Regjeringen vil forby boligkjøp-stråmenn

Oppkjøpsraid i sameier straffes med salgstvang, og Airbnb-utleiere strupes av ny maksgrense. Det er statsråd Monica Mælands (H) nye grep mot «boligspekulasjon».

BOLIGGREP: Regjeringen tar grep for å hindre boligspekulasjon.
Publisert: Publisert:

Regjeringen varslet tiltak mot boligspekulanter i sin politiske plattform i januar.

Nå har kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) foreslått flere lovinnstramminger som skal ramme både profesjonelle investorer og private Airbnb-utleiere i boligmarkedet.

Regjeringen foreslår endringer i eierseksjonsloven, burettslagslova, bustadsbyggjelagslova og avhendingsloven, viser notatet som nå er sendt ut på høring.

Stråmann-forbud

Blant forslagene er et forbud mot å bruke stråselskaper og mellommenn for å kjøpe opp leiligheter i boligsameier.

Den såkalte ervervsbegrensningen i dagens lovverk sier at «ingen kan kjøpe» mer enn to boligseksjoner i ett og samme sameie.

Les også

Leilighet på 14 kvadrat gikk for 1,94 millioner kroner

Det har ikke stanset milliardær Ivar Erik Tollefsen og hans eiendomsgigant Fredensborg, som har gjort det likevel.

Gjennom å opprette en drøss av selskaper som eier to leiligheter hver – med oppsiktsvekkende ærlige navn som «Stråselskap» og «Snarveien» – klarte Fredensborg å kjøpe 33 av 50 leiligheter i et Oslo-sameie, og sikret seg dermed også flertallsmakt over beboerne – stikk i strid med lovens formål.

STRAMMER BOLIG-GREPET: Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H).

Selskapet har tidligere hevdet at det ikke omgikk loven.

Regjeringspartiene og Venstre stemte i fjor ned en innstilling fra kommunalkomiteen om å tette igjen «smutthullet», til stor skuffelse fra Aps Jan Bøhler.

Stortinget samlet seg imidlertid om at regjeringen skulle komme tilbake med sitt eget forslag, noe den nå gjør.

Les mer: Mener Fredensborg utnytter smutthull i loven: – Sjokkerende

Vil straffe med salgstvang

– Departementet mener at det er uheldig at regelen er såpass lett å omgå, skriver Kommunaldepartementet, og viser til bruken av «stråmenn» og selskaper som fordeler leiligheter seg imellom.

Les også

Meglertopp om høstvarsel: – Vil dempe boligmarkedet ganske mye

Departementet foreslår en ny lovbestemmelse om at man heller ikke via «nærstående» kan være reell eier av mer enn to boligseksjoner, enten det er via personer eller selskaper.

Den som bryter den nye loven skal tvinges til salg og bli fratatt stemmerett på årsmøter, foreslår regjeringen.

Slektninger og søsken får imidlertid unntak, og fritidsboliger er fritatt fra kravet.

– Det er en kjensgjerning at dagens bestemmelse er enkel å omgå ved bruk av stråselskaper eller stråmenn, sier direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til E24.

– Med Monica Mælands forslag blir ervervsbegrensningen mer reell enn i dag, og overtredelser vil kunne sanksjoneres. Dette er en fornuftig løsning, og i tråd med det NEF har foreslått i arbeidet med den nye eierseksjonsloven, fortsetter han.

Også Norske Boligbyggelag (NBBL) hilser den foreslåtte lovendringen velkommen.

– Det vil føre til bedre bomiljø i sameier, skriver de i en kommentar, og viser til hvordan investorer «lett» kan omgå reglene og få flertallsmakt over andre leilighetsbeboere i dag.

Les også

Mener tilbudssjokk truer boligprisene: – Kan bli sterkeste siden 1981

Vil strupe «leilighetshoteller»

Regjeringen foreslår også innstramminger i muligheten for korttids utleie av egen boseksjon til andre.

Bakgrunnen er Airbnb-eksplosjonen, som har gitt stor frustrasjon blant leilighetsbeboere som stadig møter på nye «naboer».

– Det har vært en eksplosiv utvikling i korttidsutleie i bygninger som er regulert til boliger. Vi vil bidra til et tryggere bomiljø og hindre at profesjonelle aktører driver leilighetshotell i boligsameier, sier kommunalminister Monica Mæland (H) til NRK.

NBBL har kalt korttidsutleie «hotelldrift», som er uforenlig med kravet om at boligseksjoner skal brukes til boligformål – de mener det må anses som ulovlig næringsvirksomhet.

Regjeringen vil imidlertid ikke forby det, men foreslår en maksgrense for korttidsutleie på 90 dager i året i boligsameier – med mulighet for at sameier selv kan justere maksgrensen ned til 60 dager eller opp til 120.

Samtidig foreslår departementet en lovhjemmel som åpner for inntil 30 dagers årlig korttidsutleie i borettslag.

Les også

– Dette vil dempe boligmarkedet ganske mye

Les også

– Kan få sterkeste boligtilbud siden 1981

Les også

Kraftigste svenske nyboligboom på 25 år

Publisert: