Gullpris-boomen kan gi dyrere smykker

Norske gullsmeder merker den kraftige veksten i gullprisen. Nå setter de opp prisene for å holde marginene i pluss.

SIKRER SEG: Gullsmedkjeden Bjørklund tar de grepene som finnes for å sikre at boom i gullprisen ikke spiser opp marginene.
Publisert: Publisert:

– Målt i norske kroner er gullprisen på historisk høye nivåer, og har steget med 45 prosent de siste 2 årene. En slik betydelig økning klarer vi ikke å hente igjen i form av økte priser ut av butikk, så det er på det rene at vi som leverandør påvirkes marginmessig av dette.

Ordene tilhører administrerende direktør Kai Piene i gullsmedkjeden Bjørklund. Han stikker ikke under en stol at investorenes jakt på trygge investeringer i gull merkes godt også hos norske kjeder.

Les også

Fire investeringer som trosset «brexit»-uroen

Tross den kraftige veksten i råvareprisene økte kjedens omsetning med litt over 20 millioner kroner i 2015 til 168, 9 millioner kroner. Årsresultatet økte med to millioner kroner til 16 millioner.

– De økte volumene, både på diamanter, gull, sølv og klokker bidrar derfor til å dempe margineffekten av den økte gullprisen. Til tross for økte gullpriser er det faktisk gull og diamanter hvor vi opplever den største omsetningsøkningen ut av butikk, sier Piene til E24, og legger til at han er svært fornøy med resultatene kjeden har oppnådd i møte med høye gullpriser og tøff konkurranse.

IKKE BEKYMRET: Adm. direktør Greger Hansen i Mestergull tror kjeden vil kunne takle den økende gullprisen.

Tøff konkurranse

Hos konkurrenten Mestergull ble ikke resultatet like oppløftene. Kjedens omsetning falt med 21 millioner i fjor, og årsresultatet endte på 1,492 millioner kroner, om lag én million lavere enn året før.
– 2015 ble et år med ok resultater på tross av en del uro i bransjen og utfordringer med svak kronekurs, skriver administrerende direktør Greger Hansen i en e-post til E24.

Han understreker imidlertid at gullprisen ikke er det som teller mest inn på resultatet for kjeden fordi det kun er en del av produktet.

– Gullet representerer kun en andel av produktet. Et typisk produkt består gjerne av andre materialer som diamanter, perler etc. i tillegg til den arbeidskraft som er lagt inn for å formgi og ferdigstille produktet. Vi påvirkes selvfølgelig av dette, men har så langt ikke gjort noen oppjusteringer av prisene i butikk, skriver han.

Les også

Fra gull-og diamantjakt i Afrika til spansk inkasso

Valutasikrer

I løpet av det siste året alene har gullprisen, som er handlet i dollar økt 25,57 prosent, samtidig som kronen har svekket seg mot dollaren, som gjør råvaren enda dyrere for norske aktører.

Som alle importører i Norge påvirkes vi av en svak norsk krone. For å redusere risikoen ift. høye råvarepriser, målt i norske kroner, driver vi med noe valutasikring, og Bjørklund kjeden kjøper gull fra sluttforbrukere, som smeltes og brukes om igjen i produksjon av nye smykker, sier Piene til E24.

– Bortsett fra det er det ikke så mye man får gjort med råvareprisene, så vi må heller fokusere på kostnadssiden.

DYRERE? Høyere gullpriser kan gjøre smykkeproduktene dyrere. her ser vi gullsmed Trond Lilleby i aksjon ved en tidligere anledning.

Selv om Hansen i Mestergull sier de ikke er så påvirket enda understreker han at de også tar forholdsregler for å sikre seg mot gullboomen som har preget markedene det siste året.
– Vi følger selvfølgelig dette bildet fra dag til dag og tar fortløpende vurderinger. Typisk kan vi se at det ved en stabi

l gullkurs er lettere å legge inn ordre og produksjoner, mens man ved store svingninger produserer i et mer kortsiktig bilde, sier han.

Vil stige mer

Usikkerhet i verdensøkonomien som følger av lav vekst i Europa og Japan, i tillegg til Storbritannias overraskende nei til EU, har ført til at investorene trekker seg mot såkalte «trygge havner». Det vil si investeringer som har liten nedsiderisiko, gull er tradisjonelt en av disse.

– Nedrevideringen av pengepolitiske forventninger i Japan, USA og ikke minst Storbritannia har spilt en stor rolle i den kraftig veksten gullprisen har hatt så langt, og vi forventer at dette vil fortsette, sier analytiker Simona Gambirini i Capital Economics til Reuters.

Etter at den britiske sentralbanken kuttet rentene torsdag ettermiddag, skriver flere analytikere at dette vil bidra til å presse gullprisen videre oppover. Dermed kan norske gullsmeder trolig vente seg nye prisrekorder på råvaren i løpet av året.

Les også

Her er det blitt billigere å reise på ferie

Les også

Gullprisen stiger mens børsene faller: – Panikken har kommet tilbake

Les også

Fire investeringer som trosset «brexit»-uroen

Publisert: