Hjelper deg å se når solen går ned: Smarte apper på visning

Her er appene for deg som er på visning og lurer på om treet til naboen stjeler solnedgangen eller ikke.

Når forsvinner solen: Solen forsvinner bak treet rett etter 20.00, ser man når man bruker apper som viser solbanen. Appen (i dette tilfellet Sunsurveyor) viser solens bane (den gule streken). Den røde loddrette er solnedgang 23. august. Den grønne streken er for å balansere kameraet rett. Du endrer dato for visning med den blå boblen nederst.
  • Carsten Henrik Pihl
Publisert:

Mer informasjon. Denne og de neste helgene er hektiske visningshelger. De fleste visninger er midt på dagen, og da er det vanskelig å se om naboens møne eller trær stjeler solnedgangen. Selger er kanskje litt vag og peker at «Joda, solen går ned der borte».
Med gode apper i smarttelefonen kan du finne ut akkurat hvordan solen går over himmelen – hele året. Der med har du mer informasjon enn andre.

Luftfoto: De mest avanserte appene gir deg også kartoverlegg og luftfoto for å se hvor solen treffer på ulike tider av dagen.

Se solens gang over himmelen. De mest avanserte appene hjelper deg å se solens gang over himmelen. Med hjelp av telefonenes kamera får du på skjermen sett hvor solen går på himmelen når du snur deg rundt i hagen eller på balkongen. Du kan velge dato så du ser når vintersolen forsvinner også. Se skjermbildene.

I tillegg kan du bruke de mest avanserte appene til planlegging også. De har innebygget kartoverlegg til Google Maps, slik at du kan se solens gang gjennom dagen i luftfoto. Dermed ser du om det er potensielle hindringer på stedene du har lurt på å gå.

Hvor nøyaktig er de? Appene bruker telefonens GPS, samt innebygde gyro-sensorer og kompass, hvis det finnes. Alle appene må kalibreres for å gi best resultat. Det innebære en del risting på telefonen og så noen sirkelbevegelser for å få nullstilt sensorene. I tillegg bør du kontrollsjekke at kompasset peker mot nord ved å sammenligne med et ordentlig kompass.
I vår testperiode opplevde vi at resultatene appene ga var litt ulike fra gang til gang. Men de flest ganger traff sånn nogenlunde. Helt 100 prosent nøyaktig vil det aldri bli.
Uansett, mener vi at en slik app er et godt verktøy når du går på visning, for å ha en mulighet til å grovsjekke solforholdene.

Og en av grunnene til at det er viktig er at det er vanskelig å få fjernet trær som ikke står på din tomt. Les mer på DP+ i:Trær til besvær

Les også:Boligkjøperskolen med alt om hva du trenger å se etter på visning!

Gode sol-apper

Her er et knippe gode solapper som nå er tilgjengelig i de ulike app-butikkene.
NB: Artikkelen er oppdatert to dager etter original publisering, fordi android-vinneren da kom for iOS. Se teksten.

Android:

Flott brukergrensesnitt: Suntrajectory har testens beste brukergrensesnitt. Man endre tid med den orange boblen på toppen, og dato ved å flytte boblen nederst. Men funksjonaliteten ellers er dårligere enn f.eks Sunsurveyor

Suntrajectory.net: Dette er appen med best brukergrensesnitt når du er på stedet. Du ser enkelt solbanen på skjermen. En skyvebryter lar deg flytte solens gang fra soloppgang til solnedgang, mens en annen skyvebryter lar deg endre dato.
Dermed kan du se når på året at det store treet tar solen, for eksempel.
Appen fungerer forholdsvis greit innendørs også, så det går an å se hvordan solen vil komme inn gjennom stuevinduene, for eksempel. Det er ingen kobling til kart, så så denne appen kan ikke brukes til planlegging på forhånd.
NB: Det får an å få en tre dagers gratis test ved å laste inn gratisprogrammet Moontrajectory og legge inn en gratis testkode. Se mer om dette øverst på appens hjemmeside.
Pris: 29,99
Her kan du kjøpe og laste ned appen| Suntrajectorys egen hjemmeside

Sunsurveyor: Programmene kan brukes innendørs, dermed kan du se hvilke vinduer solen kommer inn gjennom og ikke. Her er solens gang på kjøkkenet midt i oktober. Sunsurveyor er vårt valg på Android, se skjermbildet utendørs øverst i saken.


Sunsurveyor: Gir live-view med solbane gjennom kameraet, og med skyvebryter i bunn kan man velge å endre tid på dagen eller dato (antagelig mest interessant, for å se når solen går ned ulike dager i året. (Skjermdump, se under iOS).

Brukergrensesnittet på live-view er ikke like godt som Suntrajectory.net, men nesten.

I tillegg til live-view, har SunSurveyor også kartmodus, så man kan se hvordan solen faller ulike dager, både i kart og i luftfoto. Appen har også et 3D-kompass, så du kan se holde opp telefonen og se solbanen. Men når man har live-view, er det usikkert hvor praktisk dette er.

To dager etter at testen opprinnelig ble publisert kom Sunsurveyor på norsk! Dette gjør appen til et enda klarere førstevalg.

