, ifølge Utleiemeglerens utleieoversikt for mai.

Administrerende direktør i Utleiemegleren Forvaltning, Vibecke Lyse Augdal.

Foto: Taran Gjøystdal

– Det har vært færre på leiemarkedet det siste året, og det presser leieprisen ned, sier Lyse Augdal til E24.

Utleiemegleren har aldri opplevd så stor aktivitet i utleiemarkedet.

– Vi opplever stor økning i bestilte befaringer til oss og det kan bety at privatmarkedet synes det går tregere å leie ut boligen enn hva de husket det gjorde sist de leide ut, sier hun.

I hovedstaden koster det i snitt 8.572 kroner å leie en ettromsleilighet per måned, hvilket er 0,8 prosent mindre enn det kostet å leie en tilsvarende leilighet i mai i fjor.

Også treromsleiligheter faller i pris. I snitt koster det 14.509 å leie i måneden, ned 1,2 prosent i forhold til mai i fjor.

Toromsleilighetene ble i snitt utleid for 11.570 kroner, opp 1,3 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Les også

Økonom: – Umulig å bygge seg ut av boligkrisen

Svenskene reiser hjem

– Prisene er nok hakket lavere enn for et par år siden, sier forvaltningsansvarlig for utleie i Room Xpress, Lasse Røssland, til E24.

– Jeg har en teori om at det er færre som kommer til Oslo for å jobbe. Det er typisk dem som trenger å leie bolig, og det er en naturlig konsekvens at leieprisene synker litt.

Room Xpress leier ut til entreprenører og bemanningsbyråer i flere av Norges største byer, og merker godt at arbeidsinnvandrere reiser hjem.

– Det har vært litt trått i starten av året, men nå tar det seg litt opp. Det er mange som trenger bolig. Da vil prisene krype litt oppover igjen. Iallfall på kort sikt.

2015 var det første året på lenge der færre svensker reiste til Norge for å jobbe, og flere reiste hjem, viser tall fra SSB. Det merkes godt i hovedstadens uteleiemarked, ifølge Røssland.

– Svensker har omtrent rømt landet. Det er nok kronen som må ta litt av skylden der, sier Røssland, og sikter til at svenske kroner er blitt dyrere enn norske i løpet av de siste to årene.

Den samme tendensen merker Lyse Augdal i Utleiemegleren.

– Det er større arbeidsutvandring nå enn Norge har sett på veldig mange år. Dette knytter seg til oljebransjen men også til spesielt svensker og polakker som har vært i construction og som opplever bedre arbeidsmarked hjemme enn de gjør her.

– Dette er en gruppe som har vært på leiemarkedet. Samtidig går vi mot en høysesong med studenter som skal inn på leiemarkedet. Det gjør at vi ser god bevegelse igjen, sier Lyse Augdal.

Les også

Boligprisoppgang i mai

18 prosent prisfall i Stavanger

I Stavanger har snittleien for 2-roms gått til dels kraftig ned. I snitt kostet det 8 234 kroner å leie en 2-roms leilighet i Stavanger i mai 2016. Sammenlignet med samme måned i fjor, er det en nedgang på 18,4 prosent.

– I Stavanger er det ganske dødt. Men det har tatt seg litt opp i forhold til den verste perioden. Vi prøver å finne den riktige prisen, sier Røssland.

– I begynnelsen av året var det rolig over hele landet, men i begynnelsen av mai tok det seg veldig opp. Nå er omtrent alt vi har utleid. I Trondheim er det veldig stort sig.

Les også

Økonomer frykter boligboble i Oslo

Prisvekst i resten av landet

Ellers i landet er utleieprisene stabile eller økende sammenlignet med i fjor.

** Bergen: Utleieprisene var stabilie i mai, ifølge Utleiemegleren. I snitt kostet det 10.433 kroner å leie en toromsleilighet og 13.600 kroner å leie en treromsleilighet i Bergen i mai 2016.

– Leieprisene i Bergen har flatet ut siden sommeren 2014, men vi har ikke opplevd noen betydelig nedgang, sier daglig leder for Utleiemegleren Bergen, Eirik Hove.

** Drammen: Leieprisene økte svakt i mai. I snitt kostet det 9.640 kroner å leie en toromsleilighet og 10.500 kroner å leie en treromsleilighet.

** Romerike: I snitt kostet det 9.684 kroner å leie en toromsleilighet i mai. Det er den samme snittprisen som i april. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 2,1 prosent.

**Asker og Bærum: I snitt kostet det 11.000 kroner å leie en toromsleilighet i mai 2016, dette er en nedgang på 0,8 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 4,5 prosent.

** I Trondheim gikk leieprisene noe ned i mai, ifølge Utleiemegleren. I snitt kostet det 9.527 kroner å leie en toroms leilighet og 13.166 kroner å leie en treromsleilighet i Trondheim i mai 2016.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
  2. Bergen

Flere artikler

  1. – Forholdet mellom leiepriser og boligpriser har aldri vært større

  2. Over 9.000 utleieboliger står tomme: – Historisk høye tall

  3. – Mange tenker nok at det lønner seg å vente

  4. Annonsørinnhold

  5. Tror leieprisene på bolig skal opp

  6. Utleiemegler melder om boligrekord