2012 blir et gullår!

Glem alt prat om krisen. 2012 vil bli et jubelår for norske husholdninger med sikker jobb og boliglån.

VGs EKSPERT-PANEL: Fra venstre Roger Bjørnstad, Arne Jon Isachsen, Katrine Boye, Karen Helene Ulltveit-Moe og Kjersti Haugland. Foto: JAN PETTER LYNAU

Publisert:,

*

Høyere lønn

* Fortsatt lav rente

* Færre arbeidsledige

* Rikere på utenlandsferie

VGs ekspertpanel, Dine Penger-nettredaktør Günther Bache og Statistisk Sentralbyrå er samstemte:

Lommeboken til gjennomsnittsnordmannen vil få det enda bedre i 2012 enn i år.

14.000 mer

Har din husholdning en samlet inntekt på 800.000 kroner og et lån på 1,6 millioner kroner, får du nesten 14.000 kroner mer å rutte med neste år enn du hadde i år.
I perioden 2012 til 2014 vil lommeboken din til sammen øke i volum med over 40.000 kroner med disse låne- og lønnsdataene.

SLIK BLIR DIN ØKONOMI

Beregninger: Dine Penger

Ren netto

Da har vi regnet med både den generelle prisveksten i samfunnet, renteutgifter og skatt. Dette er ren netto rett i lommeboken.

LES OGSÅ:

Fortsatt boligfest

Ved hjelp av Statistisk Sentralbyrås ferske septemberprognoser for utviklingen i Norge og det internasjonale pengemarkedet har VG Dine Penger beregnet effekten dette får for lommeboken din.
- Slår disse prognosene til, vil vanlige familier få betydelig bedre økonomi i årene fremover. Renten på boliglånet vil ikke øke nevneverdig, og prisstigningen bli svært lav. Det betyr at nesten alt du får i lønnsøkning kan gå til forbruk, sier nettredaktør Günther Bache i Dine Penger.
Det er ikke småtteri av lyse fremtidsutsikter for oss nordmenn SSB varsler i sin nyeste beskrivelse av konjunkturtendensene:
SSB regner med at veksten i gjennomsnittlig årslønn i år vil bli 4,1 prosent, mot 3,7 prosent i 2010.
Boligrenten vil etter hvert øke, men bare fattige 0,3 prosentpoeng frem til 2013 - fra et gjennomsnittsnivå i 2011 på 4,8 prosent til 5,1 prosent i 2013.
Økningen utgjør 4500 kroner i året før skatt for et lån på 1,5 millioner kroner. Først i 2014 tror de at den gjennomsnittlige boliglånsrenten vil være 5,7 prosent.

Regn ut:

Så mye kan du låne

Du vil de neste årene få stadig flere euro for dine norske kroner. Allerede i år er euroen svært lav, med en gjennomsnittspris på 7,79 kroner. I 2014 tror SSB en euro i snitt vil koste 7,56 norske kroner.
Det betyr at både netthandel i utlandet og ferieturene dine i eurosonen vil bli enda billigere.

Skjær i sjøen

Men det kan være noen skjær i sjøen.
- Dersom de økonomiske problemene i Europa fortsetter eller til og med blir verre, kan det også ramme Norge. Høyere arbeidsledighet er den største trusselen. Å miste jobben er en kraftig smekk for familieøkonomien, sier Dine Pengers ekspert.
Ifølge Bache kan en løsning på gjeldskrisen i Europa føre til at norske husholdninger ikke får like gullkantede år fremover.
- Da vil både boliglånsrenten og prisstigningen øke mer, og det blir mindre igjen til å øke vårt forbruk. Men på litt sikt er det selvsagt bra om den økonomiske veksten tar seg opp i Europa og USA. Det vil også norske husholdninger tjene på, sier Bache.

- VANSKELIG Å SE MØRKE SKYER

Det er uvanlig lyse utsikter for nordmenn flest de neste årene, mener VGs ekspertpanel.

Forskningsleder Roger Bjørnstad i Statistisk Sentralbyrå:

- Det er vanskelig å se mørke skyer for nordmenn flest, sier Bjørnstad.

- Hvordan kan det være mulig når det er krise i verden?

- Verden rundt oss sliter, og det påvirker også Norge. Men valutamarkedets reaksjon og de virkemidlene vi har for å bøte på dette, kommer husholdningene til gode. Først og fremst gjennom lav prisvekst og at renten vil holde seg lav lengre enn vi trodde for noen måneder siden, sier Bjørnstad.
Han forklarer at norsk industri også klarer seg bedre enn man kanskje skulle tro.
- Kina støvsuger verden for råvarer og halvfabrikata, så deler av norsk industri har fått veldig gode priser på sine produkter. Store deler av industrien vår er også rettet inn mot olje og gass, og der er det varslet rekordhøye investeringer, forklarer Bjørnstad.

Økonomiprofessor Karen Helene Ulltveit-Moe ved Universitetet i Oslo:

- Slik verdensøkonomien ser ut i dag, er kronekursen nesten nødt til å bli høy, og for en gjengs nordmann er det gode nyheter. Det betyr lavere lånerente, billigere varer og billigere ferie. Men de som jobber i konkurranseutsatt virksomhet kan få det tøft, sier Ulltveit-Moe.

Økonomiprofessor Arne Jon Isachsen ved Handelshøyskolen BI:

- Det eneste som kan gå virkelig galt på kort sikt, er at kronekursen blir altfor sterk. Det skjedde med sveitsiske franc, og derfor har sveitserne vedtatt en minstekurs mot euro. Det kan det bli aktuelt for Norge også å vurdere, sier Isachsen.

Seniorøkonom Katrine Boye i Nordea:

- Norge vil klare seg godt. De aller fleste kommer til å beholde jobbene sine. Det nye er at renten ventes å holde seg lav. Men SSB har et ganske friskt anslag på forbruksveksten neste år. Vi er mer forsiktige, vi tror nordmenn kommer til å spare mer av inntekten, sier Boye.

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DnB Nor:

- Vi ser enkelte bekymringer med bildet SSB legger frem. Nordmenn skiller seg ut ved å ha veldig høy gjeld. Når boligprisene skal fortsette å øke så sterkt, betyr det at norske husholdninger må ta opp enda mer i lån. Vi synes allerede at gjelden er bekymringsfull, sier Haugland.

Her kan du lese mer om