Tre grunner til at du bør ringe banken din og be om lavere rente

Banken din har trolig mye mer å gå på enn det du tror.

HVA BETALER DU FOR BOLIGLÅNET? Hver tredje boliglånskunde byttet enten bank eller reforhandlet lånet sitt i 2015. Resten av kundene kunne trolig tjent på å gjøre det samme.
Publisert:

Hver fjerde norske bankkunde lever i troen om at det er lite å spare på å bytte bank.

Hver fjerde norske bankkunde tar mest sannsynlig feil.

Her er tre grunner til at du bør ringe banken din, eller en konkurrent, i dag.

Ikke vær godtroende

RING: – En telefon kan være nok for å skaffe seg bedre lånebetingelser. Dersom det ikke det hjelper så har det blitt veldig enkelt å bytte bank, sier forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand.

1. Banken belønner ikke din lojalitet som kunde ved å til enhver tid gi deg markedets beste rente. Med mindre du ber om det.

Ifølge Statistisk sentralbyrås statistikk over rentene på utlån til vanlige personkunder, så er det stor forskjell på betingelsene som følger nye versus gamle lån.

 • Nye boliglån som ble utstedt i desember i fjor hadde en gjennomsnittlig rente på 2,53 prosent.
 • Allerede eksisterende boliglån hadde til sammenligning en gjennomsnittlig rente på 2,71 prosent.
 • Snittet for gamle lån trekkes opp av de utallige kundene som inngikk fastrenteavtaler da rentene var på et mye høyere nivå enn i dag. Men det er likevel også en forskjell for flytende rente: Gamle lån har i snitt 2,65 prosent flytende rente, mens nye lån har i snitt 2,54 prosent i flytende rente.
Les også

DNB kutter filialer og kvitter seg med 600 årsverk

Dette er altså tallenes tale til tross for at hver fjerde boliglånstager opplyser at de tror det er lite å spare. Dette kommer frem i en fersk undersøkelse utført av TNS Gallup for FNO:

Norsk Finansbarometer 2016, TNS Gallup for FNO.
Les også

ESB vurderer å fjerne 500-lappen i euro

Banken din tjener penger på deg

2. Banken din tilbyr ikke lån for å være snill. Den tilbyr deg lån fordi den tjener penger på det. Og all statistikk fra dagens bankmarked viser at bankene tjener mye mer på gamle lån, enn på nye lån.

Det innebærer at banken din aller mest sannsynlig har mer å gå på, og bør kunne strekke seg langt for å beholde deg som kunde.

Det banken tjener på å låne ut til deg, illustreres ved de såkalte utlånsmarginene. Dette er differansen mellom den renten banken krever for å låne ut penger, og den renten banken selv må betale for å låne penger i pengemarkedet (som kun er åpent for finansinstitusjoner).

 • I desember i fjor var den gjennomsnittlige utlånsmarginen for nyutstedte lån på 1,38 prosent
 • Samme måned var den gjennomsnittlige utlånsmarginen på gamle boliglån på hele 1,56 prosent

Går man inn i statistikken viser det seg faktisk at utlånsmarginen for nye lån gikk bitte litt opp fra november til desember, mens den falt litt for gamle lån.

Fakta er at det også blir stadig billigere å drive bank. De fysiske filialene stenges, du som er kunde kan fikse det meste selv på nett, kontantbruk er på vei ut. Så hva forsvarer egentlig at banken din skal kreve en rente som er høyere enn det nye kunder får tilbud om?

Les også

Så mye tjener bankene på kontant-stans

Det viser seg også at det nytter å presse banken. 21 prosent av alle boliglånskunder forhandlet seg frem til en lavere rente i 2015, viser undersøkelsen fra FNO.

Norsk Finansbarometer 2016 utført av TNS Gallup for FNO.

Utnytt markedsstemningen

MYE Å SPARE: – En liten endring kan gi store besparelser, sier banksjef i Obos, Marit Midttun.

3. Det er stor konkurranse om kundene nå om dagen. I perioder oversvømmes forbrukerne av tilbud om sparing og pensjon. Det skjer når bankene bygger kapital, ruster opp krigskassen. I andre perioder, sånn som nå, tyder markedsføringen fra bankene på at de ser mulighet til å tjene på utlån.

Det kan du utnytte til din fordel.

Når Storebrand for eksempel lokker med boliglån for unge til du er 40 år, såkalt «nye aktører» sammenligner storbankenes kundebehandling med kvegdrift og det er en etablert sannhet at landets største banker har drevet rentekrig i ett år, finnes det egentlig ingen gode argumenter for ikke å forhandle med banken.

Ser man på rentehorisonten er det overhodet ikke noen utsikter til at renten skal opp med det første, heller.

Visste du at det stadig blir billigere å drive bank? Les disse sakene om temaet:

Slik gjør du det

I fjor byttet 10 prosent av alle boliglånstagerne bank. Avhengig av hvor godt du kjenner bankmarkedet, kan dette høres lite eller mye ut. Sannheten er at det historisk sett aldri har vært flere som byttet bank.

Norsk Finansbarometer 2016 utført av TNS Gallup for FNO.

Så myten om at du er gift med banken og at skilsmissen blir dyr, vond og vanskelig, er definitivt død.

Enten du bestemmer deg for å kontakte en konkurrerende bank, eller gå i forhandlinger med din egen, bør du finne frem oversikt over følgende opplysninger:

 • Total restgjeld på boliglånet ditt og rentebetingelsene du har i dag
 • Antatt boligverdi, enten basert på verdivurdering eller opplys om boligens gårds- og bruksnummer, så kan banken sjekke selv antatt markedsverdi
 • Brutto inntekt for deg og eventuelle medlåntakere
 • Annen gjeld, for eksempel studielån, forbrukslån, billån
 • Andre opplysninger: Har du/dere barn, bil, fritidseiendom
 • Hvor mye sparer du/dere? Har du pensjonssparing hos arbeidsgiver eller privat?

Les mer om lån på Dine Penger:

Derfor bør du holde deg unna valutalån

Pensjonister tar opp lån for å unne seg mer

Eller du kan laste ned Dine Pengers podcast Pengerådet

Publisert:
Gå til e24.no