Boligprisene i Norge steg med 0,5 prosent i mars

Det viser Eiendom Norges boligprisstatistikk.

Publisert:

Boligprisene i Norge steg 0,5 prosent fra februar til mars.

Det kommer frem under en pressekonferanse holdt av Eiendom Norge-sjef Christian Vammervold Dreyer i Oslo torsdag.

Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene opp med 0,2 prosent, viser statistikken. Boligprisene er nå 2,2 prosent lavere enn for ett år siden, ifølge Eiendom Norge.

– Prisutviklingen i mars bekrefter utviklingen vi har sett så langt i 2018 om at boligprisfallet som preget markedet gjennom 2017 har stoppet opp i store deler av landet. Prisveksten hittil i år er moderat med unntak av i hovedstaden der første kvartal har resultert i en sterk prisoppgang, sier Dreyer.

Venter dempet prisvekst

Også for Oslo ble det vekst, hvor prisene for mars gikk opp med 1,7 prosent.

– Selv om det er flere tegn på bedring i det norske boligmarkedet sammenlignet med den svake utviklingen i 2017, så er det bare i hovedstaden vi kan konstatere at det har vært et markant trendskifte, sier Dreyer.

Normalt vil et økt utbud av boliger for salg i andre kvartal dempe prisveksten fra første kvartal, og det er grunn til å anta at det vil skje også i år, påpeker han.

– Det er sannsynlig at den sterke utviklingen i bruktboligmarkedet i Oslo vil øke både tilbudet og salget i ny-boligmarkedet i hovedstadsområdet, noe som etter hvert vil kunne dempe etterspørselen i bruktboligmarkedet, sier Dreyer.

Les også

Boligprisene i Oslo steg

6.632 boliger solgt i mars

Antall solgte boliger er også oppmuntrende, ifølge Eiendom Norge. 6.632 boliger i Norge ble solgt, 18,1 prosent færre enn tilsvarende måned i 2017. Mye av årsaken til nedgangen er tidspunktet påsken falt på.

– Til tross for en tidlig påske i år er det blitt solgt mange boliger i mars, og så langt i år er det blitt solgt kun 3,3 prosent færre boliger sammenlignet med i 2017, da påsken falt sent i april. Dette vitner om stor aktivitet i boligmarkedet i årets tre første måneder, sier Dreyer, som under pressekonferansen påpeker at det var et rekordhøyt antall boliger til salgs i mars fjor.

Samtidig ble det lagt ut 7.731 boliger for salg i Norge, noe som er 20,7 prosent færre enn i samme måned i fjor.

Les også

Nye boligpristall torsdag: Meglertopp frykter ny prisbonanza

Steg i februar

Fra januar til februar steg boligprisene nasjonalt med 1,1 prosent. Sesongjustert var fasiten 0,4 prosent, ettersom februar normalt er en måned der boligprisene stiger.

Med det konkluderte Eiendom Norge med at prisfallet vi så i fjor har stoppet opp, og at veksten igjen har positivt fortegn.

I forkant av torsdagens mars-fasit for boligmarkedet sa eiendomsmeglertopp Carl O. Geving til E24 at han begynte å bli bekymret for en ny prisbonanza. Torsdag uttrykker Geving fortsatt en viss bekymring for Oslo-prisene.

– Det har vært et tydelig stemningsskifte i boligmarkedet de siste månedene med mange omsetninger og positiv prisutvikling i store deler av landet, men det er også områder på Sør- og Vestlandet hvor trenden den siste måneden har vært negativ. Antallet omsetninger viser at markedet er robust og at det god balanse, men at det også er klare geografiske forskjeller. Vi er på kort sikt imidlertid bekymret for at prisene i Oslo kan skyte fart mer enn vi ønsker, sier administrerende direktør Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund i en pressemelding.

Les også

Meglertopp frykter ny prisbonanza

Les også

Ny prisoppgang på Obos-boliger

Les også

Nordmenn kjøper hytter som aldri før

Les også

Meglersjef tror snøen bremser vårslippet

Publisert:

Her kan du lese mer om