I disse byene spås boligprisfall: – Det Oslo opplever nå, er markedet vi har ønsket oss

Slik går markedet i de store norske byene.

BEDRE TIDER: Men Rogaland-megler bytter gjerne aktiviteten i Oslo-markedet med sitt eget marked, som han sier fortsatt er trått.

Foto: Pierre-henry Deshayes AFP
  • Karl Wig
Publisert:,

Tirsdag legger meglerbransjen frem boligfasiten for august, og i forkant har E24 tatt tempen ute hos meglere i store norske byer.

Oslo har de siste månedene muligens stjålet vel mange overskrifter, etter sitt skifte fra ellevilt prispress til korreksjon.

Og er det uansett noe å klage over?

Alt er jo relativt, som man sier.

– Det Oslo opplever nå, er markedet vi har ønsket oss tilbake. Det er et normalt, godt marked for oss, sier Bjørn Rune Salte i Eiendomsmegler 1 til E24.

Stavanger

SER AUGUST-VEKST: Stavanger-megler Thoms Birkeland i DNB Eiendom tror bunnen er nådd.

Foto: DNB Eiendom

Han selger boliger midt i «oljekrise-land» – rundt Sandnes-området i Rogaland. Her har boliger vært vriene å selge i lang tid, etter at oljesmellen i 2015 bremset markedet kraftig. Ennå er det tungt, sier megleren.

Men:

– Objekter går lettere unna nå, og det er bedre aktivitet. Det virker som om kjøpere føler seg tryggere, i takt med at regionen rir av seg oljenedturen. Det er færre som sitter på gjerdet, sier Salte.

Både i Sandnes og Stavanger falt boligprisene mindre enn i Oslo i juli, ned henholdsvis 0,8 og 0,6 prosent. Tolvmånedersutviklingen er dessuten nå svakt positiv.

Stavanger-megler Thomas Birkeland i DNB Eiendom tror prisene vil stige i august.

– Det har kommet flere på visning. Etter sjokket oljebremsen ga, har selgerne gradvis begynt å akseptere et lavere prisnivå. Det har gitt markedet bedre fart, sier Birkeland, som tror bunnen er forbi.

– Nå går livet videre, sier han.

DELT MARKED: Leilighetssalget har vært dårligere enn ventet i Trondheim august, mens rekkehus og eneboliger fortsatt er mangelvare og selges kjapt til høye priser, ifølge megler.

Foto: Ned Alley NTB scanpix

Trondheim

Det siste året har boligkjøp i trønder-hovedstaden blitt 4,1 prosent dyrere. I juli falt boligprisene 0,8 prosent.

– Etter en rolig fellesferie opplever vi nå at antallet boliger som blir solgt går opp hver uke, sier daglig leder Bjørn Tore R. Strømmen ved meglerkjeden Eie i Trondheim til E24.

Men markedet er delt: Meglersjefen sier det fortsatt er mangel på rekkehus, flermannsboliger og eneboliger. Det gir kjappe salg til høye priser. Men for leiligheter går salget tregere enn forventet, forteller Strømmen.

– Vi ser at antallet salg øker fra uke til uke etter ferien og tror at leilighetene får større fart fremover, sier han.

Inntil det skjer spår han et lite boligprisfall i august, grunnet stort utbud, lav aktivitet på leiligheter og avventende kjøpere.

– NEGATIV PSYKOLOGI: Bergensmegler tror Oslo-pessimismen smitte over på byen hans og utløse en mindre priskorreksjon fremover. Han opplever kjøperne som avventende.

Foto: Gøran Bohlin VG

Tromsø

Før Oslo overtok stafettpinnen, hadde Tromsø lenge den bratteste prisveksten i landet.

Meglerne viste til lav boligbygging og stor innflytning. Siden har det flatet ut. I juli falt prisene 0,6 prosent, mens prisene har vokst 4,8 prosent de siste tolv månedene.

SPENT PÅ FASIT: Wenche E. Odden Kvamme, daglig leder ved Eiendomsmegler 1 Tromsø Rødbanken.

