SV vil at staten tar større boligansvar

SV-leder Audun Lysbakken gjør seg klar til en valgkamp med bolig som et hovedtema. SV mener det offentlige må ta større ansvar for utviklingen i boligmarkedet.

STATEN MÅ TA ANSVAR: SV-leder Audun Lysbakken mener staten må ta ansvar for at det bygges flere boliger.
 • NTB
Publisert: Publisert:

– Norsk boligpolitikk har i for mange år lent seg på markedet. Løsningen for å få bygget flere boliger ligger i større innsats fra stat og kommune, sier Lysbakken til NTB.

Lørdag talte han til ungdommen på SUs sommerleir på Nordtangen i Oppland. Hovedtemaet var bolig, som han ønsker skal bli et sentralt tema i valgkampen han lørdag begynte å forberede ungdomspartiet på.

– Jeg håper bolig blir en hovedsak i neste års valgkamp. Slik det er nå, vil vi ikke ha nok boliger til alle i fremtiden, og det er viktig for norsk økonomi at det tas tak. Norske husholdninger har allerede altfor mye gjeld, og vi har ikke råd til at boligprisene går enda mer opp, sier Lysbakken.

Planer for pressområder

SVs løsning på boligproblematikken vil altså være sterkere offentlig styring. Partiet kalkulerer med at det må bygges 40.000 flere boliger i året for å holde tritt med befolkningsveksten landet nå opplever.

– Private utbyggere kommer ikke til å gjøre dette for oss. Vi må ta mer makt fra markedet, og det må innføres reguleringer. Det må bygges flere boliger som kjøpes og selges til regulert pris, slik at også unge kommer seg inn på markedet. Dette vil også ta noe av presset i det øvrige boligmarkedet, sier SV-lederen.

Aktiv stat

SV mener det må både en nasjonal og regionale planer til for å bremse dagens prisvekst på boliger.

– I pressområdene må det bygges nok boliger i forhold til befolkningsveksten, og dette må pålegges fra staten, som aktivt må presse på for at det er planer slik at ikke befolkningsveksten er større enn boligutbyggingen.

Han mener Høyres løsning på boligpolitikken ikke tar fatt i det han ser som det største problemet i dagens boligpolitikk.

– Hovedproblemet er å finne løsninger til de som i dag ikke råd til å komme seg inn på boligmarkedet, og Høyre svarer ikke på dette. Skatteletter og å fjerne formuesskatt hjelper bare de som allerede har råd til bolig, hevder han.

Økonomiske tapere

Også leiemarkedet kan i større grad reguleres, mener Lysbakken. SV ønsker å lage en lov om ikke-kommersielle uteleieboliger. Han viser til våre naboland som han sier har en betydelig sektor med ikke-kommersielle boliger med regulerte, lavere priser.

– Det trengs også regulering av leiemarkedet. Det er en voldsom prisvekst på leieboliger, og dette rammer ofte dem med dårlig økonomi. Mange utleiere skor seg på boligmangelen og tjener store penger på rådyr leie.

– Bolig er i ferd med å bli et klasseskille i Norge, og de som ikke kommer seg inn på boligmarkedet taper økonomisk på dette hele livet, sier Lysbakken.

Les også:

 • Åpner for konteinerboliger for Oslos studenter
 • Henning Berg: - Heller eiendom enn United-aksjer
 • Ny boligprisoppgang
 • Tusenvis av uferdige bygg: Irland river spøkelsesbyer
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Eiendom

Flere artikler

 1. - Det er ikke plass til alle i selve Oslo

 2. NBBL-sjefen: - Vi trenger en boligminster

 3. Høyre tar æren for økt salg av nye boliger

 4. Høyre og SV sier nei til boligskatt

 5. Her tar tomteregulering 1.800 dager: Ber staten straffe boligsommel