Pris: 39,75 | Her kan du kjøpe og laste ned appen

Sunseeker: En app som er laget med boligkjøpere i tankene. Fullversjonen lar deg se solbanen live på skjermen slik som Suntrajectory, men det er vanskeligere å endre både tid på døgnet og dato.

Sunseeker har også kartfunksjon med omtrent samme funksjonalitet som Sunsurveyor. Brukergrensesnittet er derimot litt mer knotete på Android enn for eksempel Sunsurveyor. (For skjermdump: Se iOS.)

Pris: 34,95 kr |Her kan du kjøpe og laste ned appen


Andre: LightTrac (se ipone/ipad) finnes for Android også til 27,22 kroner. Men SunSurveyor har samme funksjonalitet og live-view, så vi ville lagt inn den ekstra tieren for dette programmet. Link til programmets sider.

Iphone/Ipad

Det er to hovedkonkurrenter på Apples iOS for Iphone og Ipad.

Sunseeker: Sunseeker har omtrent samme skjerminformasjon om Sunsurveyor. Solbanen er oppe til høyre, den lyse blå streken er hvor solen går når den er som lavest. Den grønne markerer horisonten. Vi hadde ønsket oss mulighet for å endre dato på skjermen som i Sunsurveyor.


SunSeeker: Samme programmet som for Android, men vesentlig bedre skrudd sammen på iOS. Funksjonaliteten er også bedre enn på Android, blant annet er det mulig å søke i kartene, og grafikken er bedre. SunSeeker er det eneste programmet vi har funnet for iOS som lar deg se solbanen live på skjermen. Hvis dette er en funksjonalitet du ønsker, er dette appen for deg.

Godt kart kartmodus for planlegging. Appen er dobbelt så dyr på iOS som på Android, uten at bedre brukervennlighet er verdt så mye. Men skal man ut men noen millioner til bolig, er uansett ikke 63 kroner dyrt!
Pris: 63 kr | Her kan du laste ned og kjøpe appen
SunSeeker Lite: Samme programmet, men uten mulighet for livevisning av solbanen på skjermen. Har heller ikke muligheten for å søke opp steder, så du må bla litt i kartet for å finne frem når du planlegger.
Pris: Gratis | Her kan du laste ned appen

Sunsurveyor: To dager etter original publisering av denne artikkelen kom Android-vinneren Sunsurveyor for iOS (foreløpig ikke på norsk). Vi har ikke rukket å teste appen, men ut fra skjermbildene ser det ut til at funksjonaliteten er den samme som for Android. Dermed vil det være en sterk konkurrent til Sunseeker.
Pris: 42,00 Her kan du kjøpe og laste ned appen.

Enkel i bruk: LightTrac har et god funksjonalitet, som du kan bruke til planlegging. Men uten live-view finnes det bedre programmer. Gul strek er soloppgang, blå nedgang og rød er solen på gitt tidspunkt. Her Ipad-versjonen som er enklere å bruke fordi skjermstørrelsen er større.


LightTrac: Veldig godt program for å se soloppgang og solnedgang på ulike tidspunkt i kart, men gir ikke mulighet for live-visning av solbanene. Godt program for planlegging for lar deg enkelt søke i kart og velge dato. Men litt dyrt i forhold til funksjonaliteten. Du får nesten samme funksjonalitet med nettsiden Suncalc, se under.

Pris: 35,00
Her kan du kjøpe og laste ned appen. | Link til programmets sider:

Windows Phone

Suntrajectory.net (se under Android), finnes også for Windows Phone, og bør være et førstevalg også på denne. (NB: Vi har ikke testet denne varianten.)
platformen.
Pris: 28.00 |Her kan du laste ned og kjøpe programmet

God nettside for planlegging

Suncalc er en god nettside for planlegging. Gjør mye av det samme som appene. Ligger som et topplag på Google maps, og lar deg se solbaner i kart eller luftfoto for ulike dager og tider på døgnet. Grei for planlegging, fungerer greit på lesebrett, men skjermen blir litt liten på telefoner for å få god bruk. Solsirkelen blir da for stor!

Fin nettside: Suncalc.net gir deg solen i Google Maps, dermed kan du i kart eller bilder se solens gang på ulike dager. Trehøyden må du gjette selv!
Andre bruksområder

Foto: De fleste av de omtalte appene er faktisk ikke laget for visning, men først og fremst for fotografer som trenger å vite hvor sol (og skygge faller). Så ivrige amatørfotografer burde se på disse appene også.
Solceller: Et annet nyttig bruksområde er hvis du skal sette opp solcellepanel på hytta. Last ned en slik app, og se hvor solen akkurat står høyest på himmelen, slik at du får mest effekt ut av panelet!

Hageplanlegging: En slik app kan gi deg svaret på hvor du bør plante trær og legge uteplassen for at solenforholdene skal bli optimale.

Slik ser det ut i bruk: Slik ser det ut når du bruker telefonen med appene. Pass på å holde telefonen mest mulig loddrett (da vil du ha den grønne streken midt på skjermen). Du kan lagre informasjonen ved å ta bilde med knappen nederst til høyre.
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Apple lover mobilbrukerne bedre søvn

  2. De beste dingsene til studiestart

  3. – God ide, men lite nyttig

  4. Her er rådene som gjør mobilbruken billig: Unngå feriens mobilfeller

  5. Lanserer nye apper for å møte fremtiden