Undersøkelse: 1 av 5 vurderer fastrente

De flytende rentene er på vei opp, men det er få som har valgt fastrente. Etter det siste rentehoppet fra Norges Bank er 1 av 5 nordmenn i tenkeboksen, ifølge undersøkelse.

RENTEHOPP: Norges Bank har satt opp renten to ganger siden i fjor høst, og ser for at boliglånsrenten vil stige til fra 2,6 til rundt 3,5 prosent i løpet av de neste årene. Illustrasjonsfoto.

Foto: Krister Sørbø NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Norges Bank er i gang med å sette opp rentene, men det er fortsatt et mindretall av nordmenn med boliglån som vurderer å gå over til fastrente, viser en fersk spørreundersøkelse utført av YouGov for Danske Bank.

I valget mellom fast eller flytende rente har nesten alle norske boliglånskunder valgt sistnevnte, selv om bankene så en økning i etterspørselen etter fastrente da Norges Bank begynte å sette opp rentene i fjor høst.

Sentralbanken økte styringsrenten igjen i forrige uke, fra 0,75 til 1 prosent, og varslet at flere hevinger er på vei i år. Bankene fulgte etter, og flere har jekket opp boliglånsrentene.

Les også: Boligprisene peker opp i mars, renteheving skaper usikkerhet på sikt

1 av 5 vurderer fastrente

Undersøkelsen er gjennomført blant 950 personer i perioden 21–27. mars, etter det siste rentemøtet i sentralbanken. Der svarer 19 prosent av de med boliglån at renteøkningen gjør at de i større grad enn tidligere vurderer å gå over til fastrente.

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank.

Foto: Danske Bank/Sturlason

Samtidig er det 64 prosent som ikke vurderer dette, mens 17 prosent plasserer seg i «vet ikke»-gruppen.

Det er likevel flere enn før som viser interesse for fastrente, ifølge forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank.

– Det er liten tvil om at rentehevingen har fått oppmerksomhet. Flere diskuterer fastrente enn for ett år siden, sier hun til E24.

Danske Bank er tredje størst i det norske markedet, med rundt 270.000 kunder. Rundt 13 prosent av deres kunder har i dag fastrente.

I Norges største bank, DNB, er det i underkant av ti prosent av personkundene som har fastrente på deler eller hele lånet, ifølge kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø.

Fagdirektør i Jorge Jensen i Forbrukerrådet.

Foto: Forbrukerrådet

Han forteller at DNB har sett noe stigende interesse for fastrentelån i løpet av det siste året, men at banken ikke så noen særlig økning i etterspørselen etter at Norges Bank satt opp styringsrenten forrige torsdag.

Fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, Jorge Jensen, påpeker at fastrente gir forutsigbarhet, men at man historisk sett har måttet regne med å betale mer enn ved å velge flytende rente.

– Vi har et lavt rentenivå nå sammenlignet med tidligere. Risikoen for å gjøre noe dumt ved å binde renten nå er ganske liten, det er liten sannsynlighet for at renten skal mye ned. Hvis du binder renten nå gjør du deg i hvert fall ikke vekk, sier han.

Les også: Anbefaler folk å betale mest mulig ned på lånene nå

Få lån med fastrente

Les også

Magnus (23) merker renteøkningen: Frykter rentehopp kan tvinge ham tilbake til leiemarkedet

Norges Bank følger også låneutviklingen i bankene. Ifølge sentralbankens utlånsundersøkelse var det en overraskende oppgang i etterspørselen etter fastrentelån i tredje kvartal i fjor. I fjerde kvartal var det derimot lavere økning i etterspørselen enn ventet.

Den siste oversikten fra SSB, for fjerde kvartal i fjor, viste at en andel på 93,4 prosent av de totale boliglånene hadde flytende rente.

– Nordmenn hatt god økonomi i mange år og historisk sett har det ikke lønt seg å binde renten. En kombinasjon av fleksibilitet i økonomien sammen med lavt rentenivå kan ha gjort at det ikke har vært så stort fokus på å binde renten, sier Tvetenstrand.

Her kan du lese mer om

  1. Rente
  2. Bolig
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Setter opp renten: Anbefaler folk å betale mest mulig ned på lånene nå

  2. Flere vil binde renten

  3. Privatkunder binder ikke renten ... men bedriftene strømmer til

  4. Annonsørinnhold

  5. Storbanker hever boliglånsrenten

  6. En av ti vurderer å binde renten