Så mange unge får pengehjelp: – Litt urovekkende

Foreldrene åpner lommeboken oftere, og de gir i snitt mer penger enn tidligere, viser ny kartlegging.

– LITT UROVEKKENDE: Forbrukerøkonom Elin Reitan mener undersøkelsen tyder på at flere unge har strukket bolig-strikken for langt.
Publisert: Publisert:

34 prosent av unge nordmenn mellom 18 og 29 år sier de jevnlig får økonomisk hjelp av foreldrene sine i en ny undersøkelse fra analyseinstituttet YouGov.

Undersøkelsen, som ble gjennomført i slutten i juni for Nordea, viser at pengestøtten hjemmefra til norske unge er økende.

Ved samme korsvei i fjor var andelen 26 prosent, ifølge bankens forbrukerøkonom Elin Reitan.

– Litt urovekkende

– Det er oppsiktsvekkende at så mange unge får pengehjelp fra foreldrene sine, sier Reitan til E24.

Les også

Sjeføkonom: Siv Jensen stakk hull på boligboblen i Oslo

– Det er ingen overraskelse at studenter gjerne må få økonomisk støtte fra foreldrene sine for å komme seg gjennom studietiden. Men selv de som er i arbeid, får ganske store beløp fra foreldrene sine hver måned, og det er litt urovekkende, fortsetter forbrukerøkonomen.

Undersøkelsen viser at foreldre både gir barna støtte oftere, og med høyere beløp enn før. De unge oppgir et snittbeløp på 1.800 kroner i måneden, opp fra 1.580 kroner i fjorårets undersøkelse.

Ser boligeffekt

Foreldre med høyere inntekt gir også barna mer penger, viser undersøkelsen. Unge menn får dessuten dobbelt så mye pengestøtte som unge kvinner – med snittbeløp oppgitt til 3.233 kroner mot 1.572 kroner.

Les også

Undersøkelse: Nordmenn oftere i pengetrøbbel enn «söta bror»

Reitan mener pengestøtte-økningen dels skyldes en økonomisk overbelastning på boligmarkedet. Selv om boligprisene har korrigert seg de siste månedene, da særlig i Oslo, er boligprisene fortsatt opp 4,8 prosent fra samme tid i fjor.

I storbyer som Oslo har det dessuten vært et ekstra sterkt prispress på de minste objektene, som gjør at inngangsbilletten for mange unge blir høyere enn den gjennomsnittlige prisveksten tilsier.

– Tallene kan tyde på at mange unge har strukket den økonomiske strikken langt for å realisere boligdrømmen. For å klare seg økonomisk, eller for å opprettholde en viss livsstil etter boligkjøpet, må de ha hjelp fra foreldrene sine, mener Reitan.

Publisert:

Her kan du lese mer om