Fikk kortgebyret etter legebesøk: - Feil å påføre oss kostnaden

- De tjener vel godt nok til å kunne betale for sine egne terminaler, mener Fredrik Tygard (21). Helsedirektoratet lover å følge opp den ulovlige gebyrpraksisen ved 380 legekontorer.

FIKK GEBYRET: Fredrik Tygard (21) måtte punge ut fem kroner for å betale med kortet sitt etter legetimen ved Huseby legesenter i Oslo. Selv om Helsedirektoratet har fastslått at gebyret er ulovlig, brukes det av stadig flere legevakter og legekontor.

Foto: Karl Wig
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Fikk kortgebyret. - Dette visste jeg ikke om, sier 21-åringen når Dine Penger møter han utenfor Huseby legesenter på Hovseter i Oslo.

I hånda har Fredik med seg kvitteringen som viser at legebesøket egentlig kostet 196 kroner – men ble til 201 kroner når han dro kortet.

Fritar legene fra leie. Huseby legesenter er nemlig ett av omlag 380 norske legekontor og kommunale legevakter som tar fem kroner i gebyr for å la deg betale med kort.

PÅ KVITTERINGEN: Kortgebyret listes som «administrasjonsgebyr» på kvitteringen. Her etter et legebesøk på Hovseter i Oslo.

Foto: Karl Wig

Gebyret kreves i spesialutviklede betalingsterminaler fra Melin Medical, som erstatter manuell betaling i skranken.

Betalingsløsningen leveres i varianter med og uten kortgebyr. De 380 legene som velger å kreve inn gebyret, slipper til gjengjeld å betale månedsleie for terminalene.

Totalt er rundt 750 terminaler i bruk.

Ulovlig. Dine Penger skrev lørdag om den omfattende gebyrpraksisen, som ble erklært ulovlig av Helsedirektoratet i et brev til Melin Medical 14. august i fjor.

To måneder senere ble brevet fulgt opp med klar beskjed fra Helseøkonomiforvaltningen (HELFO) om at legevakter og legekontor ikke har anledning til å kreve ekstra betalt fra pasienter som betaler med kort.

Siden da har over 100 nye terminaler med kortgebyr blitt tatt i bruk.

- Blir feil. - Jeg er kanskje hos legen to ganger i årer, så det er jo ikke snakk om mye penger. Samtidig synes jeg det blir helt feil å påføre oss pasienter kostnaden for å dra kortet. Legene tjener vel godt nok til å kunne betale for sine egne terminaler, mener Fredrik.

Han jobber til daglig i butikk, hvor han selv tar imot kortbetalinger fra kunder. For han er det en selvfølge at det ikke koster ekstra.

- Jeg kan ikke huske å ha kommet over slikt før. Jeg kunne gjerne betalt i skranken, men det er jo ikke mulig lengre. Og kontanter har jeg aldri med meg. Dette er ikke riktig, sier 21-åringen.

Dine Penger har vært i kontakt med daglig leder Frederic Rivelsrud ved Huseby legesenter i forbindelse med denne saken. Rivelsrud ønsker ikke å gi noen kommentar til at legesenteret belaster kundens kort med et gebyr helsemyndighetene har sagt er ulovlig.

Les også:Apollo og Star Tours gebyrer brøt loven

Ingen oversikt. Legeforeningen sier de i fjor høst varslet alle sine medlemmer om at Helsedirektoratet har vurdert gebyrene som ulovlige. De har ikke fulgt opp legekontorene i ettertid, noe de forsvarer med at de ikke er et tilsynsorgan.

Helsedirektoratet innrømmer at saken «har dødd litt ut» og at de i dag ikke har noen oversikt over praksisen – åtte måneder etter at de først gikk ut mot gebyrene.

- Vi skal følge opp dette på egnet måte, lover avdelingsdirektør Steinar Mathisen.

FORUNDRET: Direktør for handel i Virke Thomas Angell.

Foto: Virke

- Burde heller belønnes. Virkes direktør for handel Thomas Angell stusser over legebransjens kortgebyrer.

- Jeg synes dette høres rart ut. De som betaler med kort burde heller belønnes, for kontanthåndtering er tungvint, sier Angell til Dine Penger.

Han vet ikke om noen andre bransjer i Norge som tar gebyr for vanlig debetkort.

- Det koster ikke noe ekstra for utsalgsstedene, og da finnes det heller ingen kostnad å velte over på kundene, fremholder Angell.

Noen tar kredittkort-avgift.- Hva med leien for selve terminalene?

- Ja, kortterminaler koster, men det er jo en driftskostnad for alle som driver butikk, påpeker handelsdirektøren.

I motsetning til debetkort gir betaling med kredittkort en ekstra kostnad for salgsstedet per transaksjon.

- De fleste dekker dette selv, men vi ser at det i noen bransjer har blitt vanlig å ta en avgift når det brukes kredittkort, sier Angell.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

  1. Leger tar ulovlig gebyr for å la deg betale

  2. Reagerer på «slapp» oppfølging fra helsemyndighetene: Mener leger som tar ulovlig gebyr må stanses

  3. Helsedirektoratet krever nytt svar om legenes kortgebyrer: – Underlig at de kan si det er lov

  4. Annonsørinnhold

  5. Øivind betalte ferien med kredittkort - ble krevd 125 kroner i gebyr

  6. Måtte betale 620 kroner for å betale flyreisen