Foto: EM1

– Vi har fortsatt et bra boligmarked. Det har ikke stoppet opp. Men i enkelte områder i tar det nå lengre tid å selge enn før, sier Wenche E. Odden Kvamme, daglig leder i Eiendomsmegler 1 Tromsø Rødbanken, til E24.

– Hva skyldes det?

– Jeg tror situasjonen i Oslo har gjort kjøpere litt mer avventende. Det er i alle fall det vi får tilbakemeldinger på visninger om; noen forventer at Oslo-korreksjonen vil smitte over på dette markedet, forklarer meglersjefen.

Hun synes det er vanskelig å si hva som skjer med prisene i august.

– Noe går over prisantydning, noe går under. Det blir veldig spennende å se.

Bergen

Bergenserne har sett boligprisene stått bom stille de siste tolv månedene. Forrige måned gikk de ned 0,6 prosent.

– Det er et greit, men selektivt marked. Leiligheter på attraktive gateadresser går kjapt unna, mens andre objekter må vi jobbe hardere med å få solgt, sier Morten Christoffer Tøsdal, megler og partner i Aktiv i Bergen sentrum til, E24.

Han opplever utbudet av boliger i Bergen som normalt for denne tiden av året – mens antallet salg er noe dårligere.

– AVVENTENDE: Partner og megler Morten Christoffer Tøsdal i Aktiv i Bergen.

Foto: Aktiv

– Det kan jo tyde på at vi nå får en liten korreksjon. Det er en avventende holdning i markedet nå som jeg synes er litt merkelig, sier Tøsdal.

Han tror bergensere på boligjakt kan ha blitt smittet av prisnedgangen i Oslo, som har fått stor spalteplass i mediene.

– Det kan ha bidratt til å gi en negativ psykologi. I tillegg kan etterspørselssiden være noe dempet av den nye bolglånsforskriftenen, sier megleren.

Kristiansand

Boligmarkedet på Sørlandet har i likhet med Vestlandet blitt rammet av oljenedturen. I Kristiansand har dessuten kraftig boligbygging virket prisdempende i flere år. Det siste året er prisene opp moderate 1,1 prosent, etter 0,6 prosents prisnedgang den siste måneden.

Svein Lian, daglig leder i Privatmegleren i Kristiansand, tror prisene holder seg i ro i august.

Les også

DNB-prognose: Billigere å leie enn eie i Oslo

– Jeg tror ikke vi får noen særlig prisbevegelse, hverken opp eller ned. De siste årene har markedet ligget veldig flatt her i Kristiansand. Etterspørselen holder seg jevnt, men det er veldig godt tilbud, og man må nok fortsatt karakterisere det som kjøpers marked, sier Lian til E24.

Han sier oppdragsinngangen har vært god etter sommeren, slik den pleier å være på denne tiden av året, og at omsetningene ligger på samme nivå som i fjor.

LIGGER FLATT: Kristiansand-megler sier det fortsatt er kjøpers marked, og tror prisene holder seg i ro fremover – slik de har gjort de siste årene. Her fra bystranden.

Foto: Petter Emil Wikøren VG

Oslo

I hovedstaden kan det ligge an til et historisk prisfall.

Siden bransjeforeningen Eiendom Norge startet sine målinger for 14 år siden har prisene i august alltid vært høyere enn i juli, men i år kan den trenden bli brutt.

Både Nordvik & Partners og Eiendomsmegler 1 venter at tallene vil vise prisnedgang i Oslo i den siste sommermåneden.

– Vi tipper en liten prisnedgang, fordi en del boliger som var i markedet før sommeren, er blitt solgt til korrigert pris i august, sa Jon Olav Halgunset, konstituert direktør for Oslo og Akershus i Eiendomsmegler 1, til Dagens Næringsliv tidligere denne uken.

Boligmarkedet i hovedstaden er tradisjonelt hett i august når aktiviteten tar seg opp etter sommeren.

Her kan du lese mer om

  1. Boligmarkedet

Flere artikler

  1. Mandag kommer fasiten: Her spår meglere boligprisvekst

  2. Meglere tror på historisk boligprisfall i august

  3. – Klart folk er påvirket

  4. Annonsørinnhold

  5. Dette tror meglerne om boligprisene i Norges største byer

  6. – Det sprer seg