200.000 frykter renteøkninger

14 prosent, eller over 200.000 av norske låntakere, er bekymret for hva høyere rente betyr for økonomien.

MANGE FLINKE: Bankenes inntrykk er at mange har vært flinke til å spare opp buffer eller nedbetale ekstra på lånet i perioden med svært lavt rentenivå. Foto: Scanpix

  • Astrid Dalen
Publisert:,

Dette kommer frem i en undersøkelse som Norfakta har gjennomført for Bank2.
En renteoppgang på 1-3 prosentpoeng vil bli by på utfordringer for privatøkonomien, svarer altså 14 prosent av de spurte.

LES OGSÅ:

Så mye øker renten fremover

Buffer

Men de aller fleste har spart seg opp en buffer, og er ubekymret med tanke på renteøkning. 79 prosent svarer at de aldri eller sjelden bekymrer seg for gjelden.
66 prosent av svarerne sier at en renteøkning på 1-3 prosent i liten grad vil by på utfordringer for husholdningens privatøkonomi.

LES OGSÅ:

Lån mer - spar titusener

Kvinner mer bekymret

Ifølge Bank2-undersøkelsen er rentebekymringene størst for de som er i alderen 30 til 44 år, og kvinner er noe mer bekymret enn menn.
Geografisk sett er det blant innbyggerne i Midt-Norge bekymringene er størst (19 prosent), mens sørlendingene ikke frykter for økonomien ved renteoppgang (8 prosent).

- Ikke overraskende

- Denne undersøkelsen viser at folk flest er komfortable med sitt eget gjeldsnivå, og bekymrer seg lite for renten. Det er egentlig ikke veldig overraskende. Økonomien blant norske husholdninger er god, og renten er historisk lav, sier administrerende direktør i Bank2, Raimond Pettersen.
Også en undersøkelse fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO), som

Dine Penger skrev om tidligere i år

, viste samme tendenser som denne fra Bank2.
FNO-undersøkelsen viste at 17 prosent av de spurte oppga den gang at de mente det var sannsynlig at en renteoppgang på tre prosentpoent vil gi dem økonomiske problemer.

LES OGSÅ:

Snart slutt på «gratis» boliglån

Stabilt

Informasjonssjef i DnB NOR, Aud-Helen Rasmussen, forteller at når det kommer til nordmenns forhold til fremtidige renteøkninger, så viser deres undersøkelser at bildet vært ganske stabilt en god stund nå.
- I en undersøkelse som vi gjorde for en måneds tid siden kom det frem at det kun er 6-7 prosent som virkelig bekymrer seg med tanke på renteøkninger, sier Rasmussen.

Godt forberedt

Hun tror at de aller fleste nordmenn er godt forberedt på at renten kommer til å stige.
- Det har nok seget innover det norske folk at renteøkninger kommer. Både sentralbanken og media har vært flinke til å opplyse om det kommer til å skje, og at vi nå har hatt et eksepsjonelt lavt rentenivå lenge, sier Rasmussen, og tilføyer;
- Vi ser også at nordmenn, og særlig de som har lån, er flinke til å spare seg opp buffere til å møte uforutsette utgifter. 8 av 10 spurte i vår undersøkelse oppgir at de har en buffer, forteller Rasmussen.

LES OGSÅ:

50.000 unge trues av gjeldsbombe

Tåler ikke høyere rente

Da Sparebank 1 gjennomførte en undersøkelse for et halvt års tid siden, spurte de hvor høy rente låntakerne mente de kunne tåle.
30 prosent svarte da at de kunne tåle åtte prosent eller mer. Fire prosent svarte at de ikke tålte et høyere rentenivå enn det vi har i dag.
- Det siste tror jeg ikke noe på. De fleste av låntakerne betjente lånet sitt også før finanskrisen, da renten var høyere. Når det gjelder de som har fått innvilget lån i løpet av de to siste årene, har banken regnet på om de kan tåle et høyere rentenivå enn dagens, sier forbrukerøkonom i Sparebank 1, Magne Gundersen.

LES OGSÅ:

Sjekk om du kan låne mer

- Nedbetaler ekstra

Forbrukerøkonomen har inntrykk av at mange har vært flinke til å nedbetale ekstra på lånet i perioden med rekordlave renter.
- Dette gjelder særlig de som har høy gjeldsgrad, altså mye gjeld i forhold til inntekt eller boligverdi. De har kanskje betalt det samme som de betalte før renten gikk ned. Men de bruker ikke hele rentegevinsten på nedbetaling - nå som det har gått en stund siden finanskrisen bruker flere mer på forbruk igjen, sier Gundersen.

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
  2. Privatøkonomi
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Mange tåler ikke én eneste renteøkning: – Løp og bind renten nå!

  2. - Stadig vanskeligere å kjøpe egen bolig

  3. 300.000 tåler ikke høyere boligrente

  4. Annonsørinnhold

  5. De unge tror på fetere lommebok i 2013

  6. Hver femte låntaker tåler ikke rente over 5 prosent