Undersøkelse: 1 av 5 vurderer fastrente

De flytende rentene er på vei opp, men det er få som har valgt fastrente. Etter det siste rentehoppet fra Norges Bank er 1 av 5 nordmenn i tenkeboksen, ifølge undersøkelse.

RENTEHOPP: Norges Bank har satt opp renten to ganger siden i fjor høst, og ser for at boliglånsrenten vil stige til fra 2,6 til rundt 3,5 prosent i løpet av de neste årene. Illustrasjonsfoto.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Norges Bank er i gang med å sette opp rentene, men det er fortsatt et mindretall av nordmenn med boliglån som vurderer å gå over til fastrente, viser en fersk spørreundersøkelse utført av YouGov for Danske Bank.

I valget mellom fast eller flytende rente har nesten alle norske boliglånskunder valgt sistnevnte, selv om bankene så en økning i etterspørselen etter fastrente da Norges Bank begynte å sette opp rentene i fjor høst.

Sentralbanken økte styringsrenten igjen i forrige uke, fra 0,75 til 1 prosent, og varslet at flere hevinger er på vei i år. Bankene fulgte etter, og flere har jekket opp boliglånsrentene.

Les også: Boligprisene peker opp i mars, renteheving skaper usikkerhet på sikt

1 av 5 vurderer fastrente

Undersøkelsen er gjennomført blant 950 personer i perioden 21–27. mars, etter det siste rentemøtet i sentralbanken. Der svarer 19 prosent av de med boliglån at renteøkningen gjør at de i større grad enn tidligere vurderer å gå over til fastrente.

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank.

Samtidig er det 64 prosent som ikke vurderer dette, mens 17 prosent plasserer seg i «vet ikke»-gruppen.

Det er likevel flere enn før som viser interesse for fastrente, ifølge forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank.

– Det er liten tvil om at rentehevingen har fått oppmerksomhet. Flere diskuterer fastrente enn for ett år siden, sier hun til E24.

Danske Bank er tredje størst i det norske markedet, med rundt 270.000 kunder. Rundt 13 prosent av deres kunder har i dag fastrente.

I Norges største bank, DNB, er det i underkant av ti prosent av personkundene som har fastrente på deler eller hele lånet, ifølge kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø.

Fagdirektør i Jorge Jensen i Forbrukerrådet.

Han forteller at DNB har sett noe stigende interesse for fastrentelån i løpet av det siste året, men at banken ikke så noen særlig økning i etterspørselen etter at Norges Bank satt opp styringsrenten forrige torsdag.

Fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, Jorge Jensen, påpeker at fastrente gir forutsigbarhet, men at man historisk sett har måttet regne med å betale mer enn ved å velge flytende rente.

– Vi har et lavt rentenivå nå sammenlignet med tidligere. Risikoen for å gjøre noe dumt ved å binde renten nå er ganske liten, det er liten sannsynlighet for at renten skal mye ned. Hvis du binder renten nå gjør du deg i hvert fall ikke vekk, sier han.

Les også: Anbefaler folk å betale mest mulig ned på lånene nå

Få lån med fastrente

Les også

Magnus (23) merker renteøkningen: Frykter rentehopp kan tvinge ham tilbake til leiemarkedet

Norges Bank følger også låneutviklingen i bankene. Ifølge sentralbankens utlånsundersøkelse var det en overraskende oppgang i etterspørselen etter fastrentelån i tredje kvartal i fjor. I fjerde kvartal var det derimot lavere økning i etterspørselen enn ventet.

Den siste oversikten fra SSB, for fjerde kvartal i fjor, viste at en andel på 93,4 prosent av de totale boliglånene hadde flytende rente.

– Nordmenn hatt god økonomi i mange år og historisk sett har det ikke lønt seg å binde renten. En kombinasjon av fleksibilitet i økonomien sammen med lavt rentenivå kan ha gjort at det ikke har vært så stort fokus på å binde renten, sier Tvetenstrand.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Rente
  2. Bolig

Flere artikler

  1. Tror flere vil binde renten: – Ikke velg det for å slå markedet

  2. Siri Heggebø har tatt rentegrep: – Musikk i mine ører, sier forbrukerøkonom

  3. Setter opp renten: Anbefaler folk å betale mest mulig ned på lånene nå

  4. Flere vil binde renten

  5. Analytikere tror bankene vil skru opp boliglånsrenten