Fikk kortgebyret etter legebesøk: - Feil å påføre oss kostnaden

- De tjener vel godt nok til å kunne betale for sine egne terminaler, mener Fredrik Tygard (21). Helsedirektoratet lover å følge opp den ulovlige gebyrpraksisen ved 380 legekontorer.

FIKK GEBYRET: Fredrik Tygard (21) måtte punge ut fem kroner for å betale med kortet sitt etter legetimen ved Huseby legesenter i Oslo. Selv om Helsedirektoratet har fastslått at gebyret er ulovlig, brukes det av stadig flere legevakter og legekontor.

Foto: Karl Wig
  • Karl Wig
Publisert:

Fikk kortgebyret. - Dette visste jeg ikke om, sier 21-åringen når Dine Penger møter han utenfor Huseby legesenter på Hovseter i Oslo.

I hånda har Fredik med seg kvitteringen som viser at legebesøket egentlig kostet 196 kroner – men ble til 201 kroner når han dro kortet.

Fritar legene fra leie. Huseby legesenter er nemlig ett av omlag 380 norske legekontor og kommunale legevakter som tar fem kroner i gebyr for å la deg betale med kort.

PÅ KVITTERINGEN: Kortgebyret listes som «administrasjonsgebyr» på kvitteringen. Her etter et legebesøk på Hovseter i Oslo.

Foto: Karl Wig

Gebyret kreves i spesialutviklede betalingsterminaler fra Melin Medical, som erstatter manuell betaling i skranken.

Betalingsløsningen leveres i varianter med og uten kortgebyr. De 380 legene som velger å kreve inn gebyret, slipper til gjengjeld å betale månedsleie for terminalene.

Totalt er rundt 750 terminaler i bruk.

Ulovlig. Dine Penger skrev lørdag om den omfattende gebyrpraksisen, som ble erklært ulovlig av Helsedirektoratet i et brev til Melin Medical 14. august i fjor.

To måneder senere ble brevet fulgt opp med klar beskjed fra Helseøkonomiforvaltningen (HELFO) om at legevakter og legekontor ikke har anledning til å kreve ekstra betalt fra pasienter som betaler med kort.

Siden da har over 100 nye terminaler med kortgebyr blitt tatt i bruk.

- Blir feil. - Jeg er kanskje hos legen to ganger i årer, så det er jo ikke snakk om mye penger. Samtidig synes jeg det blir helt feil å påføre oss pasienter kostnaden for å dra kortet. Legene tjener vel godt nok til å kunne betale for sine egne terminaler, mener Fredrik.

Han jobber til daglig i butikk, hvor han selv tar imot kortbetalinger fra kunder. For han er det en selvfølge at det ikke koster ekstra.

- Jeg kan ikke huske å ha kommet over slikt før. Jeg kunne gjerne betalt i skranken, men det er jo ikke mulig lengre. Og kontanter har jeg aldri med meg. Dette er ikke riktig, sier 21-åringen.

Dine Penger har vært i kontakt med daglig leder Frederic Rivelsrud ved Huseby legesenter i forbindelse med denne saken. Rivelsrud ønsker ikke å gi noen kommentar til at legesenteret belaster kundens kort med et gebyr helsemyndighetene har sagt er ulovlig.

Les også:Apollo og Star Tours gebyrer brøt loven

Ingen oversikt. Legeforeningen sier de i fjor høst varslet alle sine medlemmer om at Helsedirektoratet har vurdert gebyrene som ulovlige. De har ikke fulgt opp legekontorene i ettertid, noe de forsvarer med at de ikke er et tilsynsorgan.

Helsedirektoratet innrømmer at saken «har dødd litt ut» og at de i dag ikke har noen oversikt over praksisen – åtte måneder etter at de først gikk ut mot gebyrene.

- Vi skal følge opp dette på egnet måte, lover avdelingsdirektør Steinar Mathisen.

FORUNDRET: Direktør for handel i Virke Thomas Angell.

Foto: Virke

- Burde heller belønnes. Virkes direktør for handel Thomas Angell stusser over legebransjens kortgebyrer.

- Jeg synes dette høres rart ut. De som betaler med kort burde heller belønnes, for kontanthåndtering er tungvint, sier Angell til Dine Penger.

Han vet ikke om noen andre bransjer i Norge som tar gebyr for vanlig debetkort.

- Det koster ikke noe ekstra for utsalgsstedene, og da finnes det heller ingen kostnad å velte over på kundene, fremholder Angell.

Noen tar kredittkort-avgift.- Hva med leien for selve terminalene?

- Ja, kortterminaler koster, men det er jo en driftskostnad for alle som driver butikk, påpeker handelsdirektøren.

I motsetning til debetkort gir betaling med kredittkort en ekstra kostnad for salgsstedet per transaksjon.

- De fleste dekker dette selv, men vi ser at det i noen bransjer har blitt vanlig å ta en avgift når det brukes kredittkort, sier Angell.

Her kan du lese mer om

  1. Forbrukerspørsmål
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Leger tar ulovlig gebyr for å la deg betale

  2. Helsedirektoratet krever nytt svar om legenes kortgebyrer: – Underlig at de kan si det er lov

  3. Reagerer på «slapp» oppfølging fra helsemyndighetene: Mener leger som tar ulovlig gebyr må stanses

  4. Annonsørinnhold

  5. Måtte betale 620 kroner for å betale flyreisen

  6. Øivind betalte ferien med kredittkort - ble krevd 125 kroner i gebyr