Er det lurt å binde renten på boliglånet til rekordlave fastrenter?

Rentenestor Dag Jørgen Hveem på BI sier fallhøyden ved å binde renten nå er ekstrem lav. Men han tror likefullt du taper økonomisk på å binde den nå.

NEDOVER: Grafen viser Norges Banks styringsrente (lyseblå) og gjennomsnittlig fastrente for allerede inngåtte lån (mørkeblå), nye lån (rød) og gjennomsnittlig flytende rente for allerede inngåtte lån (lilla) og nye lån (grønn). Den røde pilen viser hvilken vei ekspertene mener styringsrenten skal gå. Når styringsrenten kuttes, går de flytende og faste rentene samme vei.

E24
 • Kristin Norli
 • Victoria Armstrong
Publisert: Publisert:

Å binde renten eller ikke binde renten, det er spørsmålet etter at DNB kutter sin laveste fastrente til under 2 prosent, og de fleste av de største bankene frister med rundt 3 prosent på å binde boliglånet i ti år.

Fastrente kalles av mange «forsikring mot høyere rente», fordi du for den perioden du binder renten for, får et fast terminbeløp du skal betale til banken – som forblir det samme også dersom den flytende renten skulle gå opp i denne perioden.

Og med så lave fastrenter som man ser nå, så har det «aldri vært billigere» å inngå denne forsikringen, skal man tro bankene.

Men er det lurt?

 • Nå kutter DNB sin beste fastrente til under 2 prosent

Gevinst eller forutsigbarhet

Det kommer an på om du er ute etter å tjene økonomisk på å binde renten, eller om du har andre motiver.

For risikoen er jo ikke bare til stede for at rentene kan gå opp. De kan jo også gå ned. Og det er mang en sjel som gjennom tidene har gått på en slik fastrentesmell.

Fasiten om det lønner seg å ha fast eller flytende rente for en gitt periode, får man først etter at den perioden er over.

Der kommer det andre argumentet inn. For selv om risikoen for tap er til stede, kan du jo ha gode grunner for å søke forutsigbarhet og vite nøyaktig hva du skal betale hver måned, i overskuelig fremtid.

– Sannsynlig tap

Avveiningen dersom du jakter en økonomisk gevinst, blir å se på sannsynligheten for at renten kommer til å falle eller stige i den perioden du vurderer å binde deg.

Og når det gjelder de neste tre årene, er de fleste ekspertene enige om at det er svært usannsynlig at renten kommer til å gå opp. Faktisk tyder det aller meste på at Norges Banks styringsrente, som setter gulvet for rentenivået i Norge, kommer til å bli kuttet minst en gang i år; og kanskje flere ganger. Flere økonomer snakker også om at vi i løpet av i år kan få styringsrente på 0 prosent.

Rentenestor og høyskolelektor på BI har tradisjonelt vært svært forsiktig med å anbefale folk å binde renten. Likevel synes han det bra at bankene har tilbud om fastrenter slik at folk kan velge. Og med dagens rekordlave rentenivå, nå må også han innrømme at tapsrisikoen er minimal.

– Det er ikke så mye galt du kan gjøre nå, selv om du binder renten og renten skulle falle, sier Hveem til E24.

Ønsker du å binde renten, og lurer på tidsperspektivet, påpeker Hveem at et treårsperspektiv i dag gir lite utbytte.

– Jeg har aldri helt forstått poenget med å inngå tre års fastrenteavtale hvis det er forutsigbarhet man søker, sier Hveem til E24.

Han er også klar på at det å inngå en treårsavtale i dag, er et tapsprosjekt, og det må «de trygghetssøkende» i blant oss, gå inn i med åpne øyne.

– Det er et sannsynlig tap, men ikke et veldig stort et, sier Hveem.

For hvor stor rentesmellen kan bli, avhenger jo av hvor lavt rentenivået er i utgangspunktet.

Frarådet 20-årslån til 3,8 prosent

Han drar frem et skrekkeksempel fra åttitallet for å illustrere hva han mener.

Den gangen kunne du få tiårs fastrente på 14 prosent. Bandt du renten da, var det som å falle ned fra taket dersom den flytende renten gikk ned (hvilket den jo også gjorde, og har fortsatt med siden).

– Nå er risikoen som å falle ned fra stolkanten, og knapt det. Fallhøyden er ekstremt liten, sier Hveem til E24.

Binder du lånet nå i ti år til en rente på 3 prosent, og renten banken ellers tilbyr faller til 1,5 prosent, så innebærer altså det ikke det største tapet.

– Men når det er sagt, så er det ikke så lenge siden jeg frarådet 20 års fastrente på 3,8 prosent, sier Hveem.

For 3,8 prosent er jo fortsatt mer enn dobbelt så høyt som en flytende rente på 1,5 prosent.

Slik er renteutsiktene fremover

Styringsrenten fra Norges Bank er i øyeblikket på 0,75 prosent, og 10 av 10 økonomer E24 har snakket med, mener sentralbanken i mars kommer til å kutte den til 0,5 prosent eller lavere. I tillegg mener økonomene at den såkalte rentebanen, som altså angir en sannsynlig vei for renten de neste fem årene, også blir senket.

Slik ser den ut i dag, og det er blant annet denne som gjør at ekspertene mener de kan fastslå at sannsynligheten for renteoppgang nå, er ekstrem lav.

Rentebanen for styringsrenten fra Norges Bank ser slik ut - den angir en sannsynlig vei for renten de neste fem årene.

Norges Bank

– Et sjansespill

Rolf Mæhle i Finans Norge sier at som hovedregel så vil den flytende renten normalt ligge lavere enn fastrenten i et langsiktig perspektiv.

Det finnes imidlertid eksempler på at det har vært lønnsomt å binde renten over kortere tidsrom – for eksempel 3–5 år.

Men på den andre siden:

– Undersøkelser har også vist at det å lytte til ekspertråd om når det lønner seg å binde renten, er et sjansespill, sier Mæhle.

Han anbefaler folk som vurderer å binde renten på boliglånet om å tenke på følgende:

 • Valget mellom fast eller flytende rente bør baseres på andre kriterier enn lønnsomhet, nemlig om du har behov for og/eller ønske om å sikre seg mot en uventet renteøkning.
 • Dette gjelder særlig låntagere som har strukket lånestrikken langt, ifølge Mæhle, og nevner også at det kan være aktuelt for pensjonister med en stabil pensjon og som ønsker å belåne boligen noe for å spe på pensjonen.
 • Han råder også forbrukere som vurderer å binde renten i lang tid, til å søke god individuell rådgivning før de bestemmer seg.

For mange kan dessuten en kombinasjon av fast og flytende rente være en fornuftig løsning. Dette gir både fleksibilitet og en viss sikring av renteutgiftene.

– Når det er sagt, er fastrentene i dag på rekordlave nivåer. Selv om rentenivået kan falle ytterligere, skal det mye til å tape veldig mye på å binde renten i dag, sier Mæhle.

Les også

DNB-topp tror på lav rente i ti år

Les også

10 av 10 økonomer: Det blir rentekutt i mars

Les også

Nå kutter DNB sin beste fastrente til under 2 prosent

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Valuta
 2. Rente

Flere artikler

 1. Sjeføkonomen og bankdirektøren anbefalte å binde renten: Siden har fastrenten stupt

 2. Undersøkelse: 1 av 5 vurderer fastrente

 3. Ingen av disse har bundet renten

 4. Betalt innhold

  Fastrentene stiger kraftig: Geir Brunsvik går ut av én fastrente for å binde på nytt.

 5. – Mye tyder på at rentebunnen er passert