NY OG STØRRE HOVEDFLYPLASS: Første spadetak på Gardermoen 1. april

Utbyggingen av Gardermoen begynner om mindre enn to og en halv måned.

TO OG EN HALV MÅNED IGJEN: Kaos skal unngås ved å bygge i etapper, lover Oslo Lufthavns prosjektdirektør.
Publisert:

Onsdag vedtok Avinor å bygge ut Oslo Lufthavn Gardermoen, for å kunne ta imot minst ti millioner flere passasjerer i året. Utvidelsen innebærer en mye større ankomst- og avgangshall, samt en ekstra pir med 17 nye flyoppstillingsplasser.

På Oslo Lufthavn har man allerede kommet langt i planleggingen.

- Vi har en prosjektgruppe som har jobbet lenge med utvidelsen, og vi er i full gang med å finne entreprenører. Vi har et titalls konkurranser ute allerede, og har fått inn flere tilbud, sier prosjektdirektør ved Oslo Lufthavn Knut Erik Nordby til E24.

- Første spadetak skjer 1. april. Det er ikke lenge til, sier Nordby.

LES OGSÅ:

Bygger i trinn

Lufthavnutvidelsen er estimert til å koste 12,5 milliarder kroner. Det gjør prosjektet til den dyreste investeringen på fastlandet siden flyplassen stod ferdig i sin nåværende form i 1998.

- Byggingen av Gardermoen i 1998 var det største enkeltprosjektet til da. Siden det har vi fått ny opera og flere sykehus, men det kan ikke ha vært mer omfattende enn dette, sier Nordby.

For at ikke flytrafikken skal bli skadelidende, må byggingen foregå i nøye planlagte etapper.

- Trinn én er å bygge en ny taksebane på utsiden av den nåværende taksebanen, hvor den kommende piren vil bli bygget. Aller først må vi ha på plass et betongfundament til den, og det arbeidet starter allerede i april, forteller Nordby.

LES OGSÅ:

- Kapasitet ikke et problem

Hos entreprenørselskapet NCC venter man i spenning på flere anbudsutlysninger.

- Dette er en kjempestor utbygging, og et prosjekt med veldig stort omfang i norsk sammenheng, sier kommunikasjonssjef i NCC Constructions Cato A. Mørk til E24.

NCC var en av hovedentreprenørene da lufthavnen ble reist på 1990-tallet. Selskapet har i øyeblikket en drifts- og vedlikeholdsavtale med Oslo Lufthavn, og gjør mindre ombygninger på flyplassområdet.

Mørk frykter ikke at begrenset kapasitet i bygg- og anleggsbransjen kan bli et problem for Oslo Lufthavn.

- Vi merker at aktiviteten øker i bygg- og anleggsmarkedet. Men store selskaper som vårt har mulighet til å flytte arbeidskraft og andre ressurser fra andre land, sier Mørck, som sier at NCC er klar for å ta del i prosjektet.

Heller ikke Knut Erik Nordby er bekymret for kapasiteten.

- Dette er et svært langvarig prosjekt, ettersom vi begynner i 2011 og skal være ferdige i 2017. Det skal være kapasitet i markedet, sier Nordby.

- Gledelig for bygg- og anleggsnæringen

Også Veidekke gleder seg over at Gardermoen blir større.

- Dette er et kjempestort prosjekt. Dette er næringen glad for, sier Kai Krüger Henriksen, konserndirektør for kommunikasjon i Veidekke, når han hører prislappen på prosjektet.

Han mener det er for tidlig å si om Veidekke, som allerede har hatt vedlikeholds- og asfaltkontrakter på Gardermoen, vil kjempe om muligheten for å bygge ut hovedflyplassen.

- Men vi blir ikke overrasket om vi blir involvert, sier Henriksen til E24.

Også Skanska ønsker utfordring i store og komplekse prosjekter, forteller kommunikasjonssjef Annett Aamot.

- Denne type utbygging er alltid interessant for store entreprenører som Skanska, sier hun til E24.

Les flere økonominyